31.12.09

2009: Μουσικά άλμπουμ, part 2 (θα'ταν 1 αλλά...)

Φιου! Παρά λίγο... Τελευταία μέρα του χρόνου έπρεπε να φτάσουμε για να ανεβάσουμε και τη δεύτερη λίστα, αλλά προλάβαμε. Προλάβαμε... Τρόπος του λέγειν. Πόσα ακόμα albums δεν μπορέσαμε ν'ακούσουμε (Mew, Dan Deacon, Mono, Leisure Society, Mirah, Isbells, κτλ κτλ, sorry παιδιά, του χρόνου σας υπόσχομαι!) ή ακούσαμε ελλειπώς... Αλλά αρκετά με τα παράπονα για το χρόνο. Προσωπικά βρήκα το 2009 μια εξαιρετική μουσική χρονιά με πραγματικά σπουδαία παραγωγή, και οι επόμενοι 40 δίσκοι είναι τα κυριότερα επιχειρήματά μου γι'αυτό! Με την ευχή το 2010 να είναι ακόμα καλύτερο και να μπορέσουμε ν'αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη μουσική, πάμε...

40. Blindfold - Faking Dreams
Οι νεαροί Ισλανδοί που εδρεύουν στο Λονδίνο επιλέγουν απ'όλα τα μονοπάτια που άνοιξαν συμπατριώτες τους ν'ακολουθήσουν αυτόν των Sigur Ros, δείχνοντας παράλληλα στον κόσμο και το πόσο έχουν λιώσει τους πρώτους δίσκους των Muse και το The Bends. Σύμφωνοι, δεν είναι το πιο πρωτότυπο πράγμα στον κόσμο από άποψη συνδυασμού επιρροών και τελικού ηχητικού αποτελέσματος, και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις τους ξεφεύγει λίγο παραπάνω υπερβολή στη συνταγή, αλλά ως επί το πλείστον έχουν αρκετά καλά τραγούδια και αρκετές δικές τους ιδέες για να στηρίξουν και να δικαιολογήσουν άλλη μια εκδοχή του δημοφιλούς παραπάνω μείγματος.

39. The Decemberists - The Hazards of Love
Φανταστείτε μια σκηνή στο ιατρείο κάποιου ψυχολόγου, όπου ο δόκτωρας λέει στοργικά στον ασθενή να ξεσπάσει, να αποτινάξει τους φόβους του και να εκφράσει ελεύθερα αυτό που έχει μέσα του. Ε, ο Colin Meloy θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση του απελευθερωμένου ασθενή αν κρίνουμε από το φετινό του έπος. Μοιάζει σα να κρατιόταν τόσο καιρό και επιτέλους το 2009 κατάφερε να βρει το θάρρος να βγάλει προς τα έξω τον '70s ροκά που έκρυβε καλά μέσα του, κυκλοφορώντας ένα concept album που διηγείται την ιστορία της Margaret και των διάφορων παθημάτων της σε πολύ περασμένα χρόνια. Άφησε τις δυνατές κιθάρες να καλπάσουν ακομπλεξάριστες και σκάλισε μ'αυτές παλιομοδίτικες, στιβαρές και «γεμάτες» μελωδίες. Τις έντυσε με πλουμιστά ρούχα κι έδωσε τους γυναικείους ρόλους στην Becky Stark και την τρομερή Shara Worden (περισσότερα για την εξοχότητά της στις συναυλίες της χρονιάς). Το αποτέλεσμα είναι παραδοσιακό αλλά updated, και τόσο πλήρες από μελωδίες και hooks που ώρες ώρες ξεχειλίζει αλλά σίγουρα δεν αφήνει τον ακροατή παραπονεμένο. Ένας δίσκος που αξίζει να βάλετε στο φίλο σας που ακούει ακόμα Jethro Tull - όλοι έχουμε έναν τέτοιο - μπας και ξεκολλήσει κι ακούσει και κανένα συγκρότημα που να ξεκίνησε μετά το 1990. Θα έχετε κάνει μια καλή πράξη χρονιάρες μέρες.

38. The Pains Of Being Pure At Heart - Pains Of Being Pure At Heart
Το ντεμπούτο των POBPAH μοιάζει φτιαγμένο για να προσκυνηθεί από κάθε indie παιδί των early '90s που σέβεται τον εαυτό του και τις ατελείωτες ώρες που πέρασε στο εφηβικό του δωμάτιο ακούγοντας JAMC, Ride, Field Mice, Heavenly, Teenage Fanclub, Lemonheads και όλους τους άλλους ήρωες της εποχής. Τα έχει όλα: γλυκιά, φωτεινή indie power pop με μελένιες κιθάρες, αθώα νεανικά φωνητικά και ηλιόλουστες μελωδίες γραμμένες θαρρείς για ν'αποτελέσουν το σάουντρακ μιας ατελείωτης χαρούμενης εκδρομής. Αν είχε βγει το 1993 θα ήταν ένας καλός αλλά συνηθισμένος για τότε δίσκος, τώρα όμως η μόδα της εϊτίλας σημαίνει ότι ακούγεται σαν μια νοσταλγική μύγα μες στο γάλα των απανταχού Passion Pit. Πράγμα καθόλου άσχημο βέβαια, δε βλάπτει να νιώθεις ότι ξαναγίνεσαι 20 χρονών. Χώρια που η επιτυχία που γνώρισαν σημαίνει ότι πλησιάζουμε επιτέλους στην εποχή που το ρετρό θα είναι τα '90s κι όχι τα '80s, και προσωπικά ανυπομονώ.

37. Weinland - Breaks in the Sun
Πριν λίγο καιρό, πάνω που μπήκε αυτό το κάτι-σαν-χειμώνας που απολαμβάνουμε εδώ στην Ελλάδα, έλεγα για έναν δίσκο από κάτι παιδιά απ'το Portland. Οι Weinland έφτιαξαν το ηχητικό αντίστοιχο μιας κούπας με ζεστό γάλα κι ενός τενεκεδένιου κουτιού με διάφορα μπισκότα - από εκείνα που τρως πρώτα αυτά με τη ζάχαρη, μετά τα πιο «βαρετά» που είναι απλά βουτύρου και στο τέλος χρησιμοποιείς το κουτί για τα ραφτικά σου. Ακούγονται κάθε φορά σαν διαφορετικοί σύγχρονοι συμπατριώτες τους - πότε Bon Iver ή Elliott Smith, πότε Czars - και η μελαγχολία που φαίνεται να διατρέχει κάθε τους νότα δεν τους ωθεί σε μελοδράματα αλλά σε πίνακες με τα όμορφα χρώματα της αμερικανικής υπαίθρου το φθινόπωρο.

36. Fanfarlo - Reservoir
Το τεράστιο αντίκτυπο που είχε το Funeral στο αμερικανικό μουσικό τοπίο το είχαμε διαπιστώσει από χρόνια. Απέναντι όμως, στις απo'δω ακτές του Aτλαντικού, δεν είχε φανεί τόσο. Να λοιπόν που φέτος ήρθαν κι από την Aγγλία δείγματα της επιρροής των Arcade Fire. Το ένα ήταν ο πολύ καλός αλλά με στυλ όμοιο με των Καναδών σε βαθμό φωτοτυπίας δίσκος των Mumford & Sons, και το άλλο ήταν το ντεμπούτο από τούτο το παρεάκι από το Λονδίνο που όμως εκπροσωπείται στον κόσμο μέσω της φωνής ενός Σουηδού. Τα τραγούδια τους ακούγονται σα μια μίξη Arcade Fire και DeVotchka, αλλά στις πιο εξωστρεφείς στιγμές και των δυο, και ακόμα κι η φωνή του Simon Balthazar μοιάζει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον Win Butler και στον Nick Urata. Φωτεινά, αισιόδοξα τραγούδια με ρομαντικές ενορχηστρώσεις, γεμάτες έγχορδα και τρομπέτες, που ενισχύουν το ανοιχτόκαρδο συναίσθημα που βγαίνει από κάθε νότα. Τέλεια μουσική για οδήγηση σε ανοιχτούς δρόμους με τον αέρα να παίρνει τα μαλλιά, και τέλεια μουσική για να λαμπρύνει τις μέρες σας.

35. Taxi Taxi! - Still Standing At Your Back Door
Άλλη μια σουηδέζικη συμμετοχή στη λίστα μας (κι έχει αρκετές ακόμα!) είναι οι 19χρονες δίδυμες αδερφές Berhan. Φαντάζομαι ότι εύκολα πάει το μυαλό κάποιου σε δυο δίμετρες ξανθιές θεές που τον περιμένουν για τρελές νύχτες, αλλά δυστυχώς θα τον απογοητεύσουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με σοβαρά κορίτσια, δυο ταλαντούχες πιτσιρίκες που έφτιαξαν ένα δίσκο που με τίποτα δεν προδίδει τα χρόνια τους. Με τις λεπτές φωνές τους υφαίνουν έναν ρομαντικό κόσμο, τον οποίο μας μεταφέρουν μέσα από λιτές αλλά πάρα πολύ προσεγμένες ενορχηστρώσεις. Ακουστική κιθάρα, ακορντεόν, βιολί και διάφορα κρουστά τονίζουν τις πότε ονειροπόλες και πότε μελαγχολικές μελωδίες τους, σε μια εντελώς ανεπιτήδευτη επίδειξη υψηλής αισθητικής και χωρίς την παραμικρή υπερβολή σε οτιδήποτε. Ένα ακόμα μαγευτικό ντεμπούτο, και άλλη μια ευχή να μη μείνουν μόνο σ'αυτό.

34. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Οι τύποι που μας ανάγκασαν να αφιερώσουμε μια ολόκληρη εκπομπή στα supergroups εμφανίστηκαν δυνατοί και σωτήριοι και την τελευταία στιγμή σαν το Ιππικό, κι έσωσαν την πληγωμένη εσχάτως τιμή του rawk με ένα δίσκο δυναμίτη. Δεν έχει περιστροφές εδώ (περίστροφα παίζει) - ο Josh, o Dave και ο σεβάσμιος κύριος Jones (είναι και κάποιας ηλικίας) βαράνε καλά και φτιάχνουν μουσική που συνδυάζεται μόνο με μπόλικο ουίσκι και δερμάτινα μπουφάν. Δεν είναι όμως παλιοροκιά παλιομοδίτικη (εξαιρείται ίσως το ριφάκι του εναρκτήριου "No One Loves Me & Neither Do I" που μου βγάζει μια σεβεντίλα) - οι κιθάρες και οι μελωδίες του Josh είναι καλοακονισμένες και κόβουν όπως έκαναν τον πρώτο καιρό των QOTSA. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι φαίνονται να είναι απόλυτα ελεύθεροι και να την καταβρίσκουν μ'αυτά που παίζουν, πράγμα που μεταδίδεται μέχρι κεραίας στον ακροατή, κι αυτό είναι από τα πιο βασικά συστατικά της συνταγής για έναν πετυχημένο rock δίσκο.

33. Sharon Van Etten - Because I Was in Love
Μερικές φορές δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια φωνή και μια κιθάρα. Ναι, είναι ένα χιλιοειπωμένο κλισέ που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε δελτία τύπου για να προωθήσουν τεμπέληδες τραγουδοποιούς που δεν μπήκαν στον κόπο να δοκιμάσουν να μασκαρέψουν με κάτι άλλο τις βαριεστημένες συνθέσεις τους. Στην περίπτωση όμως της Sharon ισχύει πέρα για πέρα. Η νεαρή από το Brooklyn μας συστήθηκε ως η πανέμορφη, εύθραυστη φωνή που ερμήνευε το ανατριχιαστικό "Thirteen" στο Hospice των Antlers (περισσότερα γι'αυτό πιο κάτω). Κι αν το μέρος έχει συνδεθεί με πολλούς από τους σπουδαίους πειραματιστές του σήμερα (περισσότερα και για αρκετούς απ'αυτούς πιο κάτω), η μουσική της δεν έχει καμία σχέση με τέτοια. Με τον Greg Weeks των Espers στην παραγωγή και support στους Damon & Naomi, το μυαλό θα μπορούσε να πάει μόνο σε ένα folk δίσκο και ακριβώς για τέτοιον πρόκειται. Η κιθάρα και η φωνή πράγματι αρκούν, όταν τα τραγούδια είναι τόσο όμορφα και ολοκληρωμένα και η φωνή είναι τόσο μαγευτική κι ερμηνεύει τόσο κατευθείαν μέσα απ΄την καρδιά.

32. Califone - All My Friends Are Funeral Singers
Σκεφτείτε ένα καρβέλι χειροποίητο πολύσπορο χωμί. Χωριάτικη, τραχιά υφή, αισθάνεσαι το αλεύρι στη γλώσσα σου, δύσκολη και όχι άμεση γεύση στην αρχή, διαφόρων ειδών σπόροι υπάρχουν μέσα ανεπεξέργαστοι και συνολικά μοιάζει κάπως αμάσητο σε σχέση με το «εύκολο» άσπρο ψωμί «της πόλης». Κι όμως - διαπιστώνεις σύντομα ότι η γεύση του είναι τελικά καταπληκτική, και ότι κάθε φέτα σε γεμίζει όσο μισή φρατζόλα από το άλλο. Κάπως έτσι μου φάνηκε ο δίσκος των Califone. Μου πήρε κάμποσες ακροάσεις για να τον χωνέψω, αλλά όταν έπαψα να ψάχνω για εύκολες λύσεις τότε μου φάνηκε απόλυτα φυσικός και μου αποκαλύφθηκε όλη του η ομορφιά. Lo-fi αισθητική, με τις ακουστικές κιθάρες να κρατούν ενωμένους ένα σωρό αραιά διάσπαρτους ήχους από διάφορα κρουστά, πνευστά και έγχορδα (τα σπόρια που λέγαμε) και μια βραχνή φωνή να διηγείται folk ιστορίες πάνω σε παράξενα οικείες μελωδίες. Φαίνεται ότι φτιάχνουν καταπληκτικό ψωμί εκεί στο Σικάγο.

31. Andrew Bird - Noble Beast
Ο Αντρίκος ήταν και φέτος συνεπής στο ραντεβού του. Κομψός - και κούκλος - ως συνήθως, ήρθε κρατώντας στο χέρι το αγαπημένο του βιολί και μας έφερε μια αγκαλιά δείγματα πανέμορφης ποπ γεμάτης μελωδία, ζωντάνια, ιδέες και δηιουργικότητα. Τη σπεσιαλιτέ του δηλαδή, με την εξαίσια φωνή του στα καλύτερά της και τις συνθέσεις του στο πιο σοφιστικέ τους. Μας πήρε περισσότερο καιρό από τα δυο προηγούμενα έπη του για να το λατρέψουμε, αλλά εν τέλει μοιάζει να έχει μεγαλύτερη staying power από το προπέρσινο Armchair Apocrypha. Και μας υπενθυμίζει ότι, όταν πρόκειται για ποπ τραγούδια με βιολί, σφύριγμα και πανέξυπνους στίχους, κανείς δεν το κάνει καλύτερα.

30. Miike Snow - Miike Snow
Οι τρεις τύποι, δυο Σουηδοί κι ένας Αμερικανός, που ήρθαν από το πουθενά (εντάξει, από τη Στοκχόλμη) μ'αυτό το παράξενο όνομα έκαναν ξαφνικά στα μέσα της χρονιάς μια μικρή χιονοστιβάδα hype να κυλήσει για χάρη τους. Και όχι άδικα - το ντεμπούτο τους συνδυάζει με έναν πάρα πολύ προσεγμένο τρόπο τα ζεστά hooks του πιάνου και τα οργανικά beats με διάφορα παιχνιδιάρικα synths, και όλα αυτά υποτάσσονται στις εξαιρετικές μελωδίες και τους έξυπνους και κάπως μελαγχολικούς στίχους που ερμηνεύει με την ελαφρώς soul φωνή του ο Andrew Wyatt. Η παραγωγή είναι εξαιρετική (λογικό, καθώς οι δυο Σουηδοί της μπάντας έχουν συνεργαστεί με τοπ ονόματα των charts) αλλά δε μοιάζει να είναι προορισμένη να παράγει χιτάκια, αν και σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα για το ραδιόφωνο. Στα περισσότερα άρθρα που γράφτηκαν γι'αυτό είδα να του κολλάνε την ταμπέλα "electronica", αλλά ο όρος είναι πολύ περιοριστικός για να δώσει σε κάποιον να καταλάβει τι πρόκειται ν'ακούσει εδώ. Ένα «πολύ άμεση ποπ με dance αισθητική και singer/songwriter ουσία και καρδιά» μάλλον ταιριάζει καλύτερα.

