Στον Βαρώνο Rothchild, ευγενή του 18ου αιώνα και μέλος της γνωστής οικογενείας τραπεζιτών, έχει αποδοθεί το ρητό "Όταν χύνεται αίμα στους δρόμους είναι καλή στιγμή να αρχίσεις να επενδύεις". Πρακτικά αυτό επιβεβαιώνεται από τις τάσεις της οικονομίας σε καιρούς πολέμου και γενικότερων κρίσεων. Οι επιχειρήσεις που ευημερούν είναι όσες έχουν να κάνουν με το φαγητό, τις βασικές ανάγκες, τα είδη που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυρομαχικών, τις κατασκευές και τέλος την αγορά των ακινήτων.
Αυτή η ιδιαίτερη οικονομική κρίση δημιούργησε και ιδιαίτερες συνθήκες, άξιες παρατήρησης από τους ειδικούς. Πιθανότατα σε καμία άλλη κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν αναδείχθηκαν οι κατασκευαστές μουσικών οργάνων σε κοινωνικούς και οικονομικούς ρυθμιστές. Και ενώ τα γεγονότα προέβαλλαν ένα παράδειγμα ενός βασικού νόμου της αγοράς, αντίστοιχο με τις τεχνητές ελλείψεις (ανεπάρκεια αγαθών ισούται με αυξημένη ζήτηση και αποτέλεσμα την αύξηση τιμών) το μέγεθος της αισχροκέρδειας έφτασε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
Στο προηγούμενο μέρος αναφέραμε επί παραδείγματι το
παραεμπόριο και το πόσο γιγαντώθηκε την τετραετία 2013-2016. Οι
νόμιμες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης στην μουσική
βιομηχανία μετετράπησαν σε κολοσσούς της αγοράς και πανίσχυρους μαριονετίστες της οικονομίας.
Χαμηλά στην οικονομική αλυσίδα, τα αληθινά θύματα αυτής της ιστορίας, οι νέοι μουσικοί που ήθελαν να εξασκήσουν την τέχνη
τους και έφτασαν σε σημείο να κατασκηνώνουν για εβδομάδες έξω από τα
λιγοστά μεγάλα καταστήματα που πουλούσαν μουσικά όργανα. Αμέτρητοι
καυγάδες είχαν γίνει για μερικά μέτρα σειράς καθώς και ευτράπελα απείρου
κάλλους. Χαρακτηριστικός τίτλος στο εξώφυλλο του Πρώτου Θέματος της 21ης Απριλίου
2015: «Κέρδισε τη σειρά, έχασε την κοπέλα του». Η είδηση αφορούσε την ιστορία του ελληνοαμερικανού Billy Κοκοβιού ο οποίος υποτίμησε το μέγεθος της ουράς
έξω από το κατάστημα Guitar Guitar στο οποίο περίμενε μαζί με την κοπέλα του. Την τρίτη μέρα, απελπισμένος και παγιδευμένος καθώς ήταν, με τις
προμήθειες να του έχουν τελειώσει, ενέδωσε στις πιέσεις των επιτήδειων
και πρόσφερε την κοπέλα του για δύο ώρες σε δύο υπαλλήλους του
καταστήματος. Ο Kokovios πράγματι έφτασε στην 8η θέση της ουράς και μετά
από 20 ώρες μπόρεσε και πήρε την πολυπόθητη κιθάρα του. Όμως η σχέση
που διατηρούσε με την κοπέλα είχε δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Πλήγμα που, όπως
παραδέχτηκε ο ίδιος, δεν ξεπεράστηκε ποτέ. «Δεν ήταν το ίδιο. Η κοπέλα
μου άρχισε να απομακρύνεται σταδιακά από έμενα. Άρχισε να με προσβάλλει
και να φλερτάρει ανοιχτά με άλλους άντρες μπροστά στα μάτια μου» δήλωσε ο Kokovios, κοιτάζοντας με απογοήτευση την κιθάρα του που ήταν ακουμπισμένη και σκονισμένη
στη γωνία του σαλονιού του. Πάνω της αφημένα ένα μπλε τζιν και δύο κάλτσες.
