29.2.12

Cos you're my number one/ I'm like a dog to get you

Τώρα που τελειώσαμε και επισήμως με τις λίστες μας μπορώ επιτέλους να τολμήσω να επιχειρήσω κάτι που θέλαμε να κάνουμε καιρό.

Η uptight ως άλλη Βίκυ Παγιατάκη θα ερμήνευε αυτήν την παρόρμηση ως αποτέλεσμα των αναγκών των ζωδίων της γης. Εγώ από την άλλη δεν μπορώ να το εξηγήσω. Απλώς μου αρέσει όλα να κατηγοριοποιούνται σε λίστες και σε μικρά τακτοποιημένα κουτάκια. Αν είναι αυτό αμαρτία ας βγω να το φωνάξω με λατρεία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βεβαίως μπορώ να δικαιολογηθώ από τη συμπλήρωση 1316 ημερών και 277 posts (περίπου ένα post κάθε πέντε μέρες) στην ιστορία του some beans. Αυτή η αξιομνημόνευτη επέτειος επιβάλλεται να γιορταστεί με μια στατιστική ανάλυση των best-of δίσκων που έχουμε αναρτήσει 8 φορές (από τέσσερις ο καθένας) αυτά τα 4 τελευταία χρόνια. Μια στατιστική ανάλυση που θα γίνει με τα κριτήρια της εθνικότητας, της ηλικίας και του στυλ (όσο είναι δυνατόν να εντοπιστεί αυτό) του κάθε συγκροτήματος που επελέγη σε αυτές τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της κάθε χρονιάς από το 2008 ως και το 2011. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσουμε τις αλλαγές (ή όχι) στο γούστο μας σε ένα μεγάλο βαθμό και δευτερευόντως να δώσουμε και μια ιδέα στον ιστορικό του μέλλοντος για την εξέλιξη της μουσικής μέσα από την ταπεινή μας ματιά (υπόκλιση).

Ας ξεκινήσουμε με τις κυρίες που πάντοτε προηγούνται. Το 2008 λοιπόν η uptight στα πλαίσια του πρώτου μας best-of όπου ο καθένας διάλεξε από 20 αγαπημένους του δίσκους κατέθεσε την εξής λίστα:
20. Duffy - Rockferry
19.Goldfrapp - Seventh Tree
18. Tindersticks - The Hungry Saw
17. of Montreal - Skeletal Lamping
16. Shearwater - Rook
15. Dungen- 4
14. Paavoharju - Laulu Laakson Kukista
13. Beck -Modern Guilt
12. MGMT - Oracular Spectacular
11. Deerhunter - Microcastle
10. Fleet Foxes - Fleet Foxes
9. M83 - Saturdays = Youth
8. Beach House - Devotion
7. Nick Cave & the Bad Seeds - Dig! Lazarus, Dig!
6. Mono In VCF - Mono In VCF
5. R.E.M. - Accelerate
4.Portishead - Third
3. Sigur Rós - Með Suð I Eyrum Við Spilum Endalaust
2. TV On The Radio - Dear Science
1. Elbow - The Seldom Seen Kid
Κοιτάζοντας κατ'αρχήν το κριτήριο του στυλ παρατηρούμε ένα ξεκίνημα πιο pop εώς και disco (Duffy, Goldfrapp) αλλά μία συνέχεια πιο ψυχεδελική και πειραματική με μία πιο ενδοσκοπική διάθεση (Of Montreal, Dungen, Paavoharju, MGMT) αλλά με προσοχή στη μελωδία. Στην δεκάδα γίνεται πιο εξωστρεφής με τον Nick Cave, τους R.E.M., τους TV On The Radio και την αγαπημένη '60s αισθητικής pop των Mono In VCF. Το σημάδι αφήνει όμως στο νούμερο ένα ένας ξεκάθαρα προσωπικός δίσκος που χτυπάει κατευθείαν στο θυμικό. Είναι μια πολύ ισορροπημένη λίστα που πριμοδοτεί όμως πιο διακριτικές προσπάθειες όπως των Elbow που αναφέραμε και των Portishead.

Σε ότι αφορά τις «ηλικίες» των καλλιτεχνών και το πόσα χρόνια βρίσκονται στη σκηνή, η uptight προτίμησε 4 ντεμπούτα (Mono In VCF, MGMT, Fleet Foxes, Duffy), 11 δίσκους από καλλιτέχνες που έχουν μία δεκαετία και βάλε (ή βγάλε) ζωής (Elbow, TV On The Radio, Sigur Ros, M83, Dungen, Shearwater, Of Montreal, Goldfrapp, Beach House, Deerhunter, Paavoharju) και πέντε παλιοσειρές που πλησιάζουν ή ξεπερνάνε την εικοσαετία (Portishead, R.E.M., Nick Cave, Beck, Tindersticks).

Τέλος, στις εθνικότητες κυριαρχούν Αμερικανοί καλλιτέχνες με 10 συμμετοχές, 5 έχουν Βρετανοί καλλιτέχνες και άλλες πέντε διαφόρων εθνικοτήτων (Ισλανδία, Σουηδία, Αυστραλία, Γαλλία, Φινλανδία).

Το 2009 η uptight διπλασίασε τις προτιμήσεις της και σημείωσε 40 δίσκους της χρονιάς.
40. Blindfold - Faking Dreams
39. The Decemberists- The Hazards of Love
38. The Pains Of Being Pure At Heart - Pains Of Being Pure At Heart
37. Weinland - Breaks in the Sun
36. Fanfarlo - Reservoir
35. Taxi Taxi! - Still Standing At Your Back Door
34. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
33. Sharon Van Etten - Because I Was in Love
32. Califone - All My Friends Are Funeral Singers
31. Andrew Bird - Noble Beast
30. Miike Snow - Miike Snow
29. Yo La Tengo - Popular Songs
28. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
27. PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By
26. Pink Mountaintops - Outside Love
25. The Dirty Projectors - Bitte Orca
24. Julian Plenti - Julian Plenti Is Skyscraper
23. The Duckworth Lewis Method - The Duckworth Lewis Method
22. Papercuts - You Can Have What You Want
21. Röyksopp - Junior
20. Soulsavers - Broken
19. Antony& the Johnsons - The Crying Light
18. The xx - xx
17. The Flaming Lips- Embryonic
16. Super Furry Animals - Dark Days/Light Years
15. St Vincent- Actor
14. Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself
13. Golden Silvers - True Romance
12. Bat for Lashes - Two Suns
11. The Tiny - Gravity & Grace
10. The Antlers - Hospice
9. Circulatory System - Signal Morning
8. Fever Ray - Fever Ray
7. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
6. GrizzlyBear - Veckatimest
5. Soap & Skin - Lovetune for Vacuum
4. Atlas Sound - Logos
3. Wild Beasts - Two Dancers
2. DM Stith - Heavy Ghost
1. Patrick Watson - Wooden Arms
Σαν στυλ και πάλι στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν πολλοί δίσκοι με μελωδίες προσωπικές, όχι για μαζική κατανάλωση, και ιδιαίτεροι. Παρατηρούμε όμως στη δεύτερη και την τρίτη δεκάδα περισσότερες παρουσίες χορευτικών δίσκων (κατά ένα ποσοστό βοήθησε σε αυτό και το «άνοιγμα» των δίσκων που έδωσε μεγαλύτερη ποικιλία τις επιλογές) αλλά και folk στιγμών. Υπάρχει ακόμα ψυχεδέλεια και progressive rock αλλά σίγουρα σε μικρότερη ποσότητα σε αναλογία με του 2008.

Η 40άδα αποτελείται από το εντυπωσιακό νούμερο των 14 ντεμπούτων (τα τρία από αυτά μάλιστα βρίσκονται στη δεκάδα -DM Stith, Soap & Skin, Antlers, Golden Silvers, XX, Miike Snow, Sharon Van Etten, Taxi Taxi!, Fanfarlo, Pains Of Being Pure At Heart). Στα ντεμπούτα υπολογίζουμε τους Duckworth Lewis Method, Julian Plenti, Them Crooked Vultures, Fever Ray, παρότι είναι οι πρώτοι τους δίσκοι με αυτό το όνομα οι καλλιτέχνες που τα έφτιαξαν είναι αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι με τους Divine Comedy, τους Interpol, τους Queens Of The Stone Age και τους The Knife αντίστοιχα. 'Αλλοι 14 από αυτούς τους καλλιτέχνες έβγαλαν το 2ο με 5ο άλμπουμ τους ενώ 12 από αυτούς είναι πάνω από δέκα χρόνια στο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις δύο από αυτούς συμπλήρωναν κάτι παραπάνω ή κάτι παρακάτω από 15ετία ενώ οι Flaming Lips ήταν οι μόνοι εκπρόσωποι της δεκαετίας του '80 στη λίστα του 2009. Σαφής διαφορά με την αναλογία του 2008 όπου υπήρχαν περισσότεροι μπαρουτοκαπνισμένοι. Γενικότερα υπάρχει εντυπωσιακή ισορροπία στον τομέα αυτό.

Τώρα σε ότι αφορά τις εθνικότητες η Αμερική κερδίζει άνετα για μια ακόμη φορά με 21 καλλιτέχνες, η Βρετανία ανεβασμένη αλλά πολύ πίσω με 10 (θα μπορούσαμε να πούμε και 9 γιατί ο Mark Lanegan είναι Αμερικάνος και αυτός έκανε τη διαφορά στον δίσκο των Soulsavers παρότι η μουσική είναι των δύο Άγγλων), η Σουηδία επιστρέφει με τέσσερις καλλιτέχνες, ο Καναδάς μπαίνει για πρώτη φορά με δύο (ο ένας μάλιστα στην πρώτη θέση) και από μία συμμετοχή η Νορβηγία, η Αυστρία και η Ισλανδία.


Το 2010 η uptight επέλεξε ακόμα περισσότερους δίσκους με τις επιλογές της να φτάνουν τις 48.
48. Interpol - Interpol
47. Yeasayer - Odd Blood
46. Spoon - Transference
45. Black Angels - Phosphene Dream
44. Natureboy - Natureboy
43. Get Well Soon - Vexations
42. School of Seven Bells - Disconnect from Desire
41. Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today
40. Amiina - Puzzle
39. Frightened Rabbit - Winter of Mixed Drinks
38. Caribou - Swim
37. MGMT - Congratulations
36. Efterklang - Magic Chairs
35. Deerhunter - Halcyon Digest
34. Morning Benders - Big Echo
33. CocoRosie - Grey Oceans
32. Cherry Ghost - Beneath this Burning Shoreline
31. Jeremy Jay - Splash
30. Belle & Sebastian - ... Write About Love
29. RufusWainwright - All Days Are Nights: Songs for Lulu
28. Serena-Maneesh - No 2: Abyss in B-Minor
27. Perfume Genius - Learning
26. Joanna Newsom - Have One On Me
25. Here We Go Magic - Pigeons
24. Beach House - Teen Dream
23. Of Montreal - False Priest
22. White Hinterland - Kairos
21. Hjaltalin - Terminal
20. Ólöf Arnalds - Innendur Skinni
19. Autolux - Transit Transit
18. Owen Pallett - Heartland
17. Gorillaz - Plastic Beach
16. Arcade Fire - The Suburbs
15. Flying Lotus - Cosmogramma
14. The National - High Violet
13. The Radio Dept - Clinging to a Scheme
12. Vampire Weekend - Contra
11. Murder - Gospel of Man
10. Dungen - Skit I Allt
9. Janelle Monáe - The ArchAndroid
8. Anais Mitchell - Hadestown
7. The Divine Comedy - Bang Goes the Knighthood
6. Hot Chip - One Life Stand
5. Liars - Sisterworld
4. The Besnard Lakes - … Are the Roaring Night
3. The Ancients - The Ancients
2. Sunset - Loveshines But the Moon Is Shining Too
1. The Irrepressibles - Mirror Mirror
Εδώ η αγαπητή uptight έχει επιλέξει μερικούς πιο συμφωνικούς δίσκους στις υψηλότερες θέσεις. Αρκετά έγχορδα αλλά και δυναμική παρουσία pop, r&b ρυθμών όπως της Janelle Monae (χρόνια πολλά παρεμπιπτόντως) και των Hot Chip. Κάποιες κλασσικές αδυναμίες όπως των Divine Comedy και των Of Montreal αλλά και πολλά αρκετά άγνωστα ονόματα όπως των Ancients, των Sunset, των Murder, των Hjaltalin κ.τ.λ.. Μία πιο indie και περιπετειώδης λίστα εν κατακλείδι.

Τα ντεμπούτα υπέστησαν μια υποχώρηση το 2010 αν και περήφανο κρατάει την πρώτη θέση ένα τέτοιο. Συνολικά πρώτοι δίσκοι καλλιτεχνών υπήρξαν πέντε στη λίστα, μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με του 2009 τη στιγμή μάλιστα που το 2010 οι επιλογές ήταν 48 αντί 40. Αντίθετα, συντριπτική ήταν η κυριαρχία των μουσικών της τελευταίας δεκαετίας που έπιασαν το απίστευτο νούμερο των 39. Δηλαδή το 81% των επιλογών ήταν άλμπουμ καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν περίπου από το 2000 μέχρι και το 2010 με όχι παραπάνω από 4-5 δίσκους. Τα παλαιότερα συγκροτήματα ήταν 4 με τεράστια πτώση από τα 12 του '09. Συνολικά το αποτέλεσμα δείχνει κυριαρχία των συγκροτημάτων του καιρού μας και πολύ μικρή παρουσία παλιών και νεόκοπων. Ποιός είπε ότι τα δεύτερα και τα τρίτα άλμπουμ είναι τα δύσκολα;

Οι σημαίες που κυματίζουν περήφανες αυτή τη χρονιά είναι αναμφίβολα της Αμερικής με 28/48, 7 συμμετοχές από τη Βρετανία, από τρείς Καναδάς και Ισλανδία που πήραν δυναμικά κομμάτι της πίτας, από δύο Σουηδία και Δανία και από μία πενιχρή θέση Αυστραλία, Γερμανία και Νορβηγία. Εντυπωσιακή άνοδος της Σκανδιναβίας (αν βάλουμε και την Ισλανδία μέσα) και απόλυτη κυριαρχία της Βόρειας Αμερικής.

Τέλος, για το 2011 η λίστα της uptight (αυτή τη φορά καταλήξαμε στις 40 επιλογές, κάτι που θα διατηρηθεί) ήταν η παρακάτω.
40. John Maus - We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves
39. Nicolas Jaar - Space Is Only Noise
38. Lykke Li - Wounded Rhymes
37. Micachu & the Shapes/ London Sinfonietta - Chopped & Screwed
36. Thurston Moore - Demolished Thoughts
35. Elbow - Build A Rocket Boys!
34. St Vincent - Strange Mercy
33. Snowman - Absence
32. The Unthanks - Last
31. Bombay Bicycle Club - A Different Kind of Fix
30. Tom Waits - Bad As Me
29. Wye Oak - Civilian
28. Wilco - The Whole Love
27. Panda Bear - Tomboy
26. Timber Timbre - Creep On Creepin' On
25. The Soft Province - The Soft Province
24. The Horrors - Skying
23. Metronomy - The English Riviera
22. HighLlamas - Talahomi Way
21. Gruff Rhys - Hotel Shampoo
20. Dakota Suite - The Hearts of Empty
19. Raphael Saadiq - Stone Rollin'
18. Antlers - Burst Apart
17. Bjork - Biophilia
16. Alexander Tucker - Dorwytch
15. The Amazing - Gentle Stream
14. TuneYards - W H O K I L L
13. British Sea Power - Valhalla Dancehall
12. John Vanderslice - White Wilderness
11. Grouper - A I A : Alien Observer / Dream Loss
10. Low - C'mon
9. Deerhoof - Deerhoof vs Evil
8. ActiveChild - You Are All I See
7. Atlas Sound - Parallax
6. Wild Beasts - Smother
5. King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine
4. Cass McCombs - Wit's End
3. Connan Mockasin - Forever Dolphin Love
2. PJ Harvey - Let England Shake
1. Radiohead - The King of Limbs
Η φετινή λίστα ήταν σαφέστατα λιγότερο ηλεκτρονική σηματοδοτώντας μια επιστροφή στις πιο παραδοσιακές αξίες. Περισσότερο progressive, πιο γήινος ήχος και μερικά πραγματικά φιλόδοξα projects που διατήρησαν παρόλαυτα τη διακριτικότητά τους. Παρότι δεν έλειψαν οι αναζητήσεις όπως της Grouper και του Alexander Tucker το 2011 ήταν μια μικρή επιστροφή της uptight στην comfort zone της με κλασσικούς αγαπημένους (Radiohead, Pj Harvey) αλλά και καινούργιους οικείους ήρωες όπως τον Cass McCombs, τον King Creosote και τον Atlas Sound.

Από τους 40 δίσκους μόλις τα τρία ήταν ντεμπούτα (ουσιαστικά δύο αν αφαιρέσουμε το side project των Soft Province), συγκομιδή πολύ φτωχή για τους νέους που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν. 25 από τις επιλογές είναι από συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας (σημαντική υποχώρηση σε σχέση με πέρυσι) ενώ 12 τα παλιότερα συγκροτήματα που ήταν οι αληθινοί θριαμβευτές του 2011 αφού κατέλαβαν και τις δύο πρώτες θέσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται στις εθνικότητες όπου, μετά από ένα μεγάλο και σκληρό ντέρμπι, οι Αμερικάνοι επικράτησαν με 17 με τους Βρετανούς να ακολουθούν με 15. Στην ουσία όμως πρόκειται για μεγάλη Βρετανική νίκη (καταλαμβάνουν και τις δύο πρώτες θέσεις) κάτι που με ικανοποιεί αφάνταστα. Επιτέλους, η αποικία καταλαβαίνει τη θέση της ενώ η βρετανική καλλιτεχνική έξαρση έχει ήδη σημειωθεί από πολλά περιοδικά του χώρου. Οι υπόλοιπες οκτώ θέσεις αποτελούνται από δύο Σουηδούς καλλιτέχνες, δύο Καναδούς, και από μία Χιλή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία. Επιτέλους η uptight μπήκε στον ίσιο δρόμο και η αγγλίλα μύρισε σε όλο το blog.

Συνολικό πόρισμα: Εάν είστε Αμερικάνος καλλιτέχνης, ξεκινήσατε γύρω στο 2000 και βγάζετε τον 3ο με 4ο δίσκο σας ενώ παίζετε progressive, alternative folk με κάποια χορευτικά στοιχεία η uptight πιθανότατα θα σας προτιμήσει. Γενικότερα πάντως μεγάλη ποικιλία και ένα υγιές μίγμα παλιών και καινούργιων αγαπημένων.

Ας ξεκουραστούμε τώρα και επιστρέφουμε σε λίγο με τη στατιστική ανάλυση του υποφαινόμενου. Συνεχίζοντας ακριβώς από εκεί που μείναμε.


Αφού ολοκληρώσαμε την στατιστική (και κατ'επέκταση ψυχολογική) ανάλυση των επιλογών της uptight, και αφού συμπεράναμε ότι το σύμπαν έχει έναν μοναδικό τρόπο να εξισορροπεί τα πράγματα από όσο αντίρροπες τάσεις και να ξεκινάνε, προχωράμε στη στατιστική ανάλυση του mr.grieves (πάντα ήθελα να αναφέρομαι στον εαυτό μου σε τρίτο πρόσωπο).Το 2008 επέλεξα τους 20 κάτωθι δίσκους.
20. Mark Lanegan & Isobel Campbell - Sunday At Devil Dirt
19. Duffy - Rockferry
18. Okkervil River - The Stand-Ins
17. Last Shadow Puppets - Age of the Understatement
16. Mono InVCF - Mono In VCF
15. Spiritualized - Songs in A & E
14. Tindersticks - The Hungry Saw
13. Sigur Ros - Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust
12. The Walkmen - Υou & Μe
11. Beach House - Devotion
10. Nick Cave - Dig! Lazarus, Dig!
9. British Sea Power - Do You Like Rock Music?
8. Deerhunter - Microcastle
7. Gutter Τwins - Saturnalia
6. Fleet Foxes - Fleet Foxes
5. R.Ε.Μ - Accelerate
4. Tv onthe Radio - Dear Science
3. Portishead- Third
2. Shearwater - Rook
1. Elbow -The Seldom Seen Kid
Οι επιλογές καταρχήν έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη κιθάρας. Αντρικά πράγματα δηλαδή. Ούτε gay ηλεκτρονικά στοιχεία ούτε μπλιμπλίκια. Και αν θέλω να χορέψω (να κουνήσω δηλαδή ρυθμικά τα δάχτυλα των ποδιών μέσα από τα παπούτσια) υπάρχουν και οι TV On The Radio. Κυρίως όμως η μελωδία είναι το βασικό και απαραίτητο συστατικό (Elbow, Shearwater, Fleet Foxes, Beach House). Κατά τα αλλα Σαπίλα (Nick Cave, Spiritualized) Ξεφτίλα (Last Shadow Puppets, Duffy) και Τεκίλα (Gutter Twins).