29. Yo La Tengo - Popular Songs
Την πιο προσιτή και ποπ (με ολίγη από σόουλ) πλευρά τους αποφάσισαν να μας δείξουν φέτος οι βετεράνοι Aμερικανοί. Τα εννιά πρώτα κομμάτια του δίσκου μοιάζουν με δειγματολόγιο για τους τρόπους με τους οποίους η τριάδα από το Hoboken μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετική ποπ - από το μελαγχολικό και μίνιμαλ "By Two's" μέχρι το α λα "Little Honda" "Nothing to Hide" κι από εκεί μέχρι το υπέρκομψο "I'm On My Way". Ακόμα κι αν στα τελευταία τρία φροντίζουν να θολώσουν τα νερά με ισάριθμα επιμήκη jams, ο τίτλος του δίσκου αποτυπώνει πολύ καλά την ταυτότητα και το περιεχόμενό του.

28. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
Τα κατάφερε πάλι η Karen. Αδιαφόρησε για την όποια κληρονομιά κουβαλάει η μπάντα της, ξεφορτώθηκε τις πολλές κιθάρες, έβαλε στη θέση τους τραγανά synths και αφράτα έγχορδα και απογείωσε τη δημοτικότητά της στα ύψη. Φταίνε φυσικά και οι ως επί το πλείστον τρομερά catchy και ανεβαστικές συνθέσεις, και φυσικά η αστείρευτη ενέργεια και η απόλυτη φυσικότητα που βγάζει η μελαχρινή κοπέλα με την patchwork καταγωγή, μια από τις λίγες πραγματικές frontwomen που ανέδειξε η δεκαετία που αποχαιρετάμε μεθαύριο. Είναι μεγάλη δουλειά να μην κολλάς σε αυτό που σε έκανε γνωστό, και η Karen το εφάρμοσε για άλλη μια φορά, ίσως πιο εμφατικά από ποτέ. Η καθιέρωση στις σημαντικές δυνάμεις της αξίζει.

27. PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By
Η Pee Jay επέστρεψε, κι αυτό από μόνο του ήταν λόγος για να είμαστε ενθουσιασμένοι. Πόσο μάλλον που έφερε ξανά μετά από 13 χρόνια μαζί της στη σύνθεση τον παλιόφιλό της John Parish. Το αποτέλεσμα της επανένωσής τους ήταν ένας σκοτεινός, σε σημεία άγριος δίσκος, όπου η Κυρία Harvey ήταν ελεύθερη να εξερευνήσει τις λίγες γωνιές της ψυχής της που είχαν μείνει ακόμα απάτητες και να μας δώσει μερικές ακόμα ανατριχιαστικές ερμηνείες. Το κρεσέντο της στο εφιαλτικό "Pig Will Not", η κατάληψή της από το πνεύμα του Nick Cave στο βρωμιάρικο ομώνυμο κομμάτι ή η ωμότητά της στο σπαρακτικό "April" δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Ίσως να έχει φύγει απ'τη μόδα τελευταία, αλλά αυτά είναι για άλλους. Εδώ στο some beans η PJ είναι μια από τις θεότητές μας και κάθε της δουλειά ανανεώνει τη λατρεία μας.

26. Pink Mountaintops - Outside Love
Το μαύρο βουνό έχει, απ'ό,τι φαίνεται, ροζ βουνοκορφές! Ο Stephen McΦασόλης και η μεγάλη παρέα του αλλάζουν φορεσιές και μας δίνουν ένα δίσκο που με τίποτα δεν θα περιμέναμε από την day job του. Απλές αλλά πανέμορφες και ανοιχτόκαρδες μελωδίες αναπτύσσονται χωρίς βιασύνες πάνω από κιθάρες και drums που φωσφορίζουν από το πολύ reverb. Σαν μια μίξη Low και πρόσφατων Spiritualized, αλλά αρκετά πιο φωτεινή κι απ'τους δυο, και με πολλά highlights όπως το "Vampire", το χρυσαφένιο "While We Were Dreaming", το επικό "Axis: Thrones of Love" ή το ομώνυμο του δίσκου απόλυτο slowcore ερωτικό κομμάτι που ξέχασαν να γράψουν οι Low. Πάνω στις Ροζ Βουνοκορφές πρέπει να υπάρχει τόσο άπλετο φως που κατάφεραν να χωρέσουν μερικές ακτίνες και μέσα στο δίσκο αυτό. Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν δεν ξανακατέβαιναν ποτέ από εκεί.

25. The Dirty Projectors - Bitte Orca
Ο Ed Droste, ο γούτσου γούτσου Αρκούδος που όλοι αγαπάμε, είπε μέσα στη χρονιά ότι λατρεύει το δίσκο των Dirty Projectors αλλά δεν ήξερε τι να πει όταν ρωτήθηκε τι είδους μουσική είναι. Πράγματι, είναι δύσκολο να περιγράψεις τι ακριβώς παίζει η κολεκτίβα του Dave Longstreth χωρίς να φέρεις στο μυαλό τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την περίφημη σκηνή με το προφιτερόλ. Αν τολμούσαμε να δοκιμάσουμε, θα λέγαμε ότι βάζουν στο καπέλο τους avant-folk, σύγχρονα r'n'b φωνητικά και μικρές ποσότητες από άλλα συστατικά, και ενίοτε βγάζουν απ'αυτό λαγούς, όπως με το αριστουργηματικό "Stillness Is the Move" (αυτός έχει και πετραχήλια), το μικρό του ξαδερφάκι "No Intention" και την ενημερωμένη για το 2009 εκδοχή του "Whiter Shade of Pale" που λέγεται "Fluorescent Half Dome" και κλείνει εντυπωσιακά το δίσκο. Ενδιάμεσα μερικά από τα πειράματά τους έχουν κάτι από τις πιο χαλαρές στιγμές των Of Montreal κι αυτό δεν είναι κακό, αλλά, όταν τα βάζεις δίπλα σ'εκείνα τα κομμάτια τους που πάνε πραγματικά κάπου, μάλλον λιγάκι χάνουν.

24. Julian Plenti - Julian Plenti Is Skyscraper
Νάτος πετιέται! Μετά τον Colin Meloy, άλλος ένας frontman έκλεισε ξαλαφρωμένος και αναγεννημένος την πόρτα του φανταστικού ψυχολόγου πίσω του και χώθηκε στο studio για να βγάλει από μέσα του πράγματα. Ο Paul Banks σχολάει το πάρτι και μας δείχνει έναν πιο ευαίσθητο εαυτό, αυτόν που κρύβεται πίσω από τη στιλιζαρισμένη εικόνα (του τραγουδιστή) των Interpol. Απαλλαγμένος από την ανάγκη να ακούγεται με έναν συγκεκριμένο, παγιωμένο από τις απαιτήσεις τρόπο, εμφανίζει στον πρώτο του σόλο δίσκο ηχητική ποικιλία που εκπλήσσει. Πράγματα που δεν θα φανταζόταν κανείς να χωράνε σε ένα δίσκο της μπάντας του, όπως το χαμογελαστό "Unwind" με τις τρομπέτες του, ή η μελαγχολία του "On the Esplanade", εμφανίζονται εδώ όλα μαζί και δίνουν ένα αποτέλεσμα που καταφέρνει άνετα να κερδίσει ακόμα και δύσπιστους (σαν κι εμένα). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Julian/ Paul μας αποκαλύπτεται ως αυτόνομη ερμηνευτική και συνθετική οντότητα, κάτι που προσωπικά δεν περίμενα από τον «τραγουδιστή των Interpol». Τον προτιμώ χίλιες φορές στη φετινή του εκδοχή.

23. The Duckworth Lewis Method - The Duckworth Lewis Method
Όταν ακούς αυτόν το δίσκο, το αποτέλεσμα δηλαδή της συνεργασίας του Neil Hannon και του Thomas Walsh με τον ευγενή σκοπό να εξυμνήσουν το love-it-or-hate-it άθλημα του κρίκετ, θα πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου. Για τι πράγμα; Μα φυσικά για το γεγονός ότι μετά το τέλος του, αν βγεις στο δρόμο δεν θα βρίσκεσαι σε βρετανικό έδαφος. Αν ανοίξεις το ράδιο (όχι απ'το διαδίκτυο, ζαβολιάρη) θ'ακούσεις κάποιον συμπαθή Έλληνα παραγωγό να κάνει άπειρα «εεεε» προσπαθώντας να αρθρώσει μια πρόταση και όχι Radio 1. Και αν ανοίξεις το παράθυρο μάλλον θα έχει γύρω στους 15 βαθμούς και όχι βοριά που τ'αρνάκια παγώνει. Αν βρίσκεσαι όντως στη Βρετανία, τότε ξέχνα τα όλα αυτά, είσαι τυχερός άνθρωπος και κοίτα να χαρείς τον καιρό που θα μείνεις εκεί. Αν όμως είσαι στην Ελλάδα όπως εμείς, τούτο το μικρό ποπ κόσμημα, φιλοτεχνημένο στην εντέλεια δια χειρός του μάστορα του είδους Neil, είναι ό,τι καλύτερο για να σε μεταφέρει σε μια από τις γοητευτικές πλευρές της βρετανικής κουλτούρας, η οποία περιλαμβάνει και το κρίκετ. Δεν πρόκειται για καρικατούρα, ο Hannon και ο Walsh στ'αλήθεια γουστάρουν το σπορ με όλα του τα κουσούρια, και μας αποδίδουν την ατμόσφαιρά του άθικτη μέσα από μια ευρεία γκάμα από εξόχως παραστατικά και μελωδικά ποπ κομμάτια από αυτά που ο σπουδαίος Ιρλανδός φίλος μας φτιάχνει χρόνια τώρα. Ασυζητητί ό,τι πιο απολαυστικό έχει συσχετιστεί ποτέ με το κρίκετ!

22. Papercuts - You Can Have What You Want
Πίσω από αυτό το γοητευτικό και γλυκούλι alias κρύβεται ο κύριος Jason Quever από το San Francisco, και το δικό του σπιτικό χαρμάνι ονειρικής ποπ βασισμένης σε βραχνά keyboards είναι πραγματικά εθιστικό. Οι μελωδίες ανεβαίνουν στροβιλιζόμενες από τα πλήκτρα σαν αναθυμιάσεις που σε ζαλίζουν γλυκά και ανάμεσά τους η αγορίστικη φωνή του διηγείται γλυκόπικρες ιστορίες. Εϊναι μια συνταγή πoυ μπορεί να οδηγήσει εύκολα στην παγίδα της επανάληψης, όμως ο Jason έχει αρκετά συνθετικά κόλπα στο μανίκι του και καταφέρνει να της ξεφεύγει, φτιάχνοντας μικρά διαμαντάκια που διέπονται από μια φθινοπωρινή μελαγχολία όπως το μεθυστικό "Jet Plane" και το υπέροχο "The Machine Will Tell Us So". Ένας δίσκος που σε υποδέχεται απαλά στην αγκαλιά του όπως ο παλιός, μπαλωμένος αλλά λατρεμένος σου καναπές. Μπορείς να χωθείς και να μείνεις εκεί για ώρες.

21. Röyksopp - Junior
Οι Νορβηγοί synth poppers επιστρατεύουν την αφρόκρεμα των σύγχρονων γυναικείων φωνών της Σκανδιναβίας και μαζί τους φτιάχνουν ένα δίσκο γεμάτο από κομμάτια που γεφυρώνουν το (όχι και τόσο μεγάλο πια) χάσμα ανάμεσα στην προ 25ετίας ποπ και τις σημερινές electro περιπέτειες, καταλαμβάνοντας όλο το ενδιάμεσο φάσμα. Το εκπληκτικό "The Girl and the Robot" της Robyn, το οποίο θα έμπαινε με άνεση στο τοπ-20 των τραγουδιών του '09 αν το΄χα ακούσει μια εβδομάδα νωρίτερα, θυμίζει ηχητικά διάφορα χιτάκια των '80s αλλά τα ρίχνει όλα στο καναβάτσο με μια πραγματικά εντυπωσιακή κεντρική μελωδία, ενώ στο άλλο άκρο το "Tricky Tricky" της παλιόφιλής τους Karin Dreijer μοιάζει σα να γράφτηκε για το φετινό της δίσκο ως Fever Ray αλλά της βγήκε μια δόση παραπάνω ποπ και το άφησε έξω. Η παραγωγή θυμίζει σε αρκετά σημεία το Overpowered της Róisín και σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι εν δυνάμει τεράστιες επιτυχίες. Για κάποιο πολύ μυστήριο λόγο χρειάστηκε να φτάσει Δεκέμβρης για ν'ακούσω αυτό το εθιστικό album. Ναι, ξέρω, άλλη φορά με τον κηδεμόνα μου.

20. Soulsavers - Broken
Οι Βρετανοί δημιουργοί επιστρέφουν, αυτή τη φορά ακόμα πιο αποφασισμένοι. Δίνουν τα τραγούδια περίπου εν λευκώ στον Mark Lanegan και του φέρνουν και άλλους εκλεκτούς καλεσμένους, οι οποίοι όμως είναι εξαφανισμένοι κάπου στο βάθος. Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ναι, πράγματι, έχουμε συνηθίσει πια τον Lanegan να ερμηνεύει βασανισμένα, τσακισμένα τραγούδια. Αλλά ούτε κι αυτή η αίσθηση συνήθειας έχει σημασία όταν τα τραγούδια είναι τόσο καλά, και όταν σεργιανίζει πάνω τους η επιβλητική βραχνάδα του δίνοντάς τους blues ψυχή κι ας μην έχει καμία σχέση ο ήχος. Είτε είναι ένα μικρό αριστούργημα του Will Oldham ("You Will Miss Me When I Burn") είτε ένα έπος του Gene Clark ("Some Misunderstanding") είτε οι (εξαιρετικές ως επί το πλείστον) συνθέσεις των Machin & Glover, ο τεράστιος Mark τα κάνει δικά του κι έχει και τον πιο κυνικό ακροατή σούζα. Ακόμα και η electronica έχει πιάσει την πίσω θέση σε αυτήν την τρίτη κυκλοφορία, και ο ήχος έχει πιο παραδοσιακές επιρροές, πλαισιώνοντας τον άρχοντα με ένα ηχητικό περιβάλλον στο οποίο αισθάνεται σα στο σπίτι του. Μπαίνουμε, καθόμαστε, μας τρατάρει ένα ουισκάκι και για λίγο όλα στον κόσμο μοιάζουν να είναι στη σωστή θέση.

19. Antony & the Johnsons - The Crying Light
Με το περσινό καταπληκτικό και τεράστιο hit "Blind" των Hercules & Love Affair ο Antony έδειξε να βγαίνει απ'το καβούκι του, και φέτος το επιβεβαίωσε με αυτόν τον υπέροχο δίσκο. Νυχτερινές μελωδίες παραδίδονται αμαχητί στην πραγματικά σπάνια, είτε τη λατρεύει κανείς είτε τη μισεί, φωνή του κι εκείνος τους χαρίζει ό,τι έχει. Η ποικιλία στις αποχρώσεις και τις μελωδίες δεν αφήνει το σύνολο να γίνει κουραστικό, κι αν κάπου ο Antony το παρακάνει λίγο με το μπρίο (όπως στο "Kiss My Name") στις περισσότερες στιγμές σε στέλνει να κάνεις βόλτες μέσα στη νύχτα για να τον απολαύσεις καλύτερα, εξαφανίζοντας μαγικά όλο τον κόσμο γύρω σου. Ο κύριος Hegarty θέλει να μας ανοίξει την καρδιά του, και ο τρόπος του είναι τόσο σαγηνευτικός που κάθε αντίσταση είναι μάλλον μάταια.