Και
μιας και αναφέραμε τη χώρα μας, η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει ανέγγιχτη από την κρίση. Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι όταν τσακώνονται
τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Η χώρα μας επλήγη στους πυλώνες της οικονομίας της, μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, αφού στα
γραφικά ταβερνάκια τα μπαγλαμαδάκια είχαν σιγήσει. Οι
τουρίστες προτίμησαν να μένουν στα ξενοδοχεία τους και βολεύονταν με ζαμπόν, τυρί, φέτες τοστ και τις σαλάτες του εκάστοτε επαρχιακού σουπερμάρκετ. Τα εστιατόρια έκλειναν το ένα μετά το άλλο και τα φαγητά πετάγονταν στα σκουπίδια
Μια ακόμα παράπλευρη, και απρόβλεπτη
-μπορεί να πει κανείς- συνέπεια ήταν η τεράστια αύξηση των αμβλώσεων
στη χώρα μας. Οι φοιτητές δεν είχαν πια τη δυνατότητα να απολαμβάνουν
ρεμπέτικα και μεζεκλίκια στα ζεστά κουτουκάκια της Καισαριανής, ούτε να
ανοίγουν φιάλες στο Ρέμο και τον Οικονομόπουλο. Οι νέοι μας έμεναν στις
γκαρσονιερούλες ή στις εστίες τους και έπιναν παρέα με τους παλιούς
δίσκους του Ορφέα Περίδη. Η σπιτική, ζεστή παρέα άναβε τα αίματα με
αποτέλεσμα την αύξηση των αμβλώσεων για τις απρόσεκτες νεαρές κοπέλες καθότι η δύσκολη οικονομική περίοδος δεν ενδείκνυτο για απόκτηση παιδιού. Παρ'όλ'αυτά άλλες τόσες περιπτώσεις νεαρών ζευγαριών αποφάσισαν να μεγαλώσουν κανονικά τα παιδιά τους με τη βοήθεια της οικογένειάς τους και του περίγυρού τους.
Σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μειώθηκαν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ελληνική εκκλησία καθώς απαίτησε από το κράτος, και τελικά κατάφερε, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των δίσκων του Ορφέα Περίδη. Όσο για τους υπάρχοντες δίσκους του, αυτοί καταστράφηκαν το βράδυ της 30ής Νοεμβρίου του 2015, την επονομαζόμενη και «Νύχτα των Μεγάλων Γρατζουνιών», σε μια άκρως μυστική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι γιαγιάδες των εγγονιών και έπειτα από συνεννόηση και συντονισμό του Πατέρα της ενορίας.
Ειρήσθω εν παρόδω, η άτυπη ανασκόπηση της χρονιάς του 2015 δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς αναφορά στα γεγονότα του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς που έστειλαν τη χώρα μας στις κάλπες και στη συνέχεια οδήγησαν τους πολίτες της να «αναστενάξουν» στα ATM.
Με τα μουσικά όργανα σε όλο τον κόσμο, και φυσικά στη χώρα μας, όλο και να λιγοστεύουν, στη χώρα μας δημιουργήθηκε ένα δυναμικό κίνημα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Οι αγανακτισμένοι με την κατάσταση πολίτες κατασκήνωναν έξω από την Βουλή και ζητούσαν την παραίτηση κάποιου. Τις Δευτέρες και τις Τετάρτες της κυβέρνησης, τις Τρίτες και τις Πέμπτες της Αντιπολίτευσης, και τις Παρασκευές του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα Σαββατοκύριακα διεξάγονταν μουσικές εκδηλώσεις με νταούλια, ζουρνάδες και τον Γιώργο Μάγκα και το κλαρίνο του, που το διέθετε σε λαϊκό προσκύνημα μετά το πέρας των συναυλιών. Ο Πρωθυπουργός, για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, υποσχέθηκε σε όλους άμεση πρόσληψη στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, και κρατικό έλεγχο στα εργοστάσια κατασκευής μουσικών οργάνων που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία παίρνουν και τα υλικά.
Η Ευρώπη όμως δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις εξαγγελίες και τις εξέλαβε ως μονομερείς ενέργειες απειλώντας τη χώρα μας ότι θα κλείσει εντελώς τις «κάνουλες» παραγωγής μουσικών οργάνων προς την Ελλάδα. Ενώ οι δραματικές συνομιλίες συνεχίζονταν, ο Πρωθυπουργός με μια τολμηρή κίνηση ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όχι μόνο ενός, αλλά δεκάδων μικρών δημοψηφισμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δημοψηφίσματα προκειμένου να εκλεγούν οι μουσικοί που θα διαθέτουν μουσικά όργανα, και κατ'επέκταση θα παίζουν μουσική, ακόμα και στο μικρότερο χωριό της χώρας μας. Όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για το πως θα βρεθούν όλα αυτά τα μουσικά όργανα εκείνος απάντησε - καλά το μαντέψατε- «Κιθάρες υπάρχουν».