Στη λίστα υπάρχουν πέντε ντεμπούτα, αξίζει όμως κανείς να αναφέρει πως τα δύο από αυτά είναι side projects καλλιτεχνών όπως των Last Shadow Puppets και των Gutter Twins. Επίσης 9 δίσκοι είναι από καλλιτέχνες της τελευταίας δεκαετίας ενώ 6 είναι από καλλιτέχνες της δεκαετίας του '90 και πίσω. 10 δίσκοι έχουν καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 7 από την Βρετανία, ένας από την Ισλανδία, ένας από την Αυστραλία και ένας είναι συνεργασία Αμερικάνου και Σκωτσέζας.

Το 2009 το υποκείμενο επέλεξε 30 δίσκους.
30. Blindfold - Faking Dreams
29. Taxi Taxi! - Still Standing At Your Back Door
28. The Pains Of Being Pure At Heart - Pains Of Being Pure At Heart
27. Regina Spektor - Far
26. The Veils - Sun Gangs
25. The Flaming Lips - Embryonic
24. Soap & Skin - Lovetune for Vacuum
23. Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix
22. The Tiny - Gravity & Grace
21. The Decemberists - The Hazards of Love
20. ... And You Will Know Us By The Trail Of Dead - The Century Of Self
19. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
18. PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By
17. Eels - Hombre Lobo
16. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
15. Andrew Bird - Noble Beast
14. The Duckworth Lewis Method - The Duckworth Lewis Method
13. Antony & The Johnsons - The Crying Light
12. The Antlers - Hospice
11. Julian Plenti - Julian Plenti Is Skyscraper
10. Manic Street Preachers - Journal for Plague Lovers
09. Atlas Sound - Logos
08. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
07. Grizzly Bear - Veckatimest
06. Patrick Watson - Wooden Arms
05. St Vincent - Actor
04. Soulsavers - Broken
03. Bat For Lashes - Two Suns
02. DM Stith - Heavy Ghost
01. Wild Beasts - Two Dancers
Το στοιχείο της μελωδίας συνεχίζει να είναι το σημαντικότερο ενώ υπάρχουν και πιο σκληροί rock δίσκοι όπως των Them Crooked Vultures, των Manic Street Preachers και των Trail Of Dead. Σε γενικές γραμμές όμως πολλά έγχορδα και πιο γλυκός και απόκοσμος ήχος.

Πρωτοεμφανιζόμενοι ήταν 8 καλλιτέχνες (σε αυτούς προσθέτουμε και τους πρώτους δίσκους των side projects Them Crooked Vultures, Duckworth Lewid Method, Julian Plenti). Μία καλή χρονιά για ντεμπούτα αν συνυπολογίσουμε και τις παρόμοιες επιλογές της uptight. 15 από τη λίστα δραστηριοποιούνται την τελευταία δεκαετία ενώ 7 είναι αυτοί που ηχογραφούν από τη δεκαετία του '90 αλλά και νωρίτερα. Παρότι ισορροπημένες οι επιλογές, εδωσα περισσότερο χώρο στους καλλιτέχνες της τελευταίας δεκαετίας συγκριτικά με την αντίστοιχη λίστα της uptight.

Από τα 30 άλμπουμ τα 16 είναι από τις Η.Π.Α., τα 8 από τη Βρετανία, δύο από τη Σουηδία, ένα από τον Καναδά, ένα από την Γαλλία, ένα από την Ισλανδία και ένα από την Αυστρία. Ας είναι, τουλάχιστον οι Βρετανοί καταλαμβάνουν τις 2 από τις τρείς πρώτες θέσεις.


