11.7.10

Some '00s #9: Electrelane

«Τ'αστέρια στα σφαιρικά σμήνη διατρέχουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να συγκρουστούν καθώς η απόσταση μεταξύ τους είναι μόνο εβδομάδες φωτός. Όταν συμβαίνουν αυτές οι συγκρούσεις, τότε σχηματίζονται οι "μπλε στραγγαλιστές" : νέα, θερμότερα, λαμπρότερα αστέρια που στέκονται έξω από τον γηραιό πληθυσμό του σμήνους.Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχηματισμού των γαλάζιων στραγγαλιστών. Στο μοντέλο αργής συνένωσης που βλέπουμε εδώ, δύο αστέρια που περιστρέφονται γρήγορα, συγχωνεύονται αργά σε ένα μεγαλύτερο αστέρι. Το μεγαλύτερο από τα δύο αστέρια του δυαδικού συστήματος απορροφά το διπλανό του, δημιουργώντας ένα ακόμα μεγαλύτερο αστέρι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια τέτοια συγχώνευση οδηγεί σ'έν' αστέρι που περιστρέφεται τουλάχιστον 75 φορές πιο γρήγορα από τον Ήλιο μας»

(Την πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή του «μπλε στραγγαλιστή» την βρήκαμε στο καταπληκτικό http://sp-astrophysics.blogspot.com/2008/04/blog-post_10.html)


75 φορές πιο γρήγορα απο τον ήλιο μας ε; Ναι, κάπου τόσες φορές και τόσο γρήγορα περιστρέφεται το κεφάλι σου όταν ακούς αυτόν τον ύμνο ενός σπουδαίου συγκροτήματος που έβγαλε η προηγούμενη δεκαετία.



Ένα συγκρότημα που έσκασε ξαφνικά σαν αποτέλεσμα σύγκρουσης σφαιρικού σμήνους, μας άφησε τέσσερα επικά post rock-krautrock άλμπουμ και εξαφανίστηκε μέσα σε αστρικές στάχτες. Αυτή η στιγμή αν είχε soundtrack θα ήταν το παρακάτω.

Electrelane
- "Suitcase" από το Axes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Clicky Web Analytics