20.4.18

Από το Α ως το Ω (some beans edition)

Άδικα χαρήκαμε όταν ακούσαμε για τη δωρεάν συναυλία των Animal Collective στα πλαίσια του Summer Nostos Festival. Παρεμπιπτόντως για το ίδιο φεστιβάλ ανακοινώθηκαν ο John Cale, η Lianne La Havas, το μουσικό σύνολο των Kronos Quartet και άλλοι συν βέβαια η μεγάλη επανένωση στη σκηνή των ιστορικών Stereo Nova.

Βλέπετε οι Animal Collective θα εμφανιστούν στο «Ξέφωτο» του «Σταύρος Νιάρχος» την ίδια μέρα αλλά και ώρα με την εμφάνιση του Nick Cave στο Ejekt Festival. Δηλαδή 23 Ιουνίου. Πριν τον Nick Cave θα εμφανιστούν οι κλασσικοί Editors, οι σκοτεινοί Protomartyr και οι πολύ δυναμικοί ανερχόμενοι Wolf Alice.

Γιατί συνέβη αυτό (για μια ακόμη φορά στα μουσικά δρώμενα) μόνο οι υπεύθυνοι το γνωρίζουν. Εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική του να συμπίπτουν τόσο σημαντικές συναυλίες για μια χώρα που διψάει για τέτοιες. Μόνο χαμένοι θα βγουν όλοι απ'αυτόν τον προγραμματισμό.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πάντως ότι οι Animal Collective θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην άτυπη μάχη που θα δώσουν. Γιατί εκτός από τον sold out Nick Cave αντιμετωπίζουν ένα line up εναλλακτικής ροκ με ποικιλία για διάφορα γούστα και ηλικίες. Τουλάχιστον το δωρεάν του πράγματος θα τους βοηθήσει.

Εξαιρετική η επιστροφή των Breeders. Η μπάντα της Kim Deal μουσικά συνεχίζει από το Mountain Battles του 2008, πράγμα που σημαίνει πως όποιος περιμένει χιτ μετά από χιτ στο στυλ του Last Splash θα απογοητευτεί. Υποχθόνιο και σκληρό, διέπεται από τον ωμό ρεαλισμό της ωρίμανσης και των αδελφών Deal που τραβάνε τον δικό τους δρόμο.

Ζωντανές κιθάρες που σπαρταράνε φτιάχνοντας ένα τραχύ χαλί κάτω από τη γρατζουνισμένη - πρώην αγγελική - φωνή της Kim Deal. Μόλις τελειώνει ο δίσκος καταλαβαίνεις ότι έχεις ακούσει κάτι ξεχωριστό, και το τελευταίο κομμάτι με τίτλο "Blues At The Acropolis" φροντίζει να το επιβεβαιώσει αυτό και να αφήσει να κρέμονται πάνω σου οι τελευταίες μελαγχολικές νότες.

Ήλιος, ζέστη και λείες αρχαίες πέτρες που γλιστράνε είναι κυρίως αυτά με τα οποία ασχολούνται οι ξένοι όταν επισκέπτονται την Ακρόπολη. Η Kim Deal όμως κάνει μια μικρή αναφορά στην ματαιότητα και συγκρίνει το μέρος όπου κάποτε χυνόταν το αίμα αρχαίων ηρώων για να προστατεύσουν την πόλη με την σημερινή τουριστική Ακρόπολη όπου αυτό που θα χυθεί σε κάποιες 12 το μεσημέρι είναι μερικές σταγόνες από την 5η μπύρα του Άγγλου επισκέπτη.

Θυμάστε το τραγούδι των Dandy Warhols "Cool As Kim Deal" στο αριστούργημα τους ....The Dandy Warhols Come Down; Ε κάτι ήξεραν. Εξάλλου, το κατάντημα των Pixies της προσθέτει μερικούς ακόμα πόντους γιατί αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ήταν η καρδιά των Βοστωνέζων. Οι Pixies βολοδέρνουν και οι Breeders ακόμα διδάσκουν. Ήσουν λάθος Frank και δεν είναι αργά να ζητήσεις συγγνώμη, μπας και ξαναδούμε τους Pixies με το πλήρες ρόστερ τους.

