Και μόνο η πρόταση «Φως των Σπορ» (κοινώς «Φωσάρα») μας ξυπνάει όμορφες μνήμες και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Εξάλλου και η εφημερίδα Φως των Σπορ άνηκε σε άλλες εποχές. Εποχές που υπήρχαν φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ δια ζώσης χωρίς να υπερηφανεύονται για την οπαδική τους ταυτότητα.
Παρένθεση. Καθηγητής Χημείας στην τάξη -και για όλο το Λύκειο- του mr.grieves ήταν ένας κλασσικός ιδιόρρυθμος τρόφιμος των Θετικών Επιστημών. Ήταν καλός στη δουλειά του και είχε το ταλέντο της μεταδοτικότητας των γνώσεων. Παράλληλα ήταν ένα -όπως θα λέγαμε σήμερα- troll που μας μιλούσε με τσεκουράτη γλώσσα. Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάμαι από εκείνον ήταν ένας σχολιασμός στις ενδυματολογικές επιλογές των εφήβων μαθητών. Και πιο συγκεκριμένα των χαμηλών γιακάδων. Τριγύριζε στην έδρα σα να κάνει stand up comedy και μας έλεγε «Βλέπεις την άλλη με τον γκόμενο αγκαλιά και έχει μια πιπιλιά ΝΑ στον λαιμό. Έχει κατεβάσει τη μπλούζα της για να φαίνεται περισσότερο ο λαιμός της και να τη βλέπουν οι υπόλοιποι, σα να τους λέει «ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕ, ΠΗΔΙΟΜΑΣΤΕ!» φορώντας ένα πονηρό χαμογελάκι που θα ζήλευε και ο Τζίμης Πανούσης. Κλείνει παρένθεση.
Αυτό που περιέγραφε ο καλός αυτός καθηγητής Χημείας είναι αυτό που κάνουν οι σημερινοί θλιβεροί δημοσιογραφίσκοι, ειδικότερα στην εποχή της κρίσης και ειδικότερα στον αθλητισμό που εκ των πραγμάτων είναι από τα χόμπι, άρα και λιγότερο σημαντικά, της ζωής. «ΕΓΩ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠ' ΑΥΤΟΝ», «ΕΜΕΝΑ ΟΜΩΣ Ο ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ».
Η Φωσάρα λοιπόν άνηκε σε άλλη εποχή. Προφανώς Ολυμπιακή εφημερίδα (αλλιώς δεν θα την ξε-κοκκάλιζε (σ'αγαπάμε Πρόεδρε) ο mr.grieves) που όμως έθετε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Αυτή η ισορροπία που κατάφερνε την έφερνε σε ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση με τον εσμό των σφουγγοκωλάριων που άρχιζε να κατακλύζει τα μέσα. Με το Φως πρωτίστως διάβαζες και μετά εξέφραζες γνώμη.
Πού θέλω να καταλήξω με αυτή την αποθέωση όμως της Φωσάρας; Ίσως ο πιο ιδιαίτερος αρθρογράφος απ΄όλη την ομάδα ήταν ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης. Τόσο ιδιαίτερος που σύντομα συνειδητοποίησα ότι υποστήριζε την ΑΕΚ. Παρ'όλ'αυτά είχε μια στήλη -που πρέπει να υπήρχε από την εποχή της εκστρατείας στον Σαγγάριο- με τίτλο «Από το Α ως το Ω» σε μια κατά τα άλλα Ολυμπιακότατη εφημερίδα. Εντάξει, προφανώς υπεύθυνος γι'αυτό ήταν ο θρυλικός εκδότης της εφημερίδας Θόδωρος Νικολαΐδης. Και πάλι όμως, ήταν μια υπέρβαση που στη συνέχεια έγινε παράδοση.
Άλλωστε το Φως βασίστηκε σε παραδόσεις. Έθεσε τους δικούς του κανόνες που αποδείχτηκαν διαχρονικοί και ας ήταν παλαιολιθικό από γραφιστικής και χρηστικής απόψεως. Και πως να μην ήταν διαχρονικοί; Ένα ζεστό πρωϊνό του Ιουλίου στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο mr.grieves έβαλε τα παγάκια στο αναψυκτικό του και ανέβηκε στην ταράτσα (που αργότερα θα γινόταν αυθαίρετο κτίσμα και ακόμα αργότερα θα τακτοποιούνταν με τον 4178), κάθισε στην πλαστική καρέκλα αγορασμένη από τους γύφτους (τότε τους λέγαμε με την politically incorrect ονομασία τους) και άπλωσε την Φωσάρα για να ξε-κοκκαλίσει (Πρόεδρε είσαι ο πατερούλης μας) το ρεπορτάζ του Κώστα Νικολακόπουλου. Τότε σκέφτηκε τον πατέρα του να διαβάζει την Φωσάρα κατά τη διάρκεια της Χούντας και από μέσα να κρύβει την Αυγή. Και μετά σκέφτηκε τον παππού του να διαβάζει τη Φωσάρα στο διάλειμμά του, απ' όταν έριχνε τα μπετά στο οικόπεδο που είχε καταπατήσει για να χτιστεί στο μέλλον αυτή η τριώροφη πολυκατοικία στης οποίας την ταράτσα έμελλε να κάνει ηλιοθεραπεία ο εγγονός του.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαχρονικότητας λοιπόν ήταν η στήλη του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη «Από το Α ως το Ω» που ήταν απ' όλες τις απόψεις ένα καταπληκτικό επίτευγμα. Σχεδόν από τις μέρες που ο Μιλτιάδης Γουλιμής έφαγε την έδρα του Χαριλάου Τρικούπη, σε καθημερινή βάση ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης σχολίαζε την αθλητική και όχι μόνο επικαιρότητα σε 24 παραγράφους που ξεκινούσαν η κάθε μια από το αντίστοιχο γράμμα της αλφαβήτου. Πραγματικά απίστευτο κατόρθωμα.
Με θλίψη μάθαμε ότι πριν ένα-δύο χρόνια ο Κωνσταντουδάκης διέκοψε τη συνεργασία του με τη Φωσάρα. Ίσως έπαιξε ρόλο ο θάνατος του εκδότη και ιδρυτή Θόδωρου Νικολαΐδη. Σημασία έχει ότι τελευταία φορά που είδαμε τη στήλη είχε μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Ακόμη περισσότερη θλίψη νιώσαμε όταν ακούσαμε ότι ο άνθρωπος είχε πρόσφατα κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του.
Προς τιμήν του λοιπόν η επόμενή μας ανάρτηση θα είναι στα πρότυπα του θρυλικού «Από το Α ως το Ω», προφανώς όμως με μουσική θεματολογία (σε ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον).