26.7.09

Far away from home/ Βut never far away from me

Είναι πολύς ακόμα ο δρόμος μέχρι να ξεκουραστούμε, αλλά όλα γίνονται για μια καλύτερη συνέχεια. Ή κάπως έτσι τέλος πάντων. Στην κατάσταση που βρισκόμουν πριν απο περίπου ένα μήνα μόνο κάτι τέτοιες «γενναίες» σκέψεις μου έδιναν έναν λόγο να συνεχίσω μια αναγκαστική παρωδία που ακόμα, δυστυχώς, είναι ριζωμένη στις αντιλήψεις της υποκριτικής μας κοινωνίας.

Ο Thom Yorke έχει μια ικανότητα. Είμαι σίγουρος ότι δεν το κάνει επίτηδες, αλλά καταφέρνει με κάποιον φοβερά μυστηριώδη τρόπο να γράφει μουσική που ταιριάζει απόλυτα στην εκάστοτε περίοδο της ζωής μου. Στη δε περίπτωση της uptight το πράγμα έχει καταντήσει τρομακτικό. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι είναι κολλητοί φίλοι που του εκμυστηρεύεται όλα της τα προβλήματα, απλά ίσως δεν το θυμάται η ίδια.

Αυτή τη φορά πάντως δεν έγραψε ο ίδιος τη μουσική που χαρακτήρισε τις ζωές μας τον τελευταίο μήνα. Αυτό το έκανε πριν κάμποσα χρόνια ο τραγουδιστής και ψυχή των Miracle Legion, Mark Mulcahy, μιας alternative 80’s μπάντας που έπαιζε κολλεγιακής υφής ροκ και συγκρίθηκε αρκετά στα πρώτα στάδια της καριέρας της με τους R.E.M..

Οι συνθήκες τον τελευταίο καιρό στάθηκαν δύσκολες και για μένα, και για την uptight αλλά ιδιαιτέρως για τον ίδιο τον κ.Mulcahy που πριν μερικους μήνες έχασε τη σύντροφο της ζωής του και μητέρα των δίδυμων τρίχρονων κοριτσιών τους. Αυτό που έκανε ο Yorke, είναι να μας εντυπωσιάσει για μια ακόμη φορά διαλέγοντας να διασκευάσει ένα υπέροχο κομμάτι των Miracle Legion, με μερικούς απο τους πιο συναισθηματικούς και ειλικρινείς στίχους που έχουμε ακούσει. Στο μυαλό μου πλέον είμαι σίγουρος ότι κόλλαγαν γάντι και στη δική μας περίπτωση αλλά δυστυχώς (μιας και ο χωρισμός του από τη γυναίκα της ζωής του ήταν μόνιμος) και στην περίπτωση του Mulcahy.

Σε βοήθεια του Mulcahy έσπευσαν ένα σωρό γνωστοί καλλιτέχνες που διασκέυασαν κομμάτια απο τη μουσική του πορεία. O Yorke δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε να δεχτεί μιας και κάποτε είχε αφιερώσει ένα κομμάτι των Radiohead στον Mulcahy, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τους στη Βοστώνη. Η εκτέλεσή του στο “All For The Best” είναι το εναρκτήριο λάκτισμα στον tribute δίσκο Ciao My Shining Star όπου όπως είπαμε συμμετέχουν πολλά αστέρια και αστεράκια, όπως o Michael Stipe, o Frank Black, οι Dinosaur Jr, ο Vic Chesnut, οι Mercury Rev, οι National και άλλοι.

Η εκδοχή του Thom ξεκινάει με ηλεκτρονικά πεταρίσματα που θυμίζουν το Eraser, εκ πρώτης όψεως, αλλά στην πορεία φανερώνουν έναν πιο πλήρη και συμπαγή ήχο που θα μπορούσε να γινόταν με την βοήθεια των υπόλοιπων Radiohead. Η συνάντηση των αδερφών Yorke (ο αδερφός του, Andy, αρχηγός των Unbelievable Truth που συμμετέχουν στο tribute, κάνει backing vocals) είναι εορταστική και το σημείο επανασύνδεσής τους εδρεύει πολύ πετυχημένα στους στίχους "watch my brother cutting grass outside...". Η εμβολιασμένη με reverb βίαιη κιθάρα συνεχίζει στο νόημα του τραγουδιού και γεγονός είναι μια πιστή αλλά καθόλου προβλέψιμη διασκευή που ποιοτικά φέρει τη σφραγίδα που εμπιστευόμαστε χρόνια τώρα.

Το κομμάτι όμως είναι και μια απόδειξη της σπάνιας προσέγγισης του Yorke στην μουσική. Σε κάποιους ανθρώπους είπαν ότι για να φτάσουν στην απέναντι όχθη θα πρέπει να περάσουν τη γέφυρα. Αυτός ο παράξενος μικροκαμωμένος τύπος απο την Οξφόρδη γκρέμισε τη γέφυρα, βούτηξε στη λίμνη, κολύμπησε, πήδηξε απο νούφαρο σε νούφαρο, πήρε φουσκωτό και τελικά έφτασε στην απέναντι όχθη κάνοντας τον κύκλο με το λεωφορείο. Μπορεί το ταξίδι και η διαδρομή για να φτιάξει τα αριστουργήματά του να του παίρνουν κάθε φορά ένα κομμάτι απο την ψυχή του, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε τη δαιδαλώδη διαδρομή του κάθε του πονήματος. Έστω και αν καμιά φορά η λίμνη, η γέφυρα, και γενικά τα πρωτόλεια υλικά είναι κάποιου άλλου.

Το “All For The Best” είναι ένα κομμάτι για τον αναγκαστικό αποχωρισμό δύο ανθρώπων που αγαπιούνται. Περιέργως όμως τον τελευταίο καιρό αποτέλεσε soundtrack προσέγγισης και επανασύνδεσης. Ακόμα και ο Thom θυμήθηκε ότι έχει αδερφό μουσικό! Και αν για τον Mark τα εμπόδια μοιάζουν ανυπέρβλητα, θα μπορούσα να τον φανταστώ να κάθεται στον κήπο του και, ακούγοντας το τραγούδι που ο ίδιος, ως σπουδαίος μουσικός, έγραψε πριν 20 και βάλε χρόνια, να έρχεται πιο κοντά σ’αυτήν που τον συντρόφευσε και του χάρισε τις δύο πιτσιρίκες του.

Α, και να μην ξεχάσω. Το υπέροχο downloading χρησίμευσε για να ακούσουμε μια ώρα αρχύτερα το "All for the Best". Επειδή όμως ο κ.Mulcahy είχε μια μοίρα που του φέρθηκε πολύ άσχημα, καλό είναι στις 29 Σεπτεμβρίου, ή κι από τώρα, να αγοράσουμε αυτό το έτσι και αλλιώς πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ.

Miracle Legion - "All For The Best" (Surprise Surprise Surprise)


Thom Yorke - "All For The Best" (Miracle Legion cover) (Ciao My Shining Star: the Songs of Mark Mulcahy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Clicky Web Analytics