18. The xx - xx
Αν η μουσική ήταν αρχιτεκτονική, ο ταλαιπωρημένος όρος «μοντέρνα» θα έβρισκε μια εξαιρετική εφαρμογή στο εντυπωσιακό ντεμπούτο των (αρχικά τεσσάρων, τώρα πλέον τριών) πιτσιρικιών από το Λονδίνο. Όπως και στη μοντέρνα αρχιτεκτονική, έτσι κι εδώ ο διάκοσμος προέρχεται από την ίδια τη φόρμα του κτίσματος/ τραγουδιού και οι γραμμές είναι απλές. Δείχνοντας σπάνια για την ηλικία τους αυτοσυγκράτηση, αποφεύγουν κάθε τι περιττό κρατώντας μόνο τα βασικά δομικά υλικά των τραγουδιών τους. Αυτα τα λίγα υλικά όμως είναι τόσο καλά που αρκούν. Οι πεντακάθαρες γραμμές της κιθάρας του Oliver Sim σε δένουν και σε τραβάνε μέσα, κι εκεί η Romy Madley Croft σου εξομολογείται τόσο νηφάλια όσα νιώθει που σου είναι αδύνατο να μην την ακούσεις καθώς σου μιλάει κοιτώντας σε στα μάτια. Αν ήταν κτίρια, θα τα είχε σχεδιάσει κάποιος σαν τον Mies van der Rohe, και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο επαινετικό να πω.

17. The Flaming Lips - Embryonic
Ο Wayne Coyne είναι ένα μεγάλο παιδί, αυτό το ξέραμε. Ένα γοητευτικό μεγάλο παιδί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Έχει άγνοια κινδύνου, εκφράζεται απλά και αθώα, καμιά φορά το ρίχνει στην αμπελοφιλοσοφία και γενικά είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τύπος (μέχρι να μπουν στην εξίσωση οι Arcade Fire, εκεί γίνεται λίγο κακός) και τον πάμε με τρέλα. Με το At War with the Mystics φάνηκε να πέφτει λίγο σε μια λούμπα, σε μια παγίδα, να κοιτάει μονίμως έναν καθρέφτη που του έλεγε πόσο cool τύπος είναι και πόσο cool μουσική μπορεί να κάνει ακόμα κι αν γκαρίζει, ρεύεται ή κάνει παλαβομάρες, απλά γιατί είναι cool και θεωρείται δεδομένο ότι θα αρέσει σε όλους επειδή είναι του Wayne και των Lips και οτιδήποτε τρελούτσικο μπορεί να δικαιολογηθεί. Το χώνεψε τρία χρόνια, και φέτος βγήκε απ'το κουκούλι και μας έδωσε το «Εμβρυακό». Ένα πολύχρωμο τέρας με τρία μάτια, οχτώ μέτρα ψηλό που σουλατσάρει βροντώντας τις τεράστιες πατούσες του. Μοιάζει σαν να μάζεψαν όλα τα '70s prog-psych απωθημένα τους, να τα φίλτραραν μέσα από το Χειλόφιλτρο και να τα ζούληξαν μέσα σε νορμάλ διάρκειας μίνι-έπη, τραγούδια με αρχή, μέση και τέλος ή μικρότερα μελωδικά περάσματα. Ο παλιός καλός Wayne πιάνει το τέρας από το λουρί του και το κάνει pet του, με την άγνοια κινδύνου που τον χαρακτηρίζει να χτυπάει κόκκινο. Εϊναι λίγο πιο μελαγχολικός απ'ό,τι συνήθως, ίσως επειδή η βιολογική του ηλικία έχει ξεφύγει λίγο προς τα πάνω σε σχέση με αυτήν στην οποία ο ίδιος θέλει να παραμείνει για πάντα, αλλα η μουσική γύρω του πνίγει τα blues του σε μπόλικη χρυσόσκονη, δίνοντάς μας ευφορία πάνω από την ενδοσκόπηση.

16. Super Furry Animals - Dark Days/Light Years
Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλοιώς. Μια περίφημη λαϊκή ρήση που φαίνεται να ταιριάζει γάντι στις παλιές καραβάνες από την Ουαλία που, αξιόπιστοι όσο λίγοι, μας παραδίδουν ένα ακόμα δείγμα από τη μοναδική τους συνταγή - έξυπνη ποπ γεμάτη εφευρετικότητα και ιδέες και, φυσικά, hooks, η οποία δεν διστάζει πουθενά και δε γνωρίζει κατηγοριοποίηση. Φέτος αποφάσισαν να μας δείξουν την πιο εξωστρεφή τους πλευρά εδώ και χρόνια, δινοντας έμφαση στο ρυθμό και σε κομμάτια που σε καλούν να κουνήσεις τον πωπό σου, όπως το κολλητικό (και σκέτη αποθέωση) "White Socks/ Flip Flops" ή το υποχθόνια funky "Moped Eyes". Περνάνε λίγο κι από την ψυχεδέλεια στα έπη "Crazy Naked Girls" και "Cardiff in the Sun" και φυσικά δεν παραλείπουν να μας θυμίζουν πόσο εξπέρ είναι στα φοβερά καλοκαιρινά τραγούδια, όπως το "Helium Hearts" και το "Where Do You Wanna Go?". Τα κάνουν όλα και συμφέρουν, και μετά από εννέα δίσκους και ο πιο δύσπιστος θα πρέπει να έχει παραδεχτεί ότι είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα των τελευταίων 20 χρόνων, έτσι απλά.

15. St Vincent - Actor
Τα λέγαμε από το 2007 γι'αυτό το κορίτσι. Όχι εδώ βέβαια, καθώς δεν υπήρχε ακόμα some beans, αλλά μεταξύ μας, ακούγοντας το εξαιρετικό Marry Me. Φαινόταν ότι είχαμε να κάνουμε με μια πάρα πολύ ταλαντούχα μουσικό, και το φετινό της δεύτερο album δικαίωσε και με το παραπάνω όλες τις υποσχέσεις που έμοιαζε να δίνει. Τραγούδια γεμάτο με ιδέες και ναζιάρικες πινελιές απο'δω κι απο'κει να σου κλείνουν το μάτι, και με μια συνθετική και ηχητική ποικιλία που σε κάνει να νομίζεις ότι πρόκειται για δουλειά μπάντας και όχι ενός ατόμου. Μια ερμηνεύτρια που ακούγεται αβίαστα σέξι (όπως στο φανταστικό "The Party") ή αγριόγατα ή αγοροκόριτσο ή πεισματάρα ανάλογα τα κέφια της, και δεν την πιάνεις να επαναλαμβάνεται ούτε για ένα λεπτό. Ποπ μουσική πανέξυπνη και ταυτόχρονα προσιτή και down to earth. Πόσο κρίμα θα ήταν να παρέμενε για πάντα γνωστή (λέμε τώρα) ως «μέλος των Polyphonic Spree και της touring band του Sufjan Stevens», όσο καλό βιογραφικό κι αν ακούγεται...

14. Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself
Λένε (και κατόπιν δοκιμών μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές ισχύει) πως το τσίπουρο, η ρακή και όλα αυτά τα καθαρά, διάφανα ποτά κάνουν το καλύτερο κεφάλι μετά το μεθύσι. Έτσι και η καθαρή, διάφανη electronica - καθαρίζει το κεφάλι από σκέψεις και baggage και σε κάνει να συγκεντρωθείς μόνο στον ήχο που ορμάει σαν μικρό τσουνάμι μέσα στον εγκέφαλό σου. Τέτοια μουσική φτιάχνουν οι Telefon Tel Aviv, ή μάλλον έφτιαχναν πριν ο Charles Cooper αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο στα 32 του μόλις χρόνια. Ευτυχώς τουλάχιστον πρόλαβαν να ηχογραφήσουν αυτό το διαμάντι και να προσέξουν κάθε μικρή λεπτομέρεια, κάθε μικρό ήχο που συμβάλλει στο στιλπνό σύνολο. Οι μελαγχολικές αλλά εξαιρετικά πιασάρικες μελωδίες που κρύβονται στην καρδιά κάθε τραγουδιού περιστοιχίζονται από στρώματα synths και φωνών που τις διαχέουν τριγύρω σαν φώτα στην ομίχλη, και το αποτέλεσμα είναι κάμποσα υπέρκομψα και ταυτόχρονα πολύ συναισθηματικά δείγματα σύγχρονης αμερικανικής electronica. Αυτό που δεν πρόλαβε να δει ο Cooper ήταν η κυκλοφορία και η μετέπειτα επιτυχία του δίσκου, καθώς δυστυχώς ήταν αυτός που θυσιάστηκε κατόπιν της εντολής που δίνει ο τίτλος.

13. Golden Silvers - True Romance
Μπήκαν στη ζωή και στο media player μου σχετικά αργά - για την ακρίβεια μέσω αυτής εδώ της λίστας με τα καλύτερα του '09 από το Gigwise που ευτυχώς εμφανίστηκε νωρίς. Η περιγραφή μου τράβηξε την προσοχή. «Αυτό λογικα θα μ'αρέσει πολύ, πώς μου ξέφυγε;» σκέφτηκα και έσπευσα να το τσεκαρω. Οι τρεις νεαροί Άγγλοι μπαίνουν στο ψητό άμεσα, και μέσα στα 5 πρώτα κομμάτια έχουν καλύψει έδαφος που σε άλλους θα έπαιρνε 2-3 δίσκους - από το "True No.9 Blues" που μοιάζει σαν οι Clash να διασκευάζουν το "Girls on Film" των Duran Duran με τη βοήθεια των Madness μέχρι τη λιτή, λυρική μελαγχολία του "My Love Is a Seed That Doesn't Grow" που ακούγεται σαν ο Mark Hollis να παίζει αγουροξυπνημένος στο πιάνο του το "House of the Rising Sun" ένα μουντό Κυριακάτικο πρωινό, μας δείχνουν όλη τη γκάμα των επιρροών τους αλλά ταυτόχρονα καταφέρνουν να δώσουν μια δική τους ταυτότητα στον ήχο, πράγμα πολύ δύσκολο για τόσο νέα μπάντα (σχηματίστηκαν μόλις το 2007!). Η ποικιλία των χρωμάτων στην παλέτα τους συνεχίζει να δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και μέχρι το τέλος του δίσκου, καθώς προλαβαίνουν να μας δώσουν ακόμα 1-2 κομμάτια που θα μπορούσαν να ήταν b-sides στο soundtrack του Velvet Goldmine, συν το εξωφρενικά πιασάρικο "Arrows of Eros" με αρώματα Τζαμάικας να το τυλίγουν. Ο Gwilym Gold μοιάζει να είναι άλλη μια (εν δυνάμει;) χαρισματική φιγούρα από αυτές που η Βρετανία ξέρει καλά να παράγει - μπριόζος, έξυπνος και όπου πρέπει φαντεζί, μπαίνει εξαιρετικά στο κλίμα κάθε τραγουδιού. Εμείς από τη μεριά μας παίρνουμε έναν δίσκο που είναι δύσκολο να μην αγαπήσει κανείς και που στη δικιά μου καρδιά μπήκε με το πρώτο άκουσμα. Περιμένουμε τη συνέχεια.

12. Bat for Lashes - Two Suns
Θυμάμαι τον εαυτό μου εκείνη την περσινή καλοκαιρινή βραδιά στη Nîmes να ακούω ζωντανά κάποια απ'τα τραγούδια που θα αποτελούσαν το φετινό, επόμενο βήμα της Bat For Lashes μετά από το μαγευτικό Fur and Gold και να σκέφτομαι ότι ίσως μοιάζουν λίγο παραπάνω από ότι έπρεπε με τα προηγούμενα. Κι όμως, να τα που μεγάλωσαν κι απέκτησαν δικιά τους ζωή, σχηματίζοντας ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο του μυθοκόσμου της Αγγλοπακιστανής μουσικού. Το μελαψό κορίτσι μεγάλωσε κι έγινε γυναίκα. Αγαπά βαθιά και πληγώνει εξίσου βαθιά. Και η μουσική της αποκτά ολοένα και πιο προσωπική σφραγίδα, αυτή τη φορά ειδωμένη μέσα από ένα συνθετικό '80s πρίσμα αλλά πάντα μυστηριώδης και παραμυθένια, με την ολοένα και πιο μεστή, σαγηνευτική φωνή της να είναι το συνδετικό υλικό που δένει τα πάντα μεταξύ τους. Από το να κυκλοφορήσεις ένα καταπληκτικό ντεμπούτο, είναι ίσως πιο δύσκολο να φτιάξεις ένα δεύτερο δίσκο χωρίς να παρασυρθείς σε αντιγραφές του εαυτού σου και εύκολες λύσεις. Και τώρα συνειδητοποιούμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι στη Nîmes είδαμε μια σπουδαία καλλιτέχνη λίγο πριν ανοίξει εντελώς τα πολύχρωμα φτερά της.

11. The Tiny - Gravity & Grace
Αλλη μια εκπροσώπηση της τρομακτικά παραγωγικής σκανδιναβικής σκηνής, με μια φρέσκια αλλά μεγάλη λατρεία. Αν κάποιους άλλους Σκανδιναβούς τους ξέραμε και τους περιμέναμε, τούτο εδώ το αγαπημένο ζευγάρι ήταν για μας μια μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη. Με βασικά υλικά ένα πιάνο και μια βιόλα υφαίνουν απλά, κομψά χαλιά για να τρέξει ξυπόλητη και να κυλιστεί με φόρα πάνω τους η πάρα πολύ εκφραστική φωνή της Ellekari Larsson που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Kate Bush, Bjork και Cerys Matthews με το αθώο, παιδιάστικο χρώμα και την έντονη προφορά της. Δέκα ζεστά, «σπιτικά» τραγούδια (συν μια διασκευή) με τον πόθο και την αγάπη να κυριαρχούν, κι ένας δίσκος πραγματική συναισθηματική αποκάλυψη, που σε κάνει ν'αναρωτιέσαι πόσους ακόμα άσους έχει κρυμμένους στο μανίκι του αυτό το μέρος εκεί στα βόρεια...

10. The Antlers - Hospice
Ακούγοντας κανείς για πρώτη φορά τον δίσκο των Antlers είναι πολύ πιθανό να εντυπωσιαστεί από τα τραγούδια και την απόκοσμη θλίψη που κουβαλούν τα ηχοτοπία τους, χωρίς να έχει καν ιδέα τι μουρμουράει ή ουρλιάζει κατά περίπτωση η λεπτή φωνή του Peter Silberman. Όταν μάθει, τότε θα εντυπωσιαστεί ακόμα περισσότερο με το πως ξαφνικά κάθε νότα, κάθε απόχρωση βγάζει νόημα τόσο έντονα που μοιάζει σαν τρισδιάστατο παζλ που υψώνεται μπροστά σου. Ίσως είναι από τους πιο τέλεια ταιριάσματα ήχων και στίχων που έχουμε ακούσει ποτέ: ο πόνος του ίδιου του Silberman και του άλλου προσώπου που διατρέχει όλα τα τραγούδια-κεφάλαια ενός νηφάλια σπαρακτικού ημερολογίου αντανακλάται κάθε στιγμή από τις κιθάρες, τα απόμακρα drums και τα κρύα synths. Μουσικά, το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σαν μια περίεργη διασταύρωση TV on the Radio και Hood, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που η μουσική, όσο κι αν στέκεται εξαιρετικά από μόνη της, αποκτά το πραγματικό της νόημα μόνο σε συνδυασμό με τους πυρετιασμένους στίχους που συνοδεύει.