Το 2010 ο λογαριασμός καθιερώθηκε στους 40 δίσκους.
40. The Besnard Lakes - … Are the Roaring Night
39. M.I.A. - Maya
38. The Radio Dept - Clinging To A Scheme
37. Fran Healy - Wrecorder
36. Janelle Monáe - The ArchAndroid
35. Antony & The Johnsons - Swanlights
34. Shearwater - The Golden Archipelago
33. Working For A Nuclear Free City - JoJo Burger Project
32. Hot Chip - One Life Stand
31. Ed Harcourt - Lustre
30. Murder - Gospel Of Man
29. Efterklang - Magic Chairs
28. Dungen - Skit I Allt
27. School of Seven Bells - Disconnect from Desire
26. Beach House - Teen Dream
25. Cherry Ghost - Beneath This Burning Shoreline
24. Plan B - The Defarmation of Stickland Banks
23. Hjaltalin - Terminal
22. I Am Kloot - Sky at Night
21. Interpol - Interpol
20. Kaki King - Junior
19. Deerhunter - Halcyon Digest
18. ArcadeFire - The Suburbs
17. Caribou - Swim
16. The National - High Violet
15. Vampire Weekend - Contra
14. Menomena - Mines
13. Charlotte Gainsbourg & Beck - IRM
12. Massive Attack - Heligoland
11. Aloha - Home Acres
10. MorningBenders - Big Echo
09. Gorillaz - Plastic Beach
08. Spoon - Transference
07. The Divine Comedy - Bang Goes The Knighthood
06. The Irrepressibles - Mirror Mirror
05. Flying Lotus - Cosmogramma
04. Grinderman - Grinderman 2
03. Anais Mitchell - Hadestown
02. Rufus Wainwright - All Days Are Nights: Songs for Lulu
01. Owen Pallett – Heartland
Δυστυχώς η μάχη με τα μπλιμπλίκια είναι άνιση. Ήδη από το 2010 παρείσφρησαν δυναμικά στην λίστα και την έκαναν πιο γυναικωτή. Πόσο μάλλον όταν τις δύο πρώτες θέσεις τις καταλαμβάνουν συμπαθείς ομοφυλόφιλοι. Τι λέω; Μέχρι το 6 υπάρχουν τρείς αναγνώστες της lifo, και κάπου εκεί ανάμεσα ο Nick Cave να τρίβει άβολα το μουστάκι του (για να μην αναφέρω το συγκρότημα με την ονομασία Morning Benders).
Από τα 40 άλμπουμ μόλις τρία ήταν τα ντεμπούτα (το ένα μάλιστα ήταν άπο τον πολλά χρόνια ενεργό τραγουδιστή των Travis Fran Healy), πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος δεν εμπιστεύεται τους νέους καλλιτέχνες. 31 δραστηριοποιούνται την τελευταία δεκαετία (θυμηθείτε τους αντίστοιχους 39/48 της uptight) ενώ 6 είναι οι παλιοί καλλιτέχνες. Εντυπωσιακό στοιχείο πως όλοι τους βρίσκονται μέχρι τη θέση 13, πράγμα που δείχνει πως μπορεί να ήταν λίγοι αλλά ήταν πολύ επιδραστικοί.

Από εθνικότητες είχαμε μεγάλη ισορροπία: 19 από τις Η.Π.Α., 12 από τη Βρετανία (ακούς uptight;), από δύο Καναδάς, Σουηδία και Δανία ενώ από μία Αυστραλία και Ισλανδία. Να σημειώσουμε επίσης τη μία συμμετοχή Γαλλοαμερικανικής συμμαχίας (Charlotte Gainsbourg και Beck).

Τέλος, το 2011 διάλεξα τα εξής 40.
40. Micachu & the Shapes/ London Sinfonietta - Chopped & Screwed
39. Ensemble - Excerpts
38. The Field - Looping State Of Mind
37. John Vanderslice - White Wilderness
36. Elbow - Build A Rocket Boys!
35. My Brightest Diamond - All Things Will Unwind
34. Ben +Vesper - Honors
33. TheDodos - No Color
32. Cant - Dreams Come True
31. Atlas Sound - Parallax
30. Modeselektor - Monkeytown
29. Wye Oak - Civilian
28. Bombay Bicycle Club - A Different Kind of Fix
27. Wilco - The Whole Love
26. StVincent - Strange Mercy
25. R.E.M.- Collapse Into Now
24. Lisa Hannigan - Passenger
23. Twilight Singers - Dynamite Steps
22. Apparat - The Devil's Walk
21. TuneΥards - W H O K I L L
20. Connan Mockasin - Forever Dolphin Love
19. Deerhoof - Deerhoof vs Evil
18. Gruff Rhys - Hotel Shampoo
17. Metronomy - The English Riviera
16. Cat's Eyes - Cat's Eyes
15. Anna Calvi - Anna Calvi
14. Low - C'mon
13. TheSoft Province - The Soft Province
12. Raphael Saadiq - Stone Rollin'
11. TomWaits - Bad As Me
10. The Horrors - Skying
9. The Amazing - Gentle Stream
8. Fleet Foxes - Helplessness Blues
7. King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine
6. British Sea Power - Valhalla Dancehall
5. Antlers - Burst Apart
4. Wild Beasts - Smother
3. Radiohead - The King of Limbs
2. PJ Harvey - Let England Shake
1. Bill Callahan - Apocalypse
Είναι μια καλή χρονιά όταν τουλάχιστον τέσσερις δίσκοι θα μπορούσαν εύκολα να ήταν στο νούμερο ένα. Μια χρονιά γεμάτη επιλογές από πιο μελωδικό rock μέχρι πιο δυναμικό, από folk, από χαλαρωτικό μίγμα ηλεκτρονικής και rock μουσικής και από ξεκάθαρα ηλεκτρονικής.