Ιδανικό παράδειγμα αυτοσχεδιασμών και «στοχευμένων» τζαμαρισμάτων συνεχίζουν να αποτελούν οι Yo La Tengo. Με τον νέο τους δίσκο There's A Riot Going On βρίσκονται -όπως όλοι μας- σε μια περίοδο ταραγμένη. Μια περίοδο κρίσης και ανάγκης για αλλαγή. Σε αυτή τη μάχη οι Yo La Tengo επιλέγουν την ειρηνική διαμαρτυρία και τον αφοπλισμό σαν άλλα παιδιά των λουλουδιών.

Κάθισαν λοιπόν, πάτησαν το κουμπί της εγγραφής και άρχισαν να παίζουν σκεπτόμενοι  καλοκαιρινά Σαββατιάτικα απογεύματα στην αυλή, παρέα με φίλους, μουσική και παγωτό χωνάκι. Μόλις τελείωσε η διαδικασία, που πήρε κάποιους μήνες, φώναξαν τον παραγωγό για να κάνει την απαραίτητη μίξη και να βγουν αυτά τα 60 και κάτι απολαυστικά λεπτά ζεστής θολούρας που αγκαλιάζουν τον ακροατή.

Λαθεύει όποιος ξεχνά μια μπάντα σαν τους Yo La Tengo. Ναι μεν είχαν τις αστοχίες τους και αυτοί αλλά αφού έφτασαν αισίως στους 15 (μαζί με τον φετινό) δίσκους νομίζουμε ότι τις δικαιούνται.  Στα τελευταία τους LP πάντως βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην περυσινή τους εμφάνιση στο «ξέφωτο» του «Σταύρος Νιάρχος». Εκεί συνδύασαν καθαρές μελωδίες που σε σκέπαζαν σαν φθινοπωρινό πουλόβερ* με ανελέητο θόρυβο που νόμιζες ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Μοναδικής εμπνεύσεως το συγκινητικό "She May, She Might", το τρίτο κομμάτι του δίσκου που ακούγεται άμεσα οικείο και τρυφερό σα να το έχουν υφάνει με την πιο λεπτή κιθαριστική πένα του κόσμου. Χαρακτηριστικοί της εσωστρεφούς αισθητικής του δίσκου οι στίχοι του "She may/ She might/ For now, prefer to spend the day inside". Όχι, δεν είναι δίσκος που θα συγκρουστεί στους δρόμους αλλά το να αποδομήσεις τον εσωτερικό σου μικρόκοσμο δεν είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις τον έξω κόσμο χωρίς φόβο αλλα με ορθωμένο ανάστημα;

Νέα, απροσδόκητη συνεργασία στην πόλη όπως πήρε το αυτί μας. Οι Σουηδοί πολυαγαπημένοι Dungen μαζί με τους Woods κυκλοφόρησαν ένα μίνι άλμπουμ, στην ουσία ένα EP,  με 7 ολοκαίνουργια τραγούδια με τίτλο Myths 003. Τα αποτελέσματα, όπως μπορούν να φανταστούν όσοι έχουν ακούσει τις δύο μπάντες, σε βυθίζουν σε έναν ψυχεδελικό μωβ κυκλώνα.

Ξαναείχαν βρεθεί όμως τα δύο γκρουπ. Δεν ήταν αυτή η πρώτη τους γνωριμία αφού το 2009 έκαναν μαζί ένα tour στην Αμερική. Πάνω από 8 χρόνια μετά αποφάσισαν να απαθανατίσουν αυτήν την σχέση αλληλοεκτίμησης με τη βοήθεια της εταιρίας των Dungen Mexican Summer (η οποία παρεμπιπτόντως αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ γεμάτο ρόστερ καλλιτεχνών, οι πιο γνωστοί από αυτούς Real Estate, Ariel Pink, Marissa Nadler, Kurt Vile αλλά και αγαπημένους του blog Weyes Blood, Connan Mockasin κλπ).

Όσο για το αποτέλεσμα; Καλό αν και θα μπορούσε καλύτερο και μεγαλύτερο (με το συμπάθιο). 7 τραγούδια μας είιπαν αλλά δεν φτάνουν για να ξεδιπλωθεί η αστείρευτη φαντασία των δύο συγκροτημάτων. Η αρμάδα του Gustav Ejstes και του Reine Fiske (δεν είναι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου) μας χάρισε τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες στιγμές του Myths 003. Με καλύτερη όλων το  χαλαρωτικό "Jag Ville Va Kvar" που ακούμε αμέσως παρακάτω.