9. Circulatory System - Signal Morning
Σε όλη μου τη ζωή, έχω χάσει μονάχα ένα CD. Δεν ξέρω πώς και πότε συνέβη, απλά όταν μετέφερα όλα μου τα υπάρχοντα στο σπίτι όπου μένω τώρα και άρχισα να αρχειοθετώ τη μουσική μου, ανακάλυψα ότι το πολυαγαπημένο μου Black Foliage των Olivia Tremor Control (που είχα αγοράσει από το Select-a-Disc του Nottingham στην πρώτη μου επίσκεψη στην πόλη το '99) έλειπε. Ρώτησα φίλους και γνωστούς όπου θα μπορούσα να το είχα δανείσει, αλλά τίποτα. Χρόνια τώρα έλεγα ότι θα το ξαναγοράσω αλλά δεν το έκανα, με την κρυφή ελπίδα ότι κάπου, κάπως θα εμφανιζόταν ξανά η χαμένη μου κόπια. Αντ'αυτού, φέτος εμφανίστηκε ξανά... ο Mr Olivia Tremor Control, κατά κόσμον Will Cullen Hart. Οι OTC διαλύθηκαν το 2000 και σχεδόν αμέσως «μετεμψυχώθηκαν» περίπου ως είχαν στους Circulatory System. Μετά από 8 χρόνια σιωπής, φέτος μας δίνουν μόλις το 2ο τους album, αλλά πραγματικά μας αποζημιώνουν για όλη αυτή την καθυστέρηση. Ένας δίσκος που φέρει πολλά κοινά με το Black Foliage, καθώς τα 17 του κομμάτια είναι ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη σύνθεση με διάφορα μέρη, εκ των οποίων κάποια είναι μικρά περάσματα, κάποια επιμέρους μελωδίες και ιδέες και κάποια πιο «κανονικά» ποπ τραγούδια με ρεφραίν και απ'όλα. Η διαφορά εδώ είναι ότι εντάσσουν περισσότερο στον πειραγμένο folk ήχο τους τον πειραματισμό με ηλεκτρονικά στοιχεία, παράξενα κρουστά και διάφορους άλλους ήχους απ'ό,τι ως OTC, και το καταφέρνουν με εντυπωσιακά δημιουργικό τρόπο κάνοντάς το ν'ακούγεται απόλυτα φυσικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά συναρπαστικό και χορταστικό, και οι μικρές τους μελωδίες παραμένουν υπέροχες όπως και τότε. Αν έβρισκα κι εκείνο το CD...

8. Fever Ray - Fever Ray
Κάνοντας ένα διάλειμμα από τη μπάντα που έχει με τον αδερφό της, η Karin Dreijer αποφάσισε να μας δώσει τη μοναχική, γυναικεία εκδοχή της μουσικής τους. Έτσι κι αλλοιώς, η φωνή της είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, αλλά με αυτόν τον δίσκο μας πληροφορεί ότι και ο ήχος της είναι εξίσου, αφού δεν διαφέρει πάρα πολύ από τους The Knife μέσω των οποίων τη γνωρίζουμε. Έχει όμως κάτι πιο θερμό μέσα του. Χτίζοντας γύρω της ένα ηχητικό ιγκλού, η Karin ανάβει στο κέντρο του μια φωτιά και μας προσκαλεί να καθίσουμε. Εκείνη δεν κρυώνει, είναι εντελώς στο στοιχείο της και σμιλεύει τον πάγο στα τοιχώματα φτιάχνοντας περίεργα σχήματα. Εμείς από τη μεριά μας διαπιστώνουμε πως όχι απλά αρχίζουμε σιγά σιγά να ζεσταινόμαστε απ'τη φωτιά αλλά θέλουμε ακόμα και να χορέψουμε, πάντα υπό τις προσταγές της. Όταν ήμασταν πιτσιρίκια, στα αποκριάτικα πάρτι πάντα κάποια φίλη ήταν ντυμένη «βασίλισσα του χιονιού». Η Fever Ray είναι η βασίλισσα του χιονιού, και μας αφήνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο κρυστάλλινο ημερολόγιό της.

7. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
Έχουν χυθεί τόσοι τόνοι πραγματικού και μεταφορικού μελανιού γι'αυτόν το δίσκο που πραγματικά δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς... Ο τυφώνας MPP σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Και δεν είναι να πεις ότι ένα μεγάλο μέρος απ'όλα αυτά δεν τα άξιζε. Ο νέος ψυχεδελικός ήχος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μ'αυτόν τον καλειδοσκοπικό δίσκο. Το φόντο του κάθε τραγουδιού μοιάζει ν'αποτελείται από μυριάδες μικροσκοπικούς ήχους που ενώνονται όλοι μαζί όπως τα σωματίδια του νερού ενώνονται και σχηματίζουν σύννεφα. Πάνω σ'αυτόν τον καμβά, ο Avey Tare και ο Panda Bear ζωγραφίζουν με χοντρές πινελιές και μεγάλες κινήσεις, δημιουργώντας μελωδίες σε στρώσεις με τον τρόπο που το έκαναν και οι Beach Boys πριν από 40 χρόνια, και τις στολίζουν με παντός είδους ηχητικές κορδέλες. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να το περιγράψεις με ταμπέλες και είδη, αλλά μπορούμε απλά να πούμε ότι όταν όλα λειτουργούν ("Bluish", "My Girls", "Summertime Clothes", "No More Running" κ.α.) είναι απλά ποπ μουσική της υψηλότερης αισθητικής. Το θέμα και η μόνη μας ένσταση σε όλο το χαμό είναι ότι δε λειτουργούν πάντα όλα, και ότι για ποπ δίσκος μερικές του στιγμές παραείναι απόμακρες, όσο κι αν σταθείς και θαυμάσεις τη διάθεσή τους να ξεχειλώσουν τον όρο σε σημεία που ακόμα δεν έχει πάει. Δεν ξέρω μέχρι που θα τους πάει αυτή η εξερεύνηση, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να βγάλουν έναν τέλειο σύγχρονο ποπ δίσκο. Απλά το MPP είναι μόνο ένα (σημαντικό) κλάσμα του.

6. Grizzly Bear - Veckatimest
Μπορεί το κινέζικο ημερολόγιο να λέει ότι το 2009 ήταν Έτος του Βοδιού (στην Ελλάδα σίγουρα είναι, κάθε χρόνο), αλλά σε ό,τι αφορά τα μουσικά δρώμενα ήταν σαφέστατα Έτος της Αρκούδας. Οι Animal Collective πήραν την πρώτη θέση στο hype-όμετρο, αλλά οι δεύτεροι Grizzly Bear ήταν που εκτίναξαν τις μετοχές τους στο μεγαλύτερο ποσοστό. Η άνοδος είχε έρθει μέχρι φέτος σταδιακά - πρώτα η underground φήμη με το υπέροχο ντεμπούτο τους Horn of Plenty, ύστερα η αναγνώριση σαν ανερχόμενη δύναμη με το εξίσου υπέροχο Yellow House, ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός δηλωμένων fans ανά τον μουσικό (και τον υπόλοιπο) κόσμο, η σφραγίδα ποιότητας που δίνει το support slot στους Radiohead, όλα προστέθηκαν σιγά σιγά κι έτσι φτάσαμε στις αρχές του '09 και η ανακοίνωση και μόνο της κυκλοφορίας του Veckatimest σήμανε φρενίτιδα στον indie, και όχι μόνο, κόσμο. Οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές αλλά όλοι ήταν βέβαιοι ότι είχαν ανταμωθεί, και το πρόωρο leak έμοιαζε με πετρέλαιο σε φωτιά που έχει αρπάξει σε ξερόχορτα: η Αρκουδομανία εξαπλώθηκε ταχύτατα, και το Veckatimest ήταν η δεύτερη απόλυτη ιστορία αποθέωσης της χρονιάς.

Από τη μεριά μας, πιστεύουμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος δημιουργήθηκε δίκαια. Το Veckatimest είναι λιγότερο άμεσο αλλά πιο μεγαλοπρεπές και πιο περιπετειώδες από τα δυο προηγούμενα albums τους. Οι Grizzly Bear εξερευνούν τις σχέσεις πλήρους και κενού, αχνού και έντονου, ασπρόμαυρου και έγχρωμου σε βαθμό που δε συνηθίζεται στην ποπ μουσική, και η προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια αυτού του album είναι τρομακτική. Ψυχεδελικές εκρήξεις εναλλάσσονται με συγκρατημένες jazz ασκήσεις, όλα διάρκειας κάποιων δευτερολέπτων και όλα τοποθετημένα στη θέση που πρέπει ώστε η σύνθεση να μοιάζει σαν ευχάριστο ατύχημα αλλά να γίνεται και αντιληπτό ότι δεν είναι ποτέ. Στις καλύτερες στιγμές του, ο δίσκος μας δίνει δείγματα ποπ τελειότητας όπως το εξωστρεφές "Two Weeks", η ευγενική ψυχεδέλεια του "Dory" ή ο μικρός ύμνος που ονομάζεται "Foreground" και κλείνει αριστοκρατικά το δίσκο. Σε άλλες ίσως ακούγεται λίγο περισσότερο ακαδημαϊκό απ'ό,τι χρειάζεται (κάτι που καταλαβαίνει κανείς καλύτερα αν δει έστω κι ένα από τα εκπληκτικά live τους, ακόμα και στο YouTube). Προσωπικά πιστεύω ότι το Veckatimest είναι ένα εξαιρετικό album που αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το ότι (και) οι Grizzly Bear έχουν μέσα τους ένα πραγματικό αριστούργημα. Ίσως ακόμα περισσότερο από τους Animal Collective.

5. Soap & Skin - Lovetune for Vacuum
Όταν έβγαλα το περιτύλιγμα από τη «φυσική» κόπια του εκπληκτικού, από κάθε άποψη, ντεμπούτου της 18χρονης Αυστριακής Anja Plaschg, που επιλέγει να κρύβεται πίσω από το αινιγματικό, μάλλον ουδέτερο καλλιτεχνικό όνομα Soap & Skin, με περίμενε μια έκπληξη. Στην αρχή δεν το πρόσεξα - πίστεψα απλά ότι η αποστροφή που μοιάζει συνολικά να έχει η νεαρή στις συμβατικότητες της showbiz (αν αυτή είναι αληθινή ή φτιαχτή είναι ένα άλλο ζήτημα) την ώθησε να διατηρήσει ένα μινιμαλιστικό πνεύμα στο περιεχόμενο της πρώτης της «μεγάλης» κυκλοφορίας. Μέσα στο χαρτονένιο κουτί υπήρχε η γνωστή πλαστική θήκη που περιείχε το CD και μόνο αυτή. Μάλιστα, χάριν οικονομίας, οι τίτλοι των κομματιών ήταν τυπωμένοι πάνω στο μπροστινό, διάφανο κάλυμμα της πλαστικής θήκης. Λιγάκι απογοητευμένη από αυτήν την έλλειψη επικοινωνίας, και ταυτόχρονα απορώντας πώς γινόταν οι στίχοι να ήταν διαθέσιμοι στο (επίσης πολύ μίνιμαλ) site της Anja και όχι στο CD της, πήγα να ξαναβάλω την πλαστική θήκη μέσα στο χαρτονένιο κουτάκι της όταν παρατήρησα κάτι πορτοκαλί γράμματα που υπήρχαν στο εσωτερικό της χαρτονένιας θήκης. Με δυσπιστία, νομίζοντας ότι μάλλον δεν είδα καλά, άνοιξα λίγο παραπάνω το χαρτόνι και κοίταξα καλύτερα: ήταν οι στίχοι των τραγουδιών! Παρατήρησα ότι η θήκη αποτελούνταν από ένα μονοκόμματο κομμάτι χαρτόνι, τσακισμένο για να σχηματιστούν οι ακμές και κολλημένο χαλαρά μόνο σε ένα σημείο. Με ελαφρό πόνο ψυχής και αρκετή προσοχή το ξεκόλλησα και το άνοιξα. Όταν το ξεδίπλωσα, είδα αραδιασμένους τους στίχους και μια παράξενη εικόνα. Σα να μην έτρεχε τίποτα.

Ίσως η Anja υπονοεί ότι σο πραγματικό περιεχόμενο βρίσκεται από μέσα. Ότι για να γνωρίσεις κάτι σε βάθος πρέπει πρώτα να το ξεκοιλιάσεις. Όπως και να'χει, εκτός από μια από τις πιο πρωτότυπες, απλούστερες και ουσιαστικότερες ιδέες συσκευασίας που έχω συναντήσει ποτέ, είναι πιθανόν να θέλει να πει πράγματα για την ίδια την τέχνη της - ότι πίσω από τις πανέμορφες πιανιστικές ελεγείες της κρύβεται στ'αλήθεια ένας βαθύς πόνος και κάμποσοι αληθινοί εφιάλτες. Ίσως να μην μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ αν αυτό ισχύει, αλλά ακόμα και χωρις αυτήν τη γνώση ο δίσκος της μας πήγε σε σκοτεινά μέρη και μας έδειξε παράξενους ήρωες, τις περιπέτειες των οποίων μας διηγήθηκε μέσα από ανατριχιαστικές εικόνες από τις οποίες δεν θελήσαμε ούτε στιγμή να πάρουμε τα μάτια μας. Έτυχε δε να αποδειχθούν οι πλέον κατάλληλες για να ντύσουν μια από τις πιο πρωτόγνωρες περιόδους της ζωής μου. Δεν ξέρω πως θα'ναι η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε με την πολλά υποσχόμενη Anja, αλλά ο τρόπος με τον οποίο με έμπασε στον κόσμο της φέτος θα μου μείνει αξέχαστος.

4. Atlas Sound - Logos
Ο Bradford Cox είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο παραγωγικούς μουσικούς που υπάρχουν. Δυο-τρία διαφορετικά projects να τρέχουν, ένα σωρό κυκλοφορίες κάθε χρόνο και ο θρόνος του Spencer Krug να κινδυνεύει σοβαρά. Κι αν οι Deerhunter θεωρούνται το βασικό του όχημα, για μένα ο φετινός δίσκος του ως Atlas Sound ήταν μια πραγματική αποκάλυψη και ένα σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές του εξερευνήσεις.

Η σύγχρονη εκδοχή της ψυχεδέλειας βρίσκει στο κοκαλιάρικο πρόσωπο του Bradford έναν άξιο προφήτη και στο Logos μια μικρή Γη της Επαγγελίας. Ζαλισμένα φωνητικά κάνουν οχτάρια πάνω από ακουστικές κιθάρες ή keyboards που φροντίζουν να τα ζαλίσουν ακόμα περισσότερο με τις υπέροχες κυκλικές μελωδίες τους. Ο πολύς Panda Bear βρίσκει το δάσκαλό του στον καλύτερο μαθητή του, καθώς ο Cox του φτιάχνει ένα τραγούδι πολύ καλύτερο σχεδόν απ΄όλα όσα έχει γράψει ο ίδιος στο γνωστό του Beach-Boys-on-LSD στυλ (ίσως επειδή σε ένα μπρα-ντε-φερ μελωδίας ο Cox θα κέρδιζε σχετικά άνετα). Η Laetitia Sadier κάνει γύρους σε ένα μύλο μιας παιδικής χαράς χαμένης κάπου πάνω από τα σύννεφα, με χρωματιστό χαρτοπόλεμο να πέφτει σα βροχή ολόγυρα. Και όλα αυτά φαίνονται τόσο, μα τόσο σοκαριστικά εύκολα... Όσο εύκολα μας κατέκτησε ο απίθανος Bradford (και) φέτος.

3. Wild Beasts - Two Dancers
Θα ήταν πραγματικά δύσκολο να περάσει απαρατήρητο το δεύτερο album των τεσσάρων νεαρών από το Κendal της Αγγλίας. Θα ηταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει έστω και για δευτερόλεπτα στ'αυτιά σου η μοναδική φωνή του Hayden Thorpe και να μην γουρλώσεις τα μάτια, ψάχνοντας να βρεις τι είναι αυτό - η πρώτη εντύπωσή μου ήταν ότι άκουγα μια γυναικεία φωνή να τραγουδάει αγγλικά με έντονη γαλλική προφορά, ή και γαλλικά σκέτα. Χρειάστηκε να μείνω μαζί της για ένα ολόκληρο τραγούδι και μετά από αμφιβολίες διάρκειας δυο περίπου λεπτών να καταλήξω στο ότι δεν ήταν τίποτα απ'όλα αυτά, απλά είχε επιτέλους βρεθεί ο επόμενος Billy Mackenzie.