Τα τοπικά κομματικά γραφεία έκαναν υπερωρίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικράτηση των δικών τους μουσικών υποψηφίων, ενώ βγήκαν από τη ναφθαλίνη τα μηχανάκια μέτρησης που χρησιμοποιούνταν στα ελληνικά talent shows. Τα αποτελέσματα βγήκαν και οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος σάρωσαν. Με ανανεωμένη ψυχολογία, ο Πρωθυπουργός ετοιμάστηκε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Οικονομίας δούλευε δια παν ενδεχόμενον το plan b που, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν το μοίρασμα στους πολίτες - για όσο δεν υπήρχε μουσική στη χώρα μας - ενός ηχητικού cd με τις συνεδριάσεις της Βουλής στις οποίες προέδρευε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αεράτος στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών αλλά τα συμπεράσματα για τη χώρα μας δεν ήταν καθόλου καλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε την εισροή των Κοινοτικών μουσικών οργάνων και επέβαλλε δυσθεώρητα ποσά για το copyright των τραγουδιών που ακούγονταν στα ελληνικά ραδιόφωνα. Εν τω μεταξύ, σε συνεννόηση με τους παρόχους internet, μπήκε πλαφόν στο παράνομο κατέβασμα τραγουδιών που έφτανε τα 60 κομμάτια το μήνα, με την προϋπόθεση για να έχει κανείς δικαίωμα στο κατέβασμα, της αγοράς κουπονιών από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Αμέσως η αθάνατη ελληνική ψυχή αντιμετώπισε με χιούμορ την κατάσταση - «πφφφ 60 τραγούδια το μήνα εγώ δεν ξέρω 60 τραγούδια σε ολόκληρη τη ζωή μου».
Η Ελλάδα αναστέναξε το καλοκαίρι του 2015 στα μηχανήματα ανάληψης. Σκυθρωπά πρόσωπα και αβεβαιότητα για το μέλλον συναντούσε κανείς στις ουρές. Παππούδες να λένε «Έφαγα τα νιάτα μου στην ξενιτειά δουλεύοντας με μόνη παρηγοριά τον Καζαντζίδη και τώρα πρέπει να περιμένω στην ουρά σαν ζητιάνος για να ακούσω ξανά το "Αγριολούλουδο". Ντροπή σε όλους».
Ο Πρωθυπουργός τελικώς έπειτα από αφόρητη πίεση εντός και εκτός χώρας αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «έντιμο συμβιβασμό».
Γλαφυρά και πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του περιέγραψε τα παραλειπόμενα εκείνων των κρίσιμων ημερών καταλήγοντας και σε μια άγνωστη λεπτομέρεια. «Την επόμενη εβδομάδα από τη συνθηκολόγηση, έλαβα στο γραφείο μου ένα δώρο από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Ήταν ένα μπρούτζινο πέος -κοινώς ψωλή- με ρόδες στο σημείο που θα έπρεπε να είναι οι όρχεις σε μια σύνθεση που έμοιαζε με τα γερμανικά κανόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Τα δύο βαριά αρχίδια ήταν σε ένα ξεχωριστό κουτί και είχαν πάνω τους σχεδιασμένες τις Γερμανικές σημαίες και τα αστεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίπλα, σε μια καρτούλα ήταν γραμμένο "Να τα χαϊδεύεις για καλή τύχη, ευημερία και γονιμότητα". Το ίδιο βράδυ κιόλας γύρισα, έκανα ένα ντους και έκανα έρωτα στη γυναίκα μου δύο φορές μέχρι να μας πάρει αγκαλιασμένους ο ύπνος.»
Τέλος τρίτου μέρους
Τα αγαπημένα μας τραγούδια του 2015
12. Beck - "Dreams" από το Colors
11. Jamie xx ft. Romy - "Loud Places" από το In Colour
4. Tame Impala - "Let It Happen" από το Currents