Οι πρωτοεμφανίζομενοι ήταν τέσσερις ενώ μέσα στην τελευταία δεκαετία ηχογραφούν οι 25. Οι παλιόφιλοι είναι 11 αλλά όπως βλέπετε κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Οι γέροντες συνεχίζουν να κινούν τα νήματα.

Από τους 40 καλλιτέχνες οι 19 έρχονται από τις Η.Π.Α. ενώ οι 14 έρχονται από τη Βρετανία που αντεπιτίθεται. Δύο από τη Σουηδία, δύο από τη Γερμανία (φίλοι αυτοκόλλητοι βέβαια), ένα συγκρότημα από τον Καναδά, ένας τύπος από τη Νέα Ζηλανδία και ένας Γάλλος. Σαν ανέκδοτο ακούγεται.

Συμπέρασμα: Αν παίζετε μελωδκή rock με έγχορδα, ενδοσκοπικά τραγούδια, ηχογραφείτε γύρω στα 15 χρόνια και πάνω και έρχεστε από τις Η.Π.Α. (αλλά ο πατέρας σας είναι Βρετανός) τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να μπείτε στη λίστα μου.

Σαν συμπληρωματικά στοιχεία να πούμε πως, αυτά τα τέσσερα χρόνια, στις 8 συνολικά επιλογές μας για νούμερο ένα προτιμήσαμε 4 Άγγλους (την πρώτη χρονιά βάλαμε από κοινού τους Elbow), δύο Καναδούς (!) και έναν Αμερικάνο (που πολιορκήθηκε στενά από τρεις Άγγλους).

Τέλος, η αγαπημένη μου στιγμή, ο πόλεμος των φύλων. Αγόρια ιππότες κορίτσια μαύρες κότες. Κορίτσια στη Βουλή αγόρια στο Δαφνί. Θα μετρήσουμε τις γυναίκες καλλιτέχνιδες που είναι solo είτε έχουν βασικό ρόλο σε συγκροτήματα.

Το 2008 η uptight διάλεξε 5/20 τέτοιες περιπτώσεις. Την ίδια χρονιά εγώ διάλεξα επίσης 5/20.

Το 2009 η uptight διάλεξε 10/40 δηλαδή πάλι 1/4. Στην αντίστοιχη λίστα διάλεξα 8/30. Πρακτικά το ίδιο ποσοστό δηλαδή.

Το 2010 η uptight διάλεξε 12/48 δηλαδή ακόμα μία φορά το 1/4. Αντιστοίχως έριξα το ποσοστό των γυναικών στο 1/5 αφού επέλεξα 8/40.

Το 2011 η uptight διάλεξε 11/40 χαλώντας το άψογο ποσοστό του 1/4 από τις προηγούμενες χρονιές. Εγώ τη χρονιά που μας πέρασε διάλεξα 12/40 δηλαδή σχεδόν 30% δίνοντας μαθήματα φεμινισμού στην uptight που φαίνεται να αποδέχεται πως ο Αδάμ έδωσε το 1/4 του σώματος του για να φτιαχτεί η γυναίκα. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το ποσοστό αλλά δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Θέλουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν καλή μουσική και λιγότερες Κέισες κτλ. Άμα είναι και σαν την Roisin Murphy ή την Alison Goldfrapp ακόμα καλύτερα. Ευχαριστώ. Και του χρόνου με υγεία.

 
Clicky Web Analytics