Ένας Billy Mackenzie της διπλανής πόρτας που εξισορροπείται από τον πιο νηφάλιο και βαρύτονο Tom Fleming, και μαζί ή ο καθένας μόνος του τραγουδούν στίχους που μοιάζουν σα να τους έχει γράψει ένας Μοrrissey του παλιού καιρού. Αυτή η παράξενα ώριμη και ολοκληρωμένη, οικονομική και ταυτόχρονα γλαφυρή προσέγγιση ακολουθείται και στο συνθετικό αλλά και στο ηχητικό κομμάτι - κιθάρες που θυμίζουν ενίοτε Edge αλλά χωρίς την παραμικρή τάση προς οτιδήποτε επικό κεντάνε ένα λιτό, ελάχιστα αλλά σοφά στολισμένο υπόβαθρο που υπογραμμίζει τις ιδιοσυγκρασιακές πτήσεις του Thorpe, ενώ η εξαιρετικά ρευστή rhythm section τα δένει και πάλι με αξιοζήλευτη αυτοσυγκράτηση. Κι όμως, τα τραγούδια τους είναι γεμάτα μικρά, διακριτικά hooks που σου γαντζώνονται στο κεφάλι χωρίς ποτέ να φαίνονται ότι προσπαθούν έστω και λίγο γι'αυτό. Δείχνουν να έχουν κατακτήσει κάθε ίντσα του δυσκολοκατάβλητου ήχου τους και είναι τρομακτικό πως πρόκειται για 23χρονους. Μια τέτοια μοναδική και ολοκληρωμένη φωνή, ατομική και συλλογική, θέλει χρόνια για να σμιλευτεί, εκτός αν έχει κανείς σε περίσσεια το Χάρισμα. Στους συγκεκριμένους μοιάζει να τρέχει απ΄τα μπατζάκια.

2. DM Stith - Heavy Ghost
Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για τη φετινή μας αδυναμία που να μην τα έχουμε ήδη πει. Ο νεαρός κύριος David Michael Stith κατέκτησε τις φασολένιες καρδιές μας υπερβολικά εύκολα, και το ντεμπούτο του ήταν η πύλη που μας έβαλε στον στοιχειωμένο κόσμο του. Με το "Pity Dance" μας πήρε τα μυαλά και δεν μας τα ξανάδωσε πίσω παρά μόνο μετά το τέλος του δίσκου, συνεπαρμένα από το χορό με τα πνεύματα. Χωρωδίες από μικρές άυλες φωνούλες στήνουν πανηγύρι γύρω απ'το κεφάλι σου σε κάθε βήμα, παραπατάς ανάμεσα σε παγίδες καλυμμένες από απατηλές ακουστικές κιθάρες που σου υπόσχονται να σε γλυκάνουν αλλά από κάτω κρύβονται αγκάθια ("Thanksgiving Moon"). Σχεδόν κλασικές πιανιστικές μελωδίες γίνονται εφιάλτες θορύβου καθώς η φωτιά πλησιάζει ("BMB"). Η φωτιά είναι πουλιά, και επιτίθενται όπως στο θρυλικό έργο του Hitchcock. Έχεις πιάσει φωτιά, για την ακρίβεια, και χορεύεις καιγόμενος ("Fire of Birds"). Τίποτα απ'αυτά δεν έχει καλή κατάληξη. Όμως είναι τόσο όμορφα να τ'ακούς!

Η φωνή του DM, εύθραυστη αλλά και όμορφη σαν φτερό πεταλούδας, συνοδεύεται στα περισσότερα κομμάτια από πολλαπλούς εαυτούς του που τραγουδούν τις, χαρακτηριστικές του δίσκου, «πίσω» αρμονίες σαν να βιώνουν εξωσωματική εμπειρία. Η μουσική είναι ένα κέντημα από κιθάρες, πιάνα, βιολί, βιμπράφωνο, τρομπέτα, κρουστά. Οι μελωδίες είναι δραματικά όμορφες. Ο DΜ Stith - αυτός ο μέχρι πρότινος ταπεινός γραφίστας της My Brightest Diamond - δε γράφει τραγούδια για να τα βγάλει από μέσα του, αλλά για να μπει ο ίδιος μέσα σ'αυτά. 'Εχει αφήσει τους περισσότερους συναδέλφους του μίλια πίσω, και είναι ακόμα στην αρχή. Θα περιμένουμε ανυπόμονα τη συνέχεια, αλλά ως τότε θα ξαναχορέψουμε με το Βαρύ του Φάντασμα και τα συνοδευτικά φαντασματάκια πολλές, πολλές φορές...

1. Patrick Watson - Wooden Arms
Ναι, άφησε τους περισσότερους πολύ πίσω ο David Michael, αλλά αυτόν εδώ όχι. Μάλιστα αν μπορούσαμε θα τον ρωτάγαμε (τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να το κάνουμε) κατά πόσο ο κύριος Patrick Watson αποτελεί βασική επιρροή του. Θα μας φαινόταν απόλυτα φυσιολογικό κάτι τέτοιο, καθώς ο Watson με τη μπάντα του είχε ήδη δυο καταπληκτικούς δίσκους, στο είδος αυτό της νέας folk στο οποίο έχουν και οι δυο εντρυφήσει, στο ενεργητικό του όταν ο DM σχεδίαζε ακόμα εξώφυλλα. Και παρ'όλο που ο πήχυς είχε μπει τόσο ψηλά για τον Καναδό, τον ξεπέρασε με άνεση και μας έδωσε τον τρίτο. Λιγότερο νεραϊδένιο από το Close To Paradise, πιο γήινο κι εξωστρεφές, αλλά εξίσου υπέροχο, το Wooden Arms είναι ο μοναδικός δίσκος του 2009 στον οποίο λάτρεψα απ'την αρχή ως το τέλος.

Από το θεσπέσιο εναρκτήριο "Fireweed" με το κυκλικό του ριφάκι που στοιχειώνει το μυαλό μέχρι το απελπισμένα ρομαντικό ομώνυμο κομμάτι, από το θεατρικό "Traveling Salesman" μέχρι το κινηματογραφικό (see what I did there?) ορχηστρικό "Down at the Beach", από το αρωματισμένο με country υπέροχο ντουέτο "Big Bird in a Small Cage" μέχρι το αρωματισμένο με Arcade Fire "Machinery of the Heavens" που το κλείνει, το album είναι απλά μαγευτικό. Απίστευτη ποικιλία στις ενορχηστρώσεις, με τα κρουστά κάθε λογής να κλέβουν την παράσταση, και στο ύφος των τραγουδιών, και τα τραγούδια απλά να σου αρπάζουν την καρδιά με σκανδαλιστική ευκολία. Το έλιωσα όλη τη χρονιά και το ίδιο αναμένεται να κάνω για χρόνια ακόμα, μέχρι να δεήσει η μπάντα να κυκλοφορήσει το επόμενο. Εϊμαι πλέον σίγουρη ότι θα είναι και πάλι τόσο καλό.

Βέβαια για κάποιο μυστήριο λόγο ο κόσμος το αγνόησε - ίσως φταίει και το γεγονός ότι η Βίβλ... εεε, συγγνώμη, το Pitchfork το βαθμολόγησε με 3.3, κάτι που προφανώς ισοδυναμεί με κάποιου είδους μεταφορική χολέρα. Αν η κριτική αυτή του καλού site σας έχει αποτρέψει τόσο καιρό από το να το αναζητήσετε, σταματήστε ό,τι κάνετε και μπείτε στον κόπο έστω κι αργά. Θα μετανιώσετε που δεν το κάνατε νωρίτερα.

30.12.09

2009: Μουσικά άλμπουμ, part 1 (θα'ταν 2 αλλά ας όψεται)

Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί σου Άγιε Βασίλη. Σου ζήτησα ένα σωρό πράγματα φέτος και, ενώ ήμουν και γαμώ τα παιδιά το 2009, εσύ αποφάσισες να μου αφήσεις στην κάλτσα μου μια 5ήμερη και ακόμα μετράμε γρίπη (;).

Απο την άλλη νομίζω οτι τα έβαλες με λάθος τραγούδι των Pixies. Θα έπρεπε να ξέρεις Βασίλη οτι ο Mr Grieves δεν ξεχνάει εύκολα αλλά μπορεί απλά να ξεχάσει το "Mr" που προηγείται του ονόματός του. Προλαβαίνεις να διορθώσεις το λάθος που έκανες. Αν όμως κάνω αλλαγή του χρόνου στο κρεβάτι μου με 38.5 πυρετό, και στο λέω απλά και καθαρά, να πηγαίνεις τοίχο τοίχο.

Όπως καταλαβαίνετε υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατον να γράψω λεπτομέρειες για τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Αντ'αυτού ιδού μια απλή και ταπεινή λίστα και επιφυλάσσομαι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να γράψω αναλυτικά τη γνώμη μου για τον καθέναν απο τους 30 παρακάτω δίσκους.

30. Blindfold - Faking Dreams
29. Taxi Taxi! - Still Standing At Your Back Door
28. The Pains Of Being Pure At Heart - Pains Of Being Pure At Heart
27. Regina Spektor - Far
26. The Veils - Sun Gangs
25. The Flaming Lips - Embryonic
24. Soap & Skin - Lovetune for Vacuum
23. Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix
22. The Tiny - Gravity & Grace
21. The Decemberists - The Hazards of Love
20. ... And You Will Know Us By The Trail Of Dead - The Century Of Self
19. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
18. PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By
17. Eels - Hombre Lobo
16. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
15. Andrew Bird - Noble Beast
14. The Duckworth Lewis Method - The Duckworth Lewis Method
13. Antony And The Johnsons - The Crying Light
12. The Antlers - Hospice
11. Julian Plenti - Julian Plenti Is Skyscraper
10. Manic Street Preachers - Journal for Plague Lovers
09. Atlas Sound - Logos
08. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
07. Grizzly Bear - Veckatimest
06. Patrick Watson - Wooden Arms
05. St.Vincent - Actor
04. Soulsavers - Broken
03. Bat For Lashes - Two Suns
02. DM Stith - Heavy Ghost
01. Wild Beasts - Two Dancers

27.12.09

2009: θα πάρω την κουρτίνα 2! (some διαγωνισμός!)

Μετά τις χριστουγεννιάτικες κραιπάλες και λίγο πριν το 2009 πνεύσει τα λοίσθια, η αγωνία κορυφώνεται κυρίες και κύριοι: ΠΟΙΟΙ θα είναι οι τυχεροί καλλιτέχνες που θα αποσπάσουν φέτος τον βαρύ κι ασήκωτο τίτλο του Κορυφαίου Δίσκου της Χρονιάς για το some beans; Ποιοί θα περπατήσουν συγκινημένοι στο κόκκινο χαλί, ποιοί θ'ανέβουν στο βάθρο δακρυσμένοι και θα κρατήσουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο στο χέρι ψελλίζοντας ευχαριστήριους λόγους; Πέρυσι οι Elbow τα σαρώσανε όλα. Φέτος το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι λίστες μας δεν θα έχουν τον ίδιο νικητή, οπότε θα έχουμε δυο καλλιτέχνες που θα μοιραστούν το μεγάλο βραβείο. Όμως ποιοί είναι;

Οι φάκελοι με τους νικητές - κυρίες και κύριοι - έχουν τυπωθεί και σφραγιστεί... Όμως δεν θα ανοιχτούν πριν την Τρίτη, ο δικός μου, και λίγο αργότερα του mr.grieves. Κι επειδή πάντα ψάχνουμε μια δικαιολογία για να φτιάχνουμε και να χαρίζουμε όμορφα πραγματάκια, το some beans κάνει τον πρώτο του διαγωνισμό! Μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα (προς Τετάρτη) μαντέψτε ποιοί θα κατακτήσουν την κορυφή της κάθε λίστας και θα σας στείλουμε ένα χειροποίητο γιορτινό πακετάκι που θα περιέχει τα τραγούδια που μας άρεσαν φέτος με συνοδευτικό artwork και μπισκοτάκια από τα χεράκια μας μέρες που'ναι... Να μην τ'ακούτε ρε παιδί μου ξεροσφύρι, δε λέει.

Συμμετέχει κανείς με email στο hatzip@hotmail.com ή με ένα σχολιάκι εδώ από κάτω. Να δούμε κιόλας και πόσο προβλέψιμοι είμαστε!

23.12.09

2009: Μουσικά κομμάτια, part 2

40. Helado Negro - "Dos Suenos" (Awe Owe)
Απο το τροπικό Εκουαδόρ και την πάντα ζεστή αγκαλιά της Asthmatic Kitty μας έρχονται αυτά τα «δύο όνειρα» ("dos suenos") του οχήματος του Roberto Carlos Lange με το όνομα Helado Negro (= μαύρο παγωτό). Πολλή γλωσσογνωσία έπεσε οπότε ας σταματήσουμε να απολαύσουμε το ηλεκτρισμένο falsetto του Roberto σε αυτό το μικρό και γλυκό ταξίδι στις ιδρωμένες γειτονιές της Λατινικής Αμερικής.

39. Μ. Ward - "Hold Time" (Hold Time)
Σχεδόν τα καταφέρνει ο M. Ward να κρατήσει τον χρόνο και να κάνει να διαρκούν περισσότερο αυτά τα μόλις τρία λεπτά του ομώνυμου με το φετινό του άλμπουμ τραγουδιού. Αργόσυρτο βαλς, μια φωνή που μοιάζει να περιγράφει αποχαιρετισμό, πιάνο που προχωρά και δεν κοιτάει πίσω και τα βιολιά που από διακριτικότητα δεν προσπαθούν να κάνουν πιο δραματική την κατάσταση απ’ό,τι ήδη είναι.

38. Telefon Tel Aviv - "Helen Of Troy" (Immolate Yourself)
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο τελείωσε τη μουσική του πορεία το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής που αποτελούνταν απο τον Joshua Eustis και τον Charles Cooper δεν αλλάζει την όποια παρακαταθήκη τους. Ούτε κάνει πιο σημαντικούς τους δίσκους των Telefon Tel Aviv με τον πρόσφατα θανόντα Charles Cooper στην σύνθεση τους, ούτε καταδικάζει τον εναπομείναντα Eustis σε απραξία. Ο Cooper πέθανε δύο μέρες μετά την κυκλοφορία του φετινού τους εξαιρετικά προσεγμένου Immolate Yourself. Μέσα από το άλμπουμ τη θέση στη λίστα μας την καπαρώνει το συγκεκριμένο αξιομνημόνευτο και άμεσα κολλητικό "Helen Of Troy".

37. Fanfarlo - "I’m a Pilot" (Reservoir)
Το ντεμπούτο των Fanfarlo μας θύμιζει αναπόφευκτα Arcade Fire και ιδίως το συγκεκριμένο κομμάτι. Στο "I'm a Pilot" όμως πάνε πιο πέρα απο τους Καναδούς εμπνευστές τους και μας χαρίζουν μια στιγμή που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα άλμπουμ όπως το Funeral. Μπορεί να μας άφησαν με ένα «αν» στον υπόλοιπο δίσκο, αλλά εδώ έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και μια στέρεα μελωδία που ομορφαίνει απο τις γλυκές κιθάρες και το πιάνο που δίνει έμφαση στην τρεμουλιαστή φωνή του Σουηδού τραγουδιστή αυτής της Αγγλικής μπάντας.

36. Twilight Sad - "Reflections of the Television" (Forget The Night Ahead)
Όπως μας διαβεβαιώνει και ο James Graham είναι κάτι «περισσότερο απο μαχητές». Και έχει δίκιο. Μέσα από τις βαριές, μαστουρωμένες και ζαλισμένες κιθάρες υπάρχει αρκετό συναισθηματικό βάθος. Η σκωτσέζικη προφορά του Graham είναι εξόχως διασκεδαστική και ο επίμονος καταιγισμός κιθάρων κάνει το τραγούδι να γυρίζει δερβίσικα γύρω απο τον εαυτό του. Ή γύρω απο όποιον απο εσάς μπορεί να δεί τον εαυτό του μέσα απο την αντανάκλαση της τηλεόρασης.

35. Morrissey - "You Were Good In Your Time" (Years of Refusal)
Για μια ακόμη φορά φορά ο Morrissey παραλείπει τις περιττές ευγένειες και μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Πώς να πεις σε κάποιον οτι έχει περάσει η μπογιά του και ότι ο χρόνος είναι ανίκητος; Στην περίπτωση του Morrissey ακριβώς έτσι. Βέβαια ρίχνει και μερικές σάλτσες του στυλ "You said more in one day than most people say in a lifetime" και "You make me feel less alone" αλλά ακριβώς επειδή είναι ο Morrissey και δεν ξέρουμε ποιον αντιπαθεί περισσότερο, τον εαυτό του ή τους άλλους, θα μπορούσε κάλλιστα να λέει στον εαυτό του ποζάροντας αυτάρεσκα «Ήσουν φοβερός στις μέρες σου» και «Με κάνεις να αισθάνομαι λιγότερο μόνος». Το αποτέλεσμα πάντως είναι γεμάτο ψυχή απο κάποιον που σχεδόν νιώθει ενοχές επειδή «αισθάνεται».