Πυρ και μανία στην ΑΕΚ μετά την απόφαση του αθλητικού δικ... ωπ, λάθος, χίλια συγγνώμη. Ένα ακόμα εξαγώγιμο προϊόν μας προσέφερε η όμορφη και μυστηριώδης χώρα της Ουαλίας. Η Gwenno (τραγουδίστρια των Pipettes) κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τον τίτλο Le Kov με στίχους εξ'ολοκλήρου στην γλώσσα των Cornish, μια διατηρητέα διάλεκτο που άρχισε να εξαφανίζεται σχεδόν δύο αιώνες πίσω για χάρη των Ουαλικών και την οποία εξασκούσαν οι κάτοικοι της Κορνουάλης. Η Gwenno Saunders μεγάλωσε σε οικογένεια που μιλούσε τη συγκεκριμένη διάλεκτο ενώ ο πατέρας της είναι γνωστός Ουαλός ποιητής με τα έργα του να είναι αποκλειστικά στα Κορνουαλικά.

Ραντεβού, όπως συνηθίζουν σε δίσκους συμπατριωτών τους, στο στούντιο έδωσαν τα μισά μέλη των Super Furry Animals για την ηχογράφηση του δίσκου. Προφανώς και ο ίδιος ο Gruff Rhys δεν θα μπορούσε να μην συμμετάσχει με τα φωνητικά του. Θεματικά το Le Kov έχει να κάνει με την ανάγκη της διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που εξαφανίζεται (η ίδια παραδέχτηκε ότι η πρώτη της έμπνευση για τον δίσκο ήρθε από την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες για την διατήρηση της γλώσσας των Conrish) αλλά μουσικά έχει το βλέμμα του στο μέλλον. Ηλεκτρονικές ποπ μελωδίες που πολλές φορές δεν συμβιβάζονται στις φόρμες και πλησιάζουν στις πιο σύγχρονες ιδέες της ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας όπως μας την έμαθαν οι Broadcast για παράδειγμα.

Στο πρώτο single του δίσκου "Tir Ha Mor" (με τα άψογα Κουρνουαλικά μας συμπεράναμε ότι σημαίνει «γη και θάλασσα») πάνω σε ένα ταξιδιάρικο χαλί (ή τέλος πάντων με ό,τι κυκλοφορούσαν στην Κορνουάλη) μας ζωγραφίζει πεδιάδες, ακτές και προβατάκια να βόσκουν. Στο αυτί μας τραγουδά γλυκά με τη γυαλιστερή και κρυστάλλινη φωνή της, που είναι βασισμένη στη blueprint αιθέρια γυναικεία φωνή που συναντάται αιώνες πίσω, από την εποχή που ο μούτσος του Οδυσσέα ανέβηκε στο κατάρτι να δει ποια είναι αυτά τα γκομενάκια που τραγουδάνε δίπλα στους βράχους.


Τακτικοί ακροατές της Freak Zone του Stuart Maconie προσπαθούμε να γίνουμε τα τελευταία Σαββατοκύριακα. Συνεχίζοντας την παράδοση του BBC6, κάθε ακρόαση είναι πολύ ενημερωτική με αποτέλεσμα να γεμίζουμε τις λίστες μας με καλλιτέχνες που είτε δεν ξέρουμε είτε δεν είχαμε αξιολογήσει επαρκώς.  Ανάμεσα σε άλλα και πρόσφατα, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο Ed Dowie, τραγουδιστής και τραγουδοποιός από το Dorset, που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του το 2017 με τίτλο The Uncle Sold. Βρισκόμαστε στην επίπονη διαδικασία της αξιολόγησης και εργαζόμαστε πυρετωδώς γι'αυτήν, αλλά σαν ένα πρώτο στοιχείο μπορούμε να δηλώσουμε πόσο μας αρέσει το τελευταίο κομμάτι του δίσκου με τίτλο "Richard".