34. Piano Magic - "You Never Loved This City" (Ovations)
Το τραγούδι αυτό θα μπορούσε να μιλάει για την Αθήνα. Ποτέ δεν αγαπήσαμε αυτήν την πόλη αλλά απ’ό,τι φαίνεται αυτή μας αγαπάει. Και είναι απο αυτές τις ασφυκτικές αγάπες. Αυτές που δεν σε αφήνουν να φύγεις μακριά τους ή να αναπνεύσεις. Μια εκλεπτυσμένη σύνθεση που ισορροπεί ανάμεσα σε βρώμικα γυαλιά και περνάει μέσα απο τα παρατημένα στρώματα της πόλης δίπλα σε γεμάτους κάδους και γκρίζα διαμερίσματα γεμάτα αγάπη και επιθυμία. Η φωνή του Brendan Perry θυμίζει Χριστόδουλο στα καλά του και οι γιαγιές στο ακροατήριο κρέμονται απο τα χείλη του και ξερογλύφονται σκεπτόμενες τι κρύβεται κάτω από την στεντόρεια και επιβλητική φωνή του τενόρου. Η και κάτω απο το ράσο του αν προτιμάτε.

33. Throw Me The Statue - "Ancestors" (Creaturesque)
Βιώσα ένα προσωπικό δράμα μέχρι να αποφασίσω αν θα βάλω το συγκεκριμένο κομμάτι απο τον δίσκο των TMTS ή τον έτερο καταπληκτικό indie mini-ύμνο "Tag" αλλά τελικά θα αποστρέψω το κεφάλι μου και θα διαλέξω το "Ancestors" λόγω της ποπ μελωδίας του που ρέει τόσο αβίαστα που θες να τρέξεις μαζί του γελώντας και κουτρουβαλώντας στο γρασίδι. Απλά αν ο δίσκος ήταν γεμάτος με "Tag" και "Ancestors" θα μιλάγαμε για το indie pop συγκρότημα της χρονιάς. Θα πρέπει να μάθουμε να αρκούμαστε σε αυτά που έχουμε, οπότε θα ξαναρίξουμε ακόμα μια ακρόαση στο "Ancestors" και θα απορήσουμε πώς οι δείκτες της διάθεσής μας ανεβαίνουν μηχανικά εξαιτίας του. Σχεδόν μαγικό.

32. The XΧ - "Crystalised" (XX)
Εύκολο να το αγαπήσεις. Ξεκινάει αρκετά διαφορετικά απ’ό,τι τελικά αναπτύσσεται, αφού ένα απογοητευμένο ριφάκι κάνει σέντρα σε 3,5 ευχάριστα, χαλαρωτικά και κολλητικά λεπτά. Το τραγούδι δεν εκρήγνυται όπως απειλεί σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του αλλά συνεχίζει σαν μια υποτονική αλλά ζεστή και θεραπευτική συζήτηση. Η παραγωγή του κομματιού ακούγεται σχεδόν hand-made, σαν κάθε μουσικό όργανο να παίρνει το χώρο του για να εξηγήσει από πού ήρθε. Αυτό που οι ίδιοι οι XX λένε ότι ξεκίνησε ως αστείο έχει εξελιχθεί σε έναν απο τους πυλώνες διαφήμισης της αγγλικής μουσικής σκηνής αυτή τη στιγμή. Απλά κοιτάξτε την εντυπωσιακή θέση του δίσκου τους σχεδόν σε όλες τις μουσικές λίστες.

31. Real Estate - "Beach Comber" (Real Estate)
Μπορείς να είσαι στο New Jersey και να σκέφτεσαι ωκεανούς, surf και αμμώδεις παραλίες; Αυτή η νεόκοπη μπάντα, που πλέον εδρεύει στο Brooklyn, απ’ό,τι φαίνεται μπορεί. Δανειζόμενη τα όμορφα, γλυκά και κατανοητά ριφάκια των Wilco και με έναν τόνο νοσταλγίας, την ίδια νοσταλγία που νιώθουν τα ψάρια όταν λείπουν πολλή ώρα απο τη θάλασσα, οι Real Estate φτιάχνουν ένα πολύ όμορφο τραγούδι που τελικά δεν ταιριάζει σε καμία εποχή παρα μόνο επιζητά μια άλλη πραγματικότητα. Πολύ χειμωνιάτικο για να ακουστεί καλοκαίρι. Πολύ καλοκαιρινό για να ακουστεί το χειμώνα. Απλά υπέροχο.

30. Phoenix - "1901" (Wolfgang Amadeus Phoenix)
Με τόσο hip θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Πάντως οι Γάλλοι φίλοι μας το αξίζουν. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι που μας γυρίζει καμμιά 100στή χρόνια πίσω (ποτέ δεν ήμουν καλός στην αριθμητική) αν και προσπαθεί απεγνωσμένα και τα καταφέρνει να ακούγεται τελείως φρέσκο. Οι κιθάρες βρίσκουν το ρυθμό που θα κάνει σχεδόν όλα τα πόδια να κουνηθούν. Ήλιος, λίγα ρούχα, νερό και η συμβατικά ευχάριστη πλευρά της ζωής σε όλο της το μεγαλείο. Ανεβαστικά φωνητικά, ένα κλαμπ στις Βερσαλλίες δονείται ολόκληρο και η αποστολή ολοκληρώνεται 100%. Χορό δεν θέλατε; Σκάστε και χορεύετε τώρα.

29. Cortney Tidwell - "Solid State" (Boys)
Μοιραίο, μυστηριώδες, παρόμοιο με την απογοήτευση που νιώθει ένας ερευνητής φόνων μετά και την 5η αποτυχημένη απόπειρά του να βρεί τον δράστη, καθισμένος στον σκισμένο καναπέ ενός αμφιβόλου ηθικής μπαρ και πίνοντας το πιο πικρό κρασί της ζωής του. Η Cortney θα ήταν η γυναίκα που κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια της στο σκαμνί του μπαρ, ενώ οι καπνοί παραπλανούν την προσπάθεια κατανόησης των χαρTheακτηριστικών του προσώπου της. Η φωνή της όσο μπάσα πρέπει και ο τρόπος που εκφέρει τις λέξεις χρίζει ακριβώς όσες ερμηνείες πρέπουν σε μια μελαγχολική, γεμάτη ντροπαλή ομορφιά μουσική δημιουργία.

28. Andrew Bird - "Masterswarm" (Noble Beast)
Το λάθος ενός ολόκληρου χρόνου και η παρεξήγηση που είχα με τον φετινο δίσκο του κ.Πουλή λύθηκε έστω και στα τελειώματα. Ξέρετε πως είναι αυτά, έμαθε οτι γράφουμε τα καλύτερα της χρονιάς, άρχισε τις γαλιφιές, πέρασε και απο το σπίτι μου, δεν αρνήθηκε το τρατάρισμα του γλυκού κουταλιού της μαμάς μου και τελικά συμφιλιώθηκαμε. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί το "Masterswarm" είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό, συγκινητικό και γλυκόπικρο τραγούδι απο αυτά στα οποία ειδικεύεται ο Andrew. Και επειδή η στιγμή που το τραγούδι απογειώνεται συνοδεύεται και με μια εξαίσια αράδα στίχων επιτρέψτε μας να την παραθέσουμε αυτούσια ως ένδειξη χαράς που ο Andrew είναι ξανά στη ζωή μας: "So they took me to the hospital/ They put my body through a scan/ What they saw there would impress them all/ For inside me grows a man/ Who speaks with perfect diction/ As he orders my eviction/ As he acts with more conviction/ Than I".

27. The Horrors - "Mirror’s Image" (Primary Colours)
Και η αναβίωση των ‘80s καλά κρατεί. Εδώ όλη τη δουλειά την κάνει αυτό το κυκλικό ριφάκι στα keyboards που δίνει μια αίσθηση επείγοντος στο τραγούδι. Ο Faris Badwan κάνει την καλύτερη μίμηση του Peter Murphy που μπορεί (αν είχαν δεμένο τον δεύτερο έξω από το παράθυρο ενός ουρανοξύστη) και η μπασογραμμή πλακώνει αποφασιστικά και μάλλον επιτυχημένα τις διεισδυτικές κιθάρες. Βέβαια στο τέλος αυτές παίρνουν την εκδίκησή τους ολοκληρώνοντας οργασμικά το κομμάτι αλλά αυτή είναι μια άλλη υγρή ιστορία. Οι Horrors καθάρισαν λίγο τον οργανισμό τους απο τον αδάμαστο punk θόρυβο του πρώτου τους δίσκου και μας ήρθαν φέτος με κάτι πιο καθαρό αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρον.

26. Regina Spektor - "Dance Anthem Of The 80’s" (Far)
Το να βάλεις την λέξη «έξυπνη» δίπλα στην Regina Spektor δεν θα σου δώσει πόντους, επειδή ακριβώς δακτυλοδείχνεις το προφανές. Ναι, η Regina είναι έξυπνη, δημιουργική, εφευρετική και έχει 1000 και έναν τρόπους να αναπτύξει ένα τραγούδι, διαθέτοντας παράλληλα και τα ελάχιστα μέσα. Απλά δώστε της μια καρέκλα και ένα πιάνο και αφήστε την να πει τις ιστορίες της. Εδώ σκαρώνει άλλον έναν αξιαγάπητο μονόλογο για το πως τα αγόρια και τα κορίτσια της πόλης κοιτιούνται όταν τρώνε στα εστιατόρια ενώ το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να κοιτιούνται όταν κοιμούνται μαζί. Η Regina πρέπει να ήταν από αυτά τα παιδάκια στο σχολείο που όταν τα άλλα παίζανε την ώρα της γυμναστικής καθόταν στην τάξη και ζωγράφιζε με μαύρες μπογιές. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

25. Amazing Baby - "Headdress" (Rewild)
Ένα τρανό παράδειγμα ενός γενικότερα μέτριου δίσκου που περιέχει ένα εθιστικό και παραπάνω απο τα κυβικά της μπάντας (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) κομμάτι. Εκρηκτικό, συναρπαστικό και έτοιμο να το γευτείς. Τα '90s ριφάκια του δεν σπαταλούν δευτερόλεπτα και οι αφελείς στίχοι του στυλ «θέλω, και θέλω εδώ και τώρα» απλά το κάνουν πιο γοητευτικό. α μπορούσε να είναι ένα κομμάτι που έχει γράψει ο Greg Dulli επί εποχής Gentlemen. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι που είχε γράψει ο Greg Dulli όταν είχε ακόμα εφηβικές ανησυχίες.

24. Animal Collective - "Lion In A Coma" (Merriweather Post Pavilion)
Λένε οτι το πιο επικίνδυνο ζώο είναι αυτό που είναι στριμωγμένο στη γωνία. Ή αυτό που έχει περάσει όλα του τα χρόνια αποβλακωμένο σε ένα κλουβί. Ο Avey Tare των Animal Collective το τονίζει αυτό και μαζί με τις υπόλοιπες δημοκρατικές και ζωικές δυνάμεις φτιάχνει ένα συναρπαστικό, έντονο και εξόχως ζωντανό κομμάτι. Ο ίδιος αναρωτιέται και παλεύει με τις σκέψεις του για το αν πρέπει να είναι ελεύθερος, η αδάμαστη μουσική όμως του "Lion In A Coma" δεν αφήνει αμφιβολίες και συστήνει στο μυαλό μας να καλπάσει χωρίς γκέμια.

23. Super Furry Animals - "The Very Best οf Neil Diamond" (Dark Days/Light Years)
Οι αξιαγάπητοι Ουαλοί δημιουργούν μια πολύ εφευρετική αντίθεση δυο κόσμων. Τα καλύτερα ενός κλασσικού αμερικάνου τραγουδιστή ακούγονται από ένα μισοχαλασμένο κασετόφωνο σε κάποια παράγκα στη Μέση Ανατολή λίγο πριν έρθουν τα βομβαρδιστικά. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται η ατάκα-σλόγκαν του πρωην προέδρου των Η.Π.Α. Ronald Reagan "Trust Βut Verify". Οι ανατολίτικες κιθάρες περπατάνε ανάμεσα στους άδειους πλεον δρόμους της Βαγδάτης και τα φύλλα από τους μοναχικούς φοίνικες κουνιούνται από το hard rock διάλειμμα στη μέση του τραγουδιού.

22. The Duckworth Lewis Method - "Gentlemen And Players" (The Duckworth Lewis Method)
«Κύριοι και παίκτες παίζουν το απόγευμα της Κυριακής, κάθε Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο». Τί άλλο να πεις εκτός από την διαπίστωση ότι ο Neil Hannon ανέβηκε την ιεραρχία και από ημίθεος έγινε ένας μικρός θεούλης με αυτή τη φαεινή του ιδέα να φτιάξει έναν δίσκο-ωδή στο κρίκετ. Αλλά πέρα από το κωμικό του πράγματος στον δίσκο υπάρχουν πάρα πολλές πραγματικά αξιόλογες μελωδίες που αναβλύζουν Βρετανία με χαρακτηριστικότερη αυτή εδώ. Γλυκές και όχι γλυκερές φωνητικές μελωδίες. Εκλεπτυσμένες αλλά όχι ψωριάρικες κιθάρες και ένα ριφάκι στην κορύφωση του τραγουδιού που σου φέρνει την μυρωδιά της βροχής στην μύτη. Από ένα blog που πήρε το όνομα του από τις περιπέτειες του Blackadder δε νομίζω να περιμένατε να μην εκτιμήσουμε ό,τι ανόθευτα Αγγλικό μας σερβίρεται από τη χώρα όπου δεν έχουν φρυγανιές αλλά φρυγανίζουν μόνοι τους το ψωμί.

21. Them Crooked Vultures - "Scumbag Blues" (Them Crooked Vultures)
Το κομμάτι είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Τα blues ενός καθάρματος. Από αυτά που εξαπατούν τον κόσμο. Από αυτά που κρατάνε με το ένα χέρι λουλούδια και στο άλλο κρύβουν ένα σουγιά. Από αυτά που υπόσχονται αιώνια ανιδιοτελή αγάπη και στο πρώτο γύρισμα της πλάτης δίνουν τη γλώσσα τους απο’δώ και απο’κεί. Από αυτά που τα θαυμάζεις για τον αλτρουισμό τους χωρίς να μπορείς να δεις τα μάτια τους που κάνουν τζακ-ποτ με δολλάρια. Συνδέεται με τον «άτακτο», που λένε και οι Άγγλοι, εαυτό του καθενός μας, και καθηλώνει με την πορνό μπασογραμμή του και το φαλσέτο του Josh Homme που έχει εξελιχθεί σε τραγουδιστή μεγάλης γκάμας. Εκφράζει ακριβώς αυτό που θέλουν να πει το artwork του δίσκου αυτής του super-group. Κοστουμάτοι κύριοι που έχουν κεφάλια και μυαλά αρπακτικού.

20. Julian Plenti - "On The Esplanade" (Julian Plenti Is Skyscraper)
Ένα από τα πιο όμορφα και μελαγχολικά τραγούδια της χρονιάς. Το σόλο project του Paul Banks παίρνει επιτυχημένα αποστάσεις από τον πρότερο Interpol βίο του και δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Εδώ όμως διαλέγουμε ένα κομμάτι που νιώθει το πνεύμα των Interpol να κόβει βόλτες πάνω από το κεφάλι του. Μπορεί να φαίνεται η επιθυμία μας να ακούσουμε ξανά τους Interpol του Turn On The Bright Lights, τότε που ήταν το τέλειο soundtrack για βόλτες με τον ηλεκτρικό καρφώνοντας το βλέμμα έξω από το παράθυρο. Τα σοφά έγχορδα προσθέτουν ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι, το υπνωτικό fingerpicking σμίγει ερωτιάρικα με τη φωνή του Banks που ακούγεται μίλια μακριά και το γλυκό ψέμα των στίχων "Been through shaky times/ But I'm glad you found your way/ There was too much panic then/ From here on it'll be straight all the way" στρέφει το βλέμμα σου στα ακίνητα δέντρα έξω από το παράθυρο.

19. Atlas Sound - "Quick Canal" (Logos)
"Wisdom is learnt" φωνάζει με την αιθέρια φωνή της η Γαλλιδούλα Laetitia Sadier και έχει δίκιο. Ο Bradford Cox έχει αρχίσει να μιλάει με εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας σε μια ολόκληρη γενιά και τα λόγια του να γίνονται πολύ πιο κατανοητά από τον εγωκεντρισμό των Animal Collective (που τους αποδέχεται ως μεγάλη του επιρροή) και την ντροπαλότητα των Grizzly Bear. Δουλεύει συνεχώς και πλέον κάθε χρόνο μας αφήνει κάτι δικό του να ακούμε και να ξανακούμε. Εδώ φέρνει την τραγουδίστρια των Stereolab (ένα είδωλό του όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος) και έφτιαξε ένα σχεδόν 9λεπτο πυρετικό ταξίδι κάτω από ιατρικά μηχανήματα, υγρά όνειρα και σπάνιες αρρώστιες. Deerhunter ή Atlas Sound, η ιδιοφυία του Cox ξεχωρίζει.

18. The Dodos - "Time To Die" (Time To Die)
Αυτοί δεν άργησαν πάρα πολύ σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Τον δεύτερό της δίσκο η μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο επέλεξε να τον κλείσει με αυτόν τον ύμνο στα σπασμένα φρένα και στο «μην κοιτάτε πίσω». Ξεκινάει με την ανάγκη να «σκοτώσεις» μια επώδυνη ανάμνηση και στη συνέχεια μετάλλασεται σε μια ταχεία σύνθεση προσπαθώντας να φύγει όσο πιο μακριά μπορεί. Ίσως το πρώτο μέρος να είναι το κρύψιμο στο συρτάρι των φωτογραφιών των «πρώην» και το δεύτερο μέρος να είναι το ποδοβολητό στην ελευθερία αυτού που φεύγει. Διατηρώντας την ακουστική κιθάρα και σκληραίνοντας με το γάντι τον ήχο τους κάνουν και τα 6,5 λεπτά αυτής της σύνθεσης απαραίτητα και κομβικά σε ένα πολύχρωμο παζλ χαμένων υποσχέσεων.

17. Sunset Rubdown - "Apollo and the Buffalo and Anna Anna Anna Oh!" (Dragonslayer)
"My god, I miss the way we used to be/ So here's a photograph for you to hold/ It's my picture right before I got old". Μπορεί ο Spencer Krug να βγάζει υπερβολικά συχνά δίσκους, είτε ως Sunset Rubdown είτε σαν Wolf Parade, αλλά ξέρουμε με σιγουριά ότι πάντα θα υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον που θα μας κάνει να βουτήξουμε στον πολυάσχολο κόσμο του. Εδώ θυμάται την ασθενή του Breuer και του Freud που άλλαξε το όνομά της σε Anna O. κατόπιν εντολής των γιατρών της. Αναρωτιέται με παράπονο προς την Anna O. «γιατί άλλαξες το όνομά σου;», κλαψουρίζει στίχους-ωδές στην νοσταλγία όπως αυτός που παραθέσαμε στην αρχή, παίζει μικρά και μελένια ριφάκια που κόβουν την ανάσα, θυμάται τον Απόλλωνα και την αδερφή του Άρτεμη που είναι ταυτισμένη με το φεγγάρι, το σύμβολο των πεταχτών κοριτσιών στα 50’s Runaround Sue και την Ερατώ. Κι όμως. Παρ’όλα αυτά βγάζει ένα ενιαίο συναισθηματικό νόημα και το αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσε να ήταν τουρλουμπούκι, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πόσο καλά γρασωμένα είναι τα μυαλά μερικών μουσικών.

16. Antony And The Johnsons - "Her Eyes Are Underneath The Ground" (The Crying Light)
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Antony Hegarty, περνάει μεγάλο διάστημα της ζωής του ως παρατηρητής. Σε υπαρκτά ή φανταστικά πράγματα, δεν έχει καμία σημασία. Από τις επικλήσεις του να τον καταπιεί ο ωκεανός μέχρι την περιγραφή έξι ματιών στη μήτρα του, η φωνή του που δεν χρειάζεται συστάσεις πλέον κυλάει σαν το νερό ανάμεσα σε φρεσκοβρεχμένους κήπους και παραμένει ακομα αναποφάσιστος μέσα στο ερμαφρόδιτο κέλυφός του, βλέποντας το θάνατο και το αντίθετό του - την αγάπη. Τελικά, πιο σίγουρος από ποτέ διαβεβαιώνει "Rest assured your love is pure". Ένα αριστούργημα που δεν μπορεί να κρυφτεί όσο και αν το μακιγιάρει ο ντροπαλός Antony.

15. Thom Yorke - "Hearing Damage" (The Twilight Saga: New Moon Music From The Original Motion Picture Soundtrack)
Ο μεγάλος είπε να ψάξει και για κοινό στις εφηβικές και προεφηβικές ηλικίες. Και κατάφερε να το ξεμυαλίσει και αυτό. Αν δει κανείς τα βιντεάκια στο Youtube με την σκηνή του Twilight που «ντύνεται» από το "Hearing Damage" θα διασκεδάσει με τα απελπισμένα μηνύματα που θέλουν να μάθουν τον τίτλο του τραγουδιού και ποιος είναι αυτός με το περίεργο μάτι που το έχει γράψει και το τραγουδάει. Βέβαια τα ανιψούδια δεν έχουν άδικο, αφού το τραγούδι θα ξεχώριζε ακόμα και σε έναν γεμάτο ιδέες δίσκο όπως το The Eraser. Ο Yorke εδώ τελειοποεί τον σκοτεινό club ύμνο και υπενθυμίζει στους Depeche Mode τι είδους τραγούδια θα έπρεπε να υπήρχαν στον φετινό τους δίσκο. Τα beats μοιάζουν πιο αληθινά από ποτέ και ο Yorke με τα λακωνικά του φωνητικά πετάει ακόμα περισσότερο λάδι στην γεμάτη εσωτερική ένταση φωτιά.

14. Manic Street Preachers - "William's Last Words" (Journal for Plague Lovers)
Και το επίσημο τέλος του Richey Edwards. Ένας δίσκος με τους τελευταίους στίχους του Richey που ξέθαψαν οι πάντα αξιοσέβαστοι Manics ολοκληρώνεται με τους αποχαιρετιστήριους, αυτοκτονικούς στίχους του χαμένου εδώ και σχεδόν 15 χρόνια Manic. Τα φωνητικα του Nicky Wire είναι πραγματικά ταιριαστά, θυμίζοντας εν πολλοίς τις περίπου ερασιτεχνικές αλλά γεμάτες πάθος ερμηνείες του Lou Reed. Το αποτέλεσμα απέχει πολύ από φθηνούς συναισθηματισμούς και ταιριάζει με όση από την ζωή του Richey προλάβαμε να μάθουμε. Ποιητική, συγχυσμένη και γεμάτη αμφισβητήσεις. Τόσα χρόνια μετά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Ο Richey είτε πέθανε είτε εξαφανίστηκε. Όπως και να’χει μας βαρέθηκε και θα πρέπει να το σεβαστούμε αυτό. Το κομμάτι αυτό σέβεται την κληρονομιά του και με το παραπάνω και αντί για στενοχώρια για την εξαφάνιση ενός ταλαντούχου ανθρώπου μας αφήνει γεμάτους ελπίδα και αγαλλίαση. ”Yeah I'm really tired/ I'd love to go to sleep and wake up happy”.

13. Wild Beasts - "We Still Got the Taste Dancing on Our Tongues" (Two Dancers)
Και εμείς έχουμε ακόμα τα κόμματια τους να χορεύουν στο μυαλό μας. Και θα τα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα. Το falsetto του Hayden Thorpe μπορεί να ξενίζει λίγο με την υπερβολή του στην αρχή αλλά μόλις το συνηθίσετε… Αυθεντικά τέκνα της Αγγλίας, έλιωσαν φέτος στον ανταγωνισμό οποιονδήποτε συμπατριώτη τους και μας χάρισαν έναν μικρό σε διάρκεια αλλα γεμάτο εκπλήξεις θησαυρό. Ένας από αυτούς είναι το πρώτο single του δίσκου Two Dancers που με τις ένρινες κιθάρες του γλιστράει σε καθαρά και παρθένα νερά. Σχεδόν εξωσωματική εμπειρία. Παρόμοιο με την ευχαρίστηση που νιώθεις όταν συνειδητοποιείς ότι κολυμπάς πρώτη φορά σε μεγάλο βάθος. Τα πάντα είναι τόσο σωστά βαλμένα απο’δω και απο’κει που δεν θέλεις να αγγίξεις τίποτα φοβούμενος μην τα βρωμίσεις.

12. Arctic Monkeys - "The Jeweller’s Hands" (Humbug)
Όταν ακούμε κάτι τέτοια δικαιωνόμαστε που χαρίζουμε μεγάλο ποσοστό της προσοχής μας στα τελευταία τραγούδια. Όπως και να το κάνουμε, το αποχαιρετιστήριο κομμάτι πρέπει να είναι καλό. Να σε στέλνει με το χαμόγελο σπίτι σου. Ακόμα κι αν δεν κοιμηθείς μαζί του να πάρεις το φιλί που σου αναλογεί. Εδώ ο αγαπημένος μας Alex Turner γράφει το καλύτερο τραγούδι των Arctic Monkeys. Απλά κι ωραία. Κατα πάσα βεβαιότητα οι καλύτεροι στίχοι του συνταιριάζονται με τις διεστραμμένα διστακτικές ανάφτρες κιθάρες. Όλοι οι Monkeys βάζουν τα δυνατά τους και μαθαίνουν μπαλίτσα από τον άρχοντα Josh Homme που έχει αναλάβει την παραγωγή και στην κυριολεξία γίνονται άνθρωποι. Λίγο QOTSA στις πιο πρεζωμένες στιγμές του Songs For The Deaf και λίγο Last Shadow Puppets με την μπούρκα του μυστηρίου. Λίγο απ’όλα και πολλά «εύγε».

11. The Antlers - "Bear" (Hospice)
Ξεκινάει σαν παιδικό νανούρισμα από ένα παιχνιδάκι για μωρά. Και μετά μπαίνει η φωνή του Paul Silberman που μοιάζει να διαβάζει ένα παιδικό παραμυθάκι. Και μετά μπαίνει η πραγματικότητα και γκρεμίζει το κάστρο μας στην άμμο.

Ένα εξαιρετικά σκοτεινό θεματικά και στιχουργικά άλμπουμ για την απώλεια. Όχι γενικά όμως για την απώλεια. Συγκεκριμένα πράγματα. Για τον καρκίνο, για την έκτρωση όπου καταφεύγει ένα νεαρό ζευγάρι και για τον εκφυλισμό στον εγκέφαλο που επιφέρει ένας όγκος που χοροπηδάει μέσα στο ανθρώπινο σώμα σα να πηδάει από νούφαρο σε νούφαρο. Ναι, η πραγματικότητα είναι σκληρή αλλά όπως έχει πει και ο Πανούσης είναι και φθηνή για να πουλιέται και να αγοράζεται.Το κομμάτι δανείζεται μουσικά στοιχεία από την ethnic μουσική καθώς και αρκετή από την κρυμμένη μελαγχολία της πίσω από τις μαράκες και τον γρήγορο ρυθμό. Μαζί με την έκτρωση ενός μωρού δεν αποκαλλάται μόνο η μελλοντική μητέρα από το πρώην μελλοντικό βρέφος αλλά και ο πυρήνας μιας σχέσης. "And all the while I’ll know we're fucked/ And not getting unfucked soo/ When we get home we're bigger strangers than we've ever been before/ You sit in front of snowy television, suitcase on the floor."

Ο Silberman λέει την αλήθεια και μόνο αυτήν. Αν δεν την βρίσκουμε αρκετά ευχάριστη μπορούμε να αφωσιωθούμε στην πραγματικότητα του Πάμε Πακέτο.

10. Yeah Yeah Yeahs - "Hysteric" (It's Blitz!)
Ή στην πραγματικότητα της Karen O. Αυτή η γεμάτη πανκ γκλαμ πραγματικότητα με τις πολλές παραμάνες μετεξελίσσεται σε κάτι άλλο. Σε μια άβγαλτη τρυφερότητα που μπορεί να άργησε να ανθίσει αλλά τελικά βρήκε κάποιον να την ολοκληρώνει. Τόσο εύκολο να το ακούς και να το ξανακούς όσο εύκολα ανταλλάσσεις φιλιά με κάποιον που χάνεσαι στα μάτια του. Ένα πανέμορφο ρεφραίν, ήρεμα ντραμς που κρατάνε το τιμόνι και τα παιχνιδίσματα των keyboards αρκουν να μας συγκινήσουν και ταυτόχρονα να μας κάνουν να χορέψουμε ντροπαλά προσέχοντας μην μοιάζουν πολύ ξεχαρβαλωμένα τα πόδια μας. Δεν είναι καθολου δύσκολο έπειτα και από αυτό να λατρέψεις αυτή τη δύναμη της φύσης με την πολωνική καταγωγή.

9. PJ Harvey & John Parish - "Black-Hearted Love" (A Woman A Man Walked By)
Λοιπόν, σίγουρα η PJ δεν είναι μια γυναίκα που θα την προσπεράσει ένας άνδρας όπως λανθασμένα λέει στο δεύτερο αλμπουμ που έβγαλε με τον John Parish. Για την ακρίβεια όπως μας λέει και εδώ δεν θα τον άφηνε σε χλωρό κλαρί τον τύπο που θα έκανε κάτι τέτοιο. Η τσαγιέρα/ κιθάρα του Parish κρέμεται πίσω από την βασική συμβατική μελωδία σαν απαγχονισμένος, ενώ το βασικό ριφάκι πάει στον παράδεισο των αξιομνημόνευτων riffs. Όλα αυτά δεν πιάνουν μία όμως μπροστά στην ερμηνεία της PJ που για μια ακόμη φορά πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα και δεν «κωλώνει» μπροστά σε καμμία κιθάρα. Μιλάμε άλλωστε για τη γυναίκα που «κουλάντρισε» με τα φωνητικά της όλη την άγρια συμμορία των Queens Of The Stone Age σε ένα αγαπημένο Desert Session. Τόσο παθιασμένη αλλά και ατσαλάκωτη από την όλη διαδικασία. Γεννημένη για να σηκώνει το βάρος τόσο πιασάρικων ροκ τραγουδιών.

8. Radiohead - "These Are My Twisted Words" (These Are My Twisted Words)
Σοβαρά τώρα; Σχεδόν 20 χρόνια μετά και συνεχίζουν να κάνουν μουσική που δεν μοιάζει με τις προηγούμενες προσπάθειές τους; Μάλλον το potential τους είναι πιο απάτητο και από τις βουνοκορφές του Άρη. Μια τρίλεπτη λίγο kraurock συννεφιασμένη εισαγωγή προετοιμάζει τους στίχους που μασουλάει ο Yorke και συνεχίζουν στο ίδιο εξομολογητικό στυλ που μας έχει συνηθίσει τώρα τελευταία. Είναι προφανές ότι έχει αφήσει πίσω τις σκόρπιες στιχουργικές εικόνες και γίνεται όλο και πιο ανθρώπινος, σχεδόν παρακαλώντας "When are you coming back?/ I just can't stand it". Ότι μιλάει με περισσότερη σαφήνεια για τα ανθρώπινα συναισθήματα όμως δεν σημαίνει ότι έχει πλησιάσει τον μουσικό μέσο όρο. Όυτε αυτός, ούτε τα κιθαριστικά γρατζουνίσματα του Jonny Greenwood και του Ed O’Brien που ανεβοκατεβάζουν τον ρυθμό, ούτε η μπασογραμμή του Colin Greenwood που του απλώνει χαλί για να ξεδιπλώσει τα «παρεξηγημένα του λόγια», ούτε τα Joy Divisionικα drums του Philip Selway. Είμαστε πραγματικά ανυπόμονοι για τον επόμενό τους δίσκο, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Και πότε δεν ήμασταν;

7. Wild Beasts - "Empty Nest" (Two Dancers)
Δεύτερη εμφάνιση στο top μας από τους εξωφρενικά ταλαντούχους και συνειδητοποιημένους Άγγλους. Εδώ καταπιάνονται με ένα «ενήλικο» θέμα υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει πιο αγνή και αυθεντική αγάπη από την γονική. O Tom Fleming στο ρόλο του πατέρα, με την βαθιά αισθαντική φωνή του αναρωτιέται "Did I judge this wrong?/ But you had it all/ You had it all/ A gift of the gods/ In your city of gold/ And you’ll piss it all" αντικρύζοντας το άδειο στρωμένο κρεβάτι της κόρης του που πέρασε για πρώτη φορά τη νύχτα της έξω από το σπίτι παρέα με ανυπόμονα και άτακτα δάχτυλα. Ο Hayden Thorpe θρηνεί γοερά "going going gone" σαν μητέρα που πανικοβάλλεται και μόνο στην ιδέα ότι το κορίτσι της τριγυρνάει μόνο του στον κόσμο και οι Wild Beasts φτιάχνουν ένα από τα πιο όμορφα και μελαγχολικά τραγούδια της χρονιάς. Όπως έλεγε και ο Johnny Depp στο Finding Neverland, "Young boys should never be sent to bed... they always wake up a day older". Και αν ένας γονιός δεν ξεχνάει ποτέ την πρώτη φορά που κάποιο αγοράκι θα κοιτάξει με πονηρό βλέμα την κόρη του υπενθυμίζοντάς του ότι κάποια μέρα θα πετάξει μακριά του, δεν θα πρέπει να ξεχνάει και τους αποχαιρετιστήριους στίχους του κομματιού όπως τους ψάλλει ο κ.Fleming: "I welcome your call/ Τhese walls don’t fall."