Υποχρεωτική ακρόαση για τους λάτρεις της ονειρικής, καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής (με όλα τα μπλιπ και μπλουπ της) είναι ο νέος δίσκος του Daniel Avery. Δεύτερός του και με τίτλο Song for Alpha. Ο ίδιος περιγράφει τον ήχο που προσπαθεί να προσεγγίσει στο άλμπουμ ως τον κενό χώρο που η συλλογικότητα της χορευτικής μουσικής του club μετατρέπεται στην ατομικότητα των ονείρων που μας μεταφέρει μια υπερβατική ηχητική εμπειρία. Το "Days From Now" καταφέρνει και αγγίζει με επιτυχία αυτή την τρίχα στον χωροχρόνο.

Φανταστική εξέλιξη για την συμπαθέστατη Laura Veirs το κομμάτι "Everybody Needs You" που προετοίμασε τον 10ο πια δίσκο της με τίτλο The Lookout. Πολύ όμορφο και ζεστό κομμάτι που παρεμπιπτόντως σε κάνει να αναρωτιέσαι αν βρίσκεται η Elizabeth Fraser στα φωνητικά. Ακόμα καλύτερη εξέλιξη ότι ο δίσκος της έχει εξαιρετικές κριτικές (το Mojo που είναι εγγύηση σε πολλά πράγματα αλλά ειδικότερα στην folk μουσική αναφέρει ότι άξιζε τον κόπο η αναμονή των πέντε χρόνων από τον προηγούμενο δίσκο της) και εξαιρετικές συνεργασίες, αφού δανείζουν τα φωνητικά τους σε σημεία ο Sufjan Stevens και ο Jim James.


Χαρούμενα τα νέα και για την φοβερά άτυχη (ή τυχερή μέσα στην ατυχία της όπως λένε και στις ειδήσεις) Melody Prochet  που την ξέρουμε από το μουσικό της όχημα Melody's Echo Chamber. Η Melody μας χάρισε ένα εξαίσιο ντεμπούτο το 2012 (σε παραγωγή του πρώην φίλου της Kevin Parker των Tame Impala) που το συνόδευσε με πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ. Παράλληλα ετοιμάζονταν να κυκλοφορήσει τον δεύτερό της δίσκο. Όμως, όπως έχει πει και η Ναταλία Γερμανού, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει. Βλέπετε η καημένη η Melody υπέστη ένα σοβαρότατο ατύχημα από το οποίο, όπως μαθεύτηκε αργότερα, κινδύνευσε σοβαρά η ζωή της και την ανάγκασε να ακυρώσει όλες τις μελλοντικές της συναυλίες. Τα καλά νέα είναι ότι τον μήνα που μας πέρασε έδωσε συνέντευξη, είπε ότι είναι καλά και επίσης ότι ο δίσκος της θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο της χρονιάς που διανύουμε.

Ψάχνοντας μερκές πληροφορίες για τον αναμενόμενο δίσκο της με τίτλο Bon Voyage καταλήξαμε στο εξής καταπληκτικό και ας μας συγχωρέσετε που αναφέρουμε ξανά τους Dungen. Αφού λοιπόν η Melody Prochet συνεργάστηκε στενά με τον Kevin Parker (που, ας μην γελιόμαστε, έχει βασίσει την καριέρα του στους Σουηδούς) για τον πρώτο της δίσκο, στον δεύτερο θα συνεργαστεί με τους ίδιους τους μάστορες της Σκανδιναβικής ψυχεδέλειας. Fredrik Swahn (από τους Amazing), Reine Fiske και Gustav Ejstes (όχι, δεν έκοψε κάποιος από αυτούς τη μπάλα στον Μπατιστόν). Όλοι φίλοι λοιπόν και απ' ότι φαίνεται δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Ένα καλό μάθημα για τους οπαδούς που σκοτώνονται στις εξέδρες. Εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε οι Melody's Echo Chamber να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν.

Ωσαννά και Δόξα εν υψίστοις ψάλλουν όσοι -για κάποιο λόγο- ένιωθαν κενό στη ζωή τους μετά το εκτεταμένο διάλειμμα που κάνουν οι Raveonettes στην καριέρα τους. Οι Sunflower Bean με τον δεύτερο τους δίσκο τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό ποντάροντας σε παρόμοια δυναμική αντρικών και γυναικείων φωνητικών. Στο Twentytwo In Blue παίρνει το τιμόνι  η Julia Cumming με δύο, τρεις ερμηνείες που πραγματικά ξεχωρίζουν. Παρακάτω μια ενδεικτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Clicky Web Analytics