6. Patrick Watson - "Travelling Salesman" (Wooden Arms)
Ο θείος Tom Waits (copyright από τον σύγγαυρο στο thrylos fans Σουρεαλλιστή και συνάδελφο μουσικο-blogger από το onewillburnmusic) θα σκότωνε άνθρωπο για να γράψει ένα τέτοιου στυλ τραγούδι. Όχι ότι δεν έχει σκοτώσει και όχι ότι δεν έχει γράψει παρόμοια. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ένα(ς) ακόμα δεν τρέχει τίποτα. Μια υποχθόνια κακία και μια ανεπαίσθητη ειρωνία στην ανθρώπινη πλεονεξία χαρακτηρίζει αυτό το παλιομοδίτικο βαλσο-μπλούζ από τον εγληματικά υποτημιμένο (όχι από εμάς όμως κυρίες και κύριοι) φετινό δίσκο του Patrick Watson. Οι κιθαριστικές λαβωματιές και ο σαξωφονικός ελέφαντας που τα διαλύει όλα στο δωμάτιο κάνουν παρέα στην καθαρή σαν σεντόνι παρθένας φωνή του Patrick και ο θείος Tom κάπου χωμένος μέσα στα bourbon του θα αφήνει ένα γρύλισμα ικανοποίησης αφού ο μουσικός κόσμος έχει άλλον έναν τόσο ταλαντούχο μουσικό θεατρίνο.

5. Richard Hawley - "For Your Lover, Give Some Time" (Truelove's Gutter)
Μπορεί σχεδόν να ξεχνάει στο τρένο το δώρο γενεθλίων της καλής του, να παίρνει λουλούδια από το νεκροταφείο και να καπνίζει πολύ αλλά μας υπενθυμίζει ότι κάποιοι έρωτες είναι ανθεκτικοί στον χρόνο και στους ανώμαλους δρόμους. Μπορεί να κουράζονται από τις ανηφόρες, να χάνονται στους λαβύρινθους των σκέψεών τους, να μεθάνε πιο συχνά από το κανονικό και να παραπονιούνται για τη δύσκολη μέρα στην δουλειά αλλά παραμένουν έρωτες. Τα κοκαλάκια στα κατσαρά καστανά μαλλιά, τα μικροσκοπικά δάχτυλα, τα κουρασμένα από το περπάτημα πόδια δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα ό,τι και να γίνει. Και πώς να ξεχαστούν όταν σε έχουν συνοδεύσει σε απάτητα συναισθήματα και σε βρεγμένες τρεχάλες έξω από το σινεμά. Μόνο ο Guy Garvey και ο Richard Hawley θα μπορούσαν να γράψουν ένα τέτοιο τραγούδι. Πέρυσι ήταν η χρονιά του πρώτου, φέτος ήρθε η σειρά του δεύτερου.

4. DM Stith - "Pity Dance" (Heavy Ghost)
Όπως μας μαθαίνει και το βίντεο του τραγουδιού, είναι πραγματικός μπελάς το να πρέπει να ξεφορτωθείς ένα πτώμα. Πόσο μάλλον όταν αυτό αρνείται να συνεργαστεί και κουνιέται ακόμα στην νεκροσακούλα του. Το "Pity Dance" από την άλλη είναι πολύ συνεργάσιμο. Τόσο πολύ που δεν έχει σταματήσει να μας εμπνέει από την αρχή της χρονιάς όταν και το πρωτοακούσαμε. Εγώ από την άλλη θα παραδεχτώ την ήττα μου και θα παραπέμψω στην επική περιγραφή της uptight για το #1 τραγούδι της λίστας της. Προτού γίνει αυτό όμως επιτρέψτε μου να σας πω για το ανίερο fingerpicking της ακουστικής κιθάρας, τα βλάσφημα πίσω φωνητικά που μοίαζουν να ψάλλωνται από μαινάδες που χαμουρεύονται (θου Κύριε) κάτω από το ιερό της εκκλησίας, και τις κραυγές του DΜ Stith που μάλλον εννοούν ότι δεν πίνουμε μονο το αίμα του Χριστού. Σα να συναντήθηκε ο Ντοστογιέφσκι με τον Αντρέγιεφ και είπαν επιτέλους ο ένας στον άλλον "ya samey shaslivey chelovek na zemle patamu chto u menya yest ty".

3. Soulsavers - "Shadows Fall" (Broken)
Μια χρονιά χωρίς μουσική με την υπογραφή του Mark Lanegan είναι μια χαμένη χρονιά. Εδώ φτάνει τα υψηλότερά του στάνταρντ με τη βοήθεια του δίδυμου των Άγγλων DJs Soulsavers καθώς και την διακριτική αλλά ουσιαστικότατη ως προς την ατμόσφαιρα του κομματιού συνεισφορά του Richard Hawley. Ένα blues με τη ράθυμη γοητεία της Νέας Ορλεάνης προτού αυτή πνιγεί από την πεζή αναισθησία και χαρτογιακάδικη ανικανότητα της σύγχρονης Αμερικής. Φαντάζεσαι τον Lanegan να παρατηρεί τον ατελεύτητο αγωνιώδη δρόμο ενός αμαρτωλού που περιμένει υπομονετικά τις χρυσές πύλες να ανοίξουν. Και τελικά, αφού - όπως πάντα - δεν ανοίγουν, κοιτάει τα σημάδια από το σύρσιμο στο χώμα: "Here's where the bad and the wretched were born/ Here's where the path was erased in the storm". Ο Lanegan απλά επιβεβαιώνει την θρησκευτική ιστορία που θέλει τους αγγέλους να είναι πρώην αμαρτωλοί. Αφού επιβίωσε από τα σωματικά μαρτύρια που υπέβαλλε τον εαυτό του μπορεί να αράξει σε ένα μπαρ και να κοιτάει με το χαμόγελο της σοφίας τον καθημερινό αγώνα του διπλανού του. Θα μπορούσε να καταλήξει σαν έναν τρελό ζητιάνο που έχασε τα λογικά του από τους πονους της ζωής. Τελικά καταλήγει σαν τον πάντα πρόθυμο να σου πει ιστορίες και να θεραπεύσει τα βάσανά σου τύπο που μονίμως κάθεται μπροστά απ'το μπαρ. Τον είδαμε και από κοντά τον Ιανουάριο να χαμογελάει! Κι εμείς χαμογελάμε που μια τέτοια φωνή δίχνει να βρίσκει το στέρεο έδαφος που χρειάζεται για να δημιουργήσει.

2. Grizzly Bear - "Two Weeks" (Veckatimest)
Το πιο ταιριαστό βιντεοκλίπ για το συγκεκριμένο τράγουδι θα έπρεπε να ήταν ένα σύντομο φιλμ με όλες τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του καθενός μας. Απο τα πιο όμορφα και αισιόδοξα τραγούδια που είχαμε την τύχη να ακούσουμε. Αν ήταν άνθρωπος, θα ήταν ο παππούλης που σου χαμογέλασε όταν ήσουν μικρός και μετά έτρεξες σπίτι για να ψάξεις κάτω από το δέντρο γιατί ήσουν σίγουρος ότι αυτός ήταν ο Άγιος Βασίλης. Ή θα μπορούσε να ήταν ο άνθρωπος που σε έπιασε από τον ώμο και σου μίλησε στην κηδεία ενός αγαπημένου σου προσώπου υπενθυμίζοντάς σου ότι θα πρέπει να είσαι ευγνώμων για τις ευχάριστες στιγμές που έζησες με αυτόν που τώρα θρηνείς. Ή ο οδηγός του λεωφορείου που τελικά σταμάτησε επειδή είδε το σπριντ που έκανες για να το προφτάσεις στη στάση. Όλα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα στη ζωή που σε κάνουν χαρούμενο θα μπορούσαν να παίζουν μπροστά στα μάτια σου με αυτό το τραγούδι ως soundtrack. Ή απλά θα μπορούσαν να ήταν μια Αυγουστιάτικη βόλτα με το αυτοκίνητο στην άδεια παραλιακή με το ένα χέρι να κρατάει το άλλο, τον αέρα να σηκώνει τα ιδρωμένα μαλλιά και την αγγελική φωνή του Ed Droste να παίζει μέσα από τα παλιά ηχεία.

1. Bat For Lashes - "Siren Song" (Two Suns)
Μια λεπτομερής περιγραφή των σχεδόν σχιζοφρενικά πολλών προσώπων της ανθρώπινης φύσης. Η Natasha Khan παίρνει την πολυφορεμένη μανιέρα των alter-ego και φτιάχνει ένα αριστούργημα που φοράει δύο μάσκες. Η πρώτη είναι η συγκρατημένη και ισορροπημένη Natasha που μπορεί να κάνει κάθε άνδρα ευτυχισμένο με την θερμότητά της όταν θα γλυστρήσει κάτω από τα σκεπάσματα. Και το πρωί θα φροντίσει τον εραστή της σαν αυτός να είναι ο σωτήρας της, πάντα θα του χαμογελά και θα τα υπομένει όλα για χάρη του. Θα του φτιάχνει τη γραβάτα του και θα του ξεχωρίζει τις κάλτσες κοιτάζοντας με ένα βλέμμα απέχθειας και εκνευρισμού κάθε ξένο ανδρικό βλέμμα.

Και ξαφνικά βγαίνει η δεύτερη μάσκα της Pearl. Ξανθιά, διαχυτική και «παξιμαδοκλέφτρα». Από αυτές που μπορούν να κάνουν τον κάθε άνδρα δυστυχισμένο. Από αυτές που κάνουν τους άνδρες να νομίζουν ότι μπορούν να τις αποφύγουν. Ο πειρασμός και το διάφανο καλοκαιρινό φόρεμα προσωποποιημένα. Το ιδρωμένο μπούστο και ο ακάλυπτος λευκος λαιμός ο ίδιος.

Μουσικά είναι σα να συναντά η Bjork την Kate Bush και να ερωτοτροπούν πάνω στο πιάνο της δεύτερης. Τα ντραμς που μοιάζουν με εμβατήρια τονίζουν την δραματικότητα και η κορύφωση μοιάζει με πραγματικό σούπερνόβα. Πέρα από τις συνηθισμένες κλισέ αηδίες (φέτος ήταν η χρονιά της, έχει πολύ μέλλον) η Natasha Khan είναι πραγματικά ένα απίστευτα ταλαντούχο πλάσμα που διαθέτει μια σχεδόν τρομακτική ικανότητα να συνδέει τα συνασθήματα της με τους στίχους της και τη μουσική της. Κρεμόμαστε από τα χείλη της…

Παράρτημα Β: Διασκευές.

Μια πονεμένη ιστορία. Ομηρικοί καβγάδες έγιναν μεταξύ εμού και της uptight για το αν θα έπρεπε να βάλουμε διασκευές στη λίστα με τα καλύτερα τραγούδια. Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπυ καθώς ως ανήρ χρησιμοποίησα το πολυπράγμον μυαλό μου για να την πείσω να βάλουμε και διασκευασμένα κομμάτια στη λίστα. Εκείνη όμως ως γνήσιο θυληκό κατεργάρα γυναίκα χρησιμοποίησε ωμή βία για να με πείσει για το αντίθετο. Οπότε εδώ είμαι κι εγώ να γράφω με τσιρότα στο πρόσωπο από τις νυχιές και δαχτυλιδιές τις αγαπημένες μας διασκευές σε παράρτημα εκτός λίστας και χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Mark Lanegan - "Tonight" (Afghan Whigs) (Summer's Kiss: A Tribute to the Afghan Whigs)
Φυσικά και θα διασκεύαζε το φιλαράκι του ο Mark. Υπνωτικό, απειλητικό και τρομακτικό όσο το να πετύχεις τον Mark σε κάνα στενάκι αργά τη νύχτα. Bonus το ξεκαρδιστικό "Scared ya didn’t i?" στο τέλος του κομματιού που μοιάαζει με την προσπάθεια ενός κατά συρροήν δολοφόνου να σε πείσει ότι έχει χιούμορ.

Thom Yorke - "All For the Best" (Miracle Legion) (Ciao My Shining Star)
Εδώ ο αγαπημένος μας Οξφορδέζος μάς υπενθυμίζει ένα καταπληκτικό κολλεγιακό alternative rock τραγούδι των Miracle Legion με αφορμή την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του τραγουδιστή τους Mark Mulcahy μετά τον θάνατο της γυναίκας του και μητέρας των παιδιών του. Ο Yorke το μετέτρεψε από ένα καταπληκτικό κολλεγιακό alternive rock κομμάτι, σε ένα καταπληκτικό ηλεκτρονικό rock κομμάτι. Η λέξη κλειδί και στις δύο εκτελέσεις παντως είναι το «καταπληκτικό».

Rufus Wainwright - "Wonderful/A Song For Children" (Brian Wilson) (War Child: Heroes)
Ο υπέροχος Rufus διασκευάζει ένα υπέροχο τραγούδι από έναν υπέροχα τελειομανή ψυχάκια. Κάνει τις μέρες μας υπέροχες.

DΜ Stith - "Easy To Be Around" (Diane Cluck) (Braid of Voices EP)
“I like to walk beside you/ You’re so easy to be around/ It's like I'm not even walking beside you/ We are rolling along the ground”. Μια άγριας ομορφιάς διασκευή του φετινού μας αστέρα σε ένα σχετικά βαρετό folk τραγούδι. Του άλλαξε τα φώτα και από συνηθισμένο το μετέτρεψε σε ένα 6λεπτο έπος τόσο καλό και άπληστα ευχάριστο όσο το να τρέχεις γεμάτος κλέμμένα διαμάντια στην πλάτη. Τρομακτικά καλό τραγούδι. Απλά αφήστε με να το ξανακόυσω άλλη μια φορά.

Joan As Policewoman - "Keeper Of The Flame" (Cover)
Ένα δεκάλεπτο πέταγμα πάνω στην πλάτη του φαντάσματος της Nina Simone. Η Joan κλείνει τα μάτια και αφήνει τον πνεύμα της θεότρελης Nina να πλημμυρίσει το σώμα που πασπάτευε ο Jeff Buckley.

Florence And The Machine - "You’ve Got The Love" (Lungs)
Ο δίσκος της συμπαθέστατης και απίστευτης φωνάρας Florence ήθελε λίγο καλύτερες συνθέσεις. Αλλά εδώ που πήρε μια ξένη σύνθεση την ξέσκισε στην κυριολεξία. Γιατί ρε θεέ δεν την γέννησες στα 60’s να πάρει τα σώβρακα της Diana Ross;

Grizzly Bear - "Service Bell" (Dark Was the Night)
Οι Grizzly επανεκτελούν το παλιό τους διαμάντι από το Horn of Plenty. Αυτή τη φορά τα φωνητικά τα αναλαμβάνει η εξαιρετική Leslie Feist και ο Droste με την βαθιά μελωδική φωνή του τονίζει το "hold on" στο ρεφρέν, με το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο θερμό και σπαρακτικό.

“I keep a service bell by my bed for you/ Let the others do what they do/ I will hold on”
 
Clicky Web